StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (23 december 2008)

* Standard en Club Brugge hebben er al hun wedstrijden in de poules van de Uefacup opzitten. Standard werd groepswinnaar en gaat na nieuwjaar uiteraard door. Club Brugge daarentegen kon geen enkele van haar vier wedstrijden winnen en werd logischerwijze dan ook uitgeschakeld. In beide poules vonden we een aantal oude bekenden van Beveren terug of ploegen waar tegen Beveren in het verleden uitkwam. Een overzicht.

In de groep van Standard troffen we Vfb Stuttgart met ARTHUR BOKA in de ploeg. Vier jaar geleden speelde Beveren tegen Stuttgart, ook al voor de Uefacup maar slechts twee spelers van Stuttgart van vier jaar geleden spelen nu nog bij de ploeg, nl. de Fransman Delpierre en Cacau. Bij de Spaanse topploeg Fc Sevilla vinden we een andere Ivoriaan terug, nl. ROMARIC. Hij werd vorig seizoen voor 9 miljoen euro overgenomen van Le Mans.

* In de poule van Club Brugge vonden we bij Fc Kopenhagen onze Braziliaanse spits van weleer JUNIOR GUIMARAES terug. De laatste maanden moet hij zich tevreden stellen met een plaatsje op de bank bij Kopenhagen maar hij scoorde toch al 7 keer in de Uefacup dit seizoen. Valencia en Saint-Etienne, twee andere tegenstanders van Club Brugge speelden in het verleden ooit tegen Beveren. De confrontaties met Valencia dateren uit oktober 1970, het ging over wedstrijden in het kader van de Jaarbeurstedenbeker, de voorloper van de huidige Uefacup. Beveren schakelde toen verrassend Valencia uit. Het ging in Spanje winnen met 0-1 met een goal van HUGO DE RAEYMAEKER. De terugmatch had plaats op het Kiel omdat Beveren toen nog geen verlichting had. Er waren 13.000 toeschouwers (10% van de entrees waren voor Beerschot) en de match eindigde op 1-1 met opnieuw een Beverse goal van De Raeymaeker. Eén van de beste spelers aller tijden ALFREDO DI STEFANO was toen trainer van Valencia ( bij Beveren was dat WARD VOLKAERT op dat moment). Beveren speelde toen met Poklepovic, Renier, Vangenechten, Buyl, Van Der Linden, Roelandt, Goossens, Van De Sompel, Rogiers, De Raeymaeker en Jean Janssens. Verdonck viel in (Maes, Verelst en doelman Mous bleven op de bank). In juni 1979 verloor Beveren op het tornooi van Toulouse met 3-1 van St-Etienne... HEINZ SCHONBERGER zorgde voor de Beverse goal. Zimako en 2X Larios zorgden voor de goals van "Les Verts". Dominique Rocheteau, Jacques Santini en Christian Lopez waren andere blikvangers die jaren bij St-Etienne. De twee echte toenmalige vedetten van de Franse topper, Michel Platini en Johnny Rep gaven verstek tegen Beveren omwille van een blessure. Tegen Fc Kopenhagen speelde Beveren nooit. In Januari 1996 was Fc Kopenhagen samen met KSK Beveren, het Braziliaanse Recife en Rc Lens wel te gast op het indoortornooi van Liévin maar de loting zorgde ervoor dat Beveren tegen Lens en Recife uitkwam maar niet tegen Fc Kopenhagen. Ook tegen Fc Sevilla speelden we nog niet, wel TWEE keer tegen stadsgenoot BETIS Sevilla begin de jaren 80.

* In de A-kern van Beveren werden Regilio Seedorf, Bavo De Witte en Matthias Van Gijsel vervangen door Michael Matthijnssens, Joachim Van Damme en Jordy Van Cauteren.