StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (20 januari 2009)

* Als vervanging van de afgelaste competitiematch tegen OH Leuven speelde Beveren in Vlissingen een oefenwedstrijd tegen de Nederlandse eerste klasser FORTUNA SITTARD. De wedstrijd had plaats op het kunstterrein van SV Walcheren. Na twee late buitenspelgoals won Sittard de wedstrijd met 2-0 (goals van Brian Linssen en Jesse Mayele). Beveren startte met volgende elf : Bram De Bruyn, Kristof Lardenoit, Yannick Aerts, Jeffrey Rentmeister, Sadio Ba, Wesley Van Belle, Nathan D'Haemers, BOB COUSIN, GUILERMO TAMBUSSI, Gertjan Martens, Sidy Ceesay. In de tweede helft kwamen ook nog Yves Kabwe-Kazadi, Chakir Lmaknafi, Jordy Cathoir, Gianni De Keersmaeker en Yannick Salem in actie. Bij Fortuna bleef onze ex-doelman DAVID MEUL aan de kant. In competitie is David vaste titularis. Sittard begon slecht aan de competitie maar is na de 9 op 9 in de laatste drie matchen leider in het vierde periodekampioenschap. Tegen Beveren werd gestart met de 22-jarige Belgische keeper Tom Grootaers(ex-Patro Eisden en Veldwezelt). Kapitein is de Serviër Zarko Grabovac (vroeger nog actief bij Top Oss, Ronse, Geldrop en Blackpool). Verder nog twee Duitsers in de basis (Nico Vanek en Jurgen Heinrichs, respectievelijk opgeleid bij Borussia Monchelgladbach en Fc Koln), een Serviër met Zwitserse nationaliteit(Samir Kozarac, ex-Grashoppers, Winterthur, Sankt Gallen, Kriens en Wohlen). In de spits stond de Congolees Cedric Olondo, ex-Standard, Seraing, Ronse en Heusden-Zolder. Verder nog de Nederlanders Gino Facenna, Rick Geenen, Ramon Voorn, Ruud Boymans, Danny Schreurs, Romara Regalis, Brian Linssen en Jesse" Mayele.

* Het was voor de tweede maal dat Beveren en Sittard tegen over elkaar stonden. In het seizoen 96-97, in de voorbereiding, werd het 1-1 op de Freethiel. GUNTHER STERCKX scoorde toen. Bij Fortuna toen getraind door Pim Verbeeck heel wat bekende namen. ROBERT ROEST, ex-Beveren en MARTIN VAN OPHUIZEN, die later naar Beveren zou komen stonden in de verdediging. Verder FERNANDO RICKSEN die later naar AZ vertrok en voor 15 miljoen euro aan Glasgow Rangers werd verkocht (en nu bij Zenith St-Petersburg actief is) en 12x Nederlands internationaal werd. Twee andere spelers van het toenmalige Fortuna speelden later nog in Japan(Regilio Simons en Arno Van Zwam). Beveren testte een beloftevolle spits in die match, de Tsjech MARTIN GUZIK. De toen 22-jarige spits had er met Sigma Olomouc al 7 EC-matchen opzitten (tegen o.a. Craiova, Fenerbache, Juventus en in de kwartfinales Real Madrid) en speelde een goede match tegen Sittard maar bleek te sukkelen met een zware blessure zodat er van een transfer niks in huis kwam. Later belandde hij in Duitsland (bij Bocholt, Ulm, Uerdingen, Alemania Aachen en Oldenburg) en Zwitserland(Baden, Fc Zurich, Schaffhausen, Chiasso) om uiteindelijk terug in eigen land te belanden waar hij nu nog speelt bij Kromeriz.

* Om Olguin te vervangen in de spits worden er geregeld aanvallers getest. Karim Rouni speelde een paar goede matchen met de beloften maar tekende onlangs bij de Marokkaanse eerste klasser Olympique Club de Safi. Guillermo Tambussi maakte een hattrick op Brussels maar is niet het type dat Beveren zoekt. Nu is er een Bosnische spits op proef (met een dubbele nationaliteit, hij is ook Serviër), ZORAN KOKOT. De 23-jarige spits maakte in de heenronde 8 goals voor SLAVIA SARAJEVO (dat tweede staat in de competitie en ook nog in de halve finales van de beker zit). Kokot speelde steeds voor Sarajevo op uitzondering van een half seizoen toen hij uitkwam voor de Canadese landskampioen SERBIAN WHITE EAGLES uit Toronto.

* Onze jonge spits uit de B-kern CEDRIC BUSSCHAERTS speelt sinds begin januari bij derde klasser Rc Gent-Zeehaven. Hij debuteerde op 3 januari in een oefenduel tegen tweede klasser Deinze, eindstand 0-0. Bij Deinze debuteerde onze ex-speler Medhin Makloufi en speelde BOB COUSIN zijn allerlaatste match voor de oranje-zwarten vooraleer naar de Freethiel te komen.