StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (12 februari 2009)

* Begin januari overleed op 74-jarige leeftijd ex-SK Beverenspeler EMIEL BOEN uit de Glazenleeuwstraat. In de jaren 60 was hij het onderwerp van één der meest merkwaardige transfers uit de Beverse voetbalgeschiedenis. Emiel Boen was afkomstig van Schelle waar hij op zijn 14de begon te voetballen bij Schelle Sport dat afwisselend in tweede en derde provinciale uitkwam. Vanaf het seizoen 50-51 kwam Emiel uit voor de eerste ploeg van Schelle Sport. Vanaf 1958 toen hij begon te werken voor Bell Telephone speelde hij ook op zaterdag mee in het bedrijfsvoetbal. In 1960 huwde hij met Maria Roelants uit Beveren en vestigde zich in de Klapperstraat in de schaduw van de Freethiel. De verre verplaatsing naar Schelle zag Emiel niet zitten en hij kapte met het voetballen. Half weg de jaren 60 begon het toch terug te kriebelen en via een collega op het werk, Charles Geerts, toen speler-trainer bij Hamme die een brief schreef naar de verzoeningscommissie van de KBVB mocht Emiel zich in 1965 een vrije speler noemen (tot dan bleef hij dus lid van Schelle Sport...zonder te spelen). Met die vrijgeleide stapte Emiel naar MARCEL VAN GOETHEM, toen secretaris bij Beveren met de vraag of hij zich mocht aansluiten bij de toenmalige topper in derde klasse. Die zag dat eerst niet zitten, Boen was al 31, had geen referenties. Uiteindelijk mocht hij toch komen meetrainen...in "Den Bankwegel" was dat toen nog. Beveren had pas Wilfried Van Moer verkocht en met een klein deel van dat geld VIJF nieuwkomers binnengehaald(Van Esbroeck, Pfaff, Pooters, Goossens en Van Abbeny). Ook de Beverse trainer was nieuw, OMER VAN BOXELAER. Mee trainen, daarmee was Emiel al tevreden maar uiteindelijk stond hij de DERDE speeldag al in de ploeg, thuis tegen Lauwe(1-1). Uiteindelijk speelde Emiel 7 competitiematchen in de KAMPIOENENPLOEG dat seizoen. In 1966 was Emiel kapitein van het jonge doubluresteam in tweede nationale (met o.m. Cyriel Braem, Pol Van Remoortere, Jaak Roelandt, Eric Smet, Theo Ruymbeke, Roland Matthijssens....In 1968 moest hij door een weerbarstige definitief stoppen met voetballen. * Op maandag 2 februari speelde Beveren in Temse tegen de plaatselijke vierde klasser KSV een benefietmatch ten voordele van de 7-jarige SANDRA MASSART. De wedstrijd werd belangeloos geleid door eerste klassereferee TIM POTS. We gingen in ons archief eens op zoek naar andere benefietmatchen uit het verleden.

* We gaan terug naar 28 juli 1946. Toen had in Beveren een grote ROUWDAG plaats. Op die dag werden de VIER GEFUSILLEERDEN Leon Labyt, Luitenant Van Epoel, Albert Panis en Gerard Van Gerwen gehuldigd. Deze vier Beverenaars werden als agenten van de Geheime Militaire Dienst op 18 februari 1944 door de Duitsers terechtgesteld. In de marge van die grote plechtigheid op 28 juli 1946 had ook een voetbalmatch plaats tussen de plaatselijke club en de Poolse Bevrijders. Bij die Polen o.m. KAROL ZMIESKOL die in Beveren zou blijven, hier huwen en later voor SK Beveren speelde. Op de wedstrijd was de 14-jarige Melselenaar JOZEF HELINCKS de eregast. In september 1944 was hij ongemerkt het door de Duitsers bezette Kallo binnengeraakt. Hij noteerde stiekem de Duitse geschutsstellingen, verstopte de aantekeningen in zijn schoenen en na enkele dagen belandde hij terug in Melsele waar hij zijn notities doorspeelde aan de Weerstand die ze vervolgens aan de Polen overhandigde.

* Op 29 maart 1953 speelden Beveren en SK SINT-NIKLAAS een wedstrijd ten voordele van de slachtoffers van de overstroming PIJP TOEBAK. Op 1 februari 1953 werd er aan Pijp Toebak in de Scheldedijk een gat geslagen van 120 meter breed en 18 meter diep. Bij elk tij passeerde daar 27 miljoen kubieke meter water zodat de Zwijndrechtse en Melseelse wijken twee keer per dag onder water liepen. Het duurde tot 27 juni tot de bres werd gedicht zodat heel wat landbouwers enorme schade opliepen. Vandaar ondermeer een benefietmatch. Beveren won met 1-0 door een goal van Louis Michelet en mocht de BEKER JOHN STAUT in ontvangst nemen.

* In 1976 was er de dubbele confrontatie tegen CLUB LUIK ten voordele van Luik-speler MILO BARESI die begin de jaren 70 was verongelukt en blijvend werd gehandicapt na de wedstrijd met zijn club Luik op Beveren.

* Op 27 april 1977 speelde Beveren op Jong Lede een benefiet ten voordele van enkele gekwetste spelers van Lede en testte in die match drie spelers, doelman Christ De Wilde van Destelbergen, middenvelder Van Cauwenberghe uit Destelbergen en de Deen Paul Thygesen (Winterthur).

* Op 10 februari 1988 speelde Beveren een vriendenmatch op SK Sint-Niklaas. Beveren won met 0-1 door een goal van SCHMEDDING. Frans Van Den Wijngaert leidde de match die 130.000 frank opbracht voor het MPI HET ZONNEKEN uit St-Niklaas. Op 1 november 1988 was er een herdenkingsmatch voor de verongelukte Temse (en ex-Beveren) keeper MARC BOSMAN. Beveren won met 0-1 via een goal van Olivier Carette.

* Op 24 juli 1991 speelde Beveren op het veld van SK Rumst tegen Kappellen ten voordele van de MS-LIGA. Minister Luk Van Den Brande gaf de aftrap. Beveren won met 0-5(2X Van Ham, 2X Van Ankeren, Buyens). Stany Gzil trainde toen Kappellen dat net kampioen was geworden in bevordering.

* In augustus 92 was er een benefiet ten voordele van Hof Ter Welle, MPI Het Zonneken en Solidariteitsfonds van de Politie tegen GRONINGEN. In een spektakelmatch werd het 4-3 voor Beveren (2X Boonen, Soudan, Bogaerts). Nog in 92 in november werd in Kruibeke een match tussen Temse en Beveren betwist ten voordele van het Steunfonds van de BOELWERF. 400 toeschouwers zorgden voor 60.000 franken voor de werknemers van Boel. 7-1 was de score in Bevers voordeel.

* In onze vorige editie waren we wat voorbarig ivm de overgang van CEDRIC BUSSCHAERT naar Gent-Zeehaven. We baseerden ons op een verslag van tweede klasser Deinze die het op 3 januari vriendschappelijk opnam tegen Gent-Zeehaven en het had over de twee nieuwkomers die daar debuteerden. De nieuwkomers waren in feite testers...tot nader orde traint en speelt Cedric verder op de Freethiel al is een overgang naar een derde of vierde klasser (ook Wetteren wordt genoemd) nog steeds mogelijk. Bij het ter perse gaan van dit artikel was de "wintermercato" nog niet afgesloten.

* Vorige week stelden we al de nieuwe Beverse spits ZORAN KOKOT voor, die kreeg gezelschap van een vierde nieuwkomer, de Ruandese aanvaller JIMMY MULISA (24 jaar en geboren in Kigali). Ondanks zijn nog maar 24 jaar is Beveren al zijn 6de Belgische club (na Bergen, Rc Mechelen, Fc Doornik, VW Hamme en Roeselare. Hij debuteerde op zijn 17de bij de Ruandese topclub APR, Army Patriotic Ruanda waarmee hij o.a. de CECAFA-cup won en in de Champions League het gerenommeerde Egyptische Zamalek uitschakelde. In 2004 speelde hij ook een paar maanden bij het Vietnamese HAIPONG FC. Voor zijn land speelde hij 27 A-interlands waarin hij 13 keer scoorde.

* MOHAMMED DIALLO, tot eind juni onder contract bij Sion, maar daar naar de B-kern verwezen is op proef bij VANNES, de Franse tweede klasser waar CHRISTOPHE REVEL onder de lat staat. Revel was onlangs de held bij zijn club door in de kwartfinales van de Ligabeker in de strafschoppenreeks twee penalty's te stoppen en zo zijn ploeg naar de halve finales tegen Nice loodste. Eerder stopte Revel eens 5 strafschoppen tegen Valenciennes en trapte dan - à la Pfaff - de beslissende binnen.

* Naast de Fransman BOB COUSIN versterkte Beveren zich nog met een andere middenvelder, nl. MICHAEL LACROIX van KV Tienen. De Belgische Congolees werd geboren op 14 oktober in Clabecq en kreeg het grootste deel van zijn opleiding (samen met zijn broer Regis, nu bij Hamme) bij Anderlecht. Hij behoorde er steeds bij de uitblinkers en was als jeugdspeler een vaste waarde in de nationale ploeg. Bij de U17 had hij als maats o.a. doelman Verbauwheede en Nicolas Lombaerts (naast de Beverenaars Matthias De Visscher en Tim De Meersman). Bij de U19 waren dat o.m. Thomas Vermaelen, Haroen en Overmeire. In 2004 trok hij naar tweede klasser Aalst, dan volgde een jaartje Franc Borrains en sinds 2006 speelt hij bij Tienen. In september 2007 haalde Michael Lacroix de frontpagina's van alle kranten omdat hij na de match Eupen-Tienen officieel klacht indiende bij de Eupense politie tegen referee DIMITRI GODART wegens racisme. Godart had tegen hem "sale noir" geroepen. De reputatie van de KBVB kennende was het niet onverwacht dat er met die klacht niets werd gedaan.