StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (21 maart 2009)

* Vorige week hadden we het over de opmerkelijke transfer van Oduro naar het Noorse Bodo Glimt. Naast Oduro was er ooit nog een andere gewezen Beveren-speler actief in Noorwegen, nl. EDWIN VAN ANKEREN . Van Ankeren die tussen 1989 en 1991 op de Freethiel speelde verdiende zijn kost vooral in het buitenland. Beveren kocht hem ooit weg bij PEC Zwolle. Na Beveren ging het naar RWDM waar hij een lucratieve transfer versierde naar het grote PSV. Nadien keerde hij terug naar België om aan de slag te gaan bij Eendracht Aalst en later Germinal Ekeren. Vandaar ging het naar het Franse Guingamp, het Italiaanse Viterbese. Zijn loopbaan sloot hij af in Noorwegen bij Odd Grenland en Tollnes waar hij voor het eerst ook als trainer aan de slag ging. Vorig seizoen was hij nog trainer bij Omnicum Lelystad en dit seizoen is hij trainer bij Omniworld uit Almere. Ook Karel Snoeckx die op de Freethiel het middenveld mee bevolkte tussen 2006 en 2008 speelde een jaar in Noorwegen bij topclub Valerengen. In 2003 speelde Snoeckx met de Noren zelfs Europees tegen Grazer AK en Wisla Krakau. Sinds maart 2008 speelt ook onze, tot nog toe, enige Canadese speler uit de geschiedenis ook in Noorwegen. Doelman Roberto Giacomi verdedigt de kleuren van tweedeklasser SMK Kristiansund.

* In onze bijna 75-jarige geschiedenis hadden we ook één speler met de Noorse nationaliteit. Egil Johansen (° 03/04/62 te Oslo) kwam in januari 1988 op huurbasis naar de Freethiel. De linksmidden begon zijn loopbaan bij Boler IF en verhuisde in 1983 naar Valerengen. Daar werd hij in 1984 landskampioen en speelde met de club ondermeer Europees tegen Beveren in 1986. Uiteindelijk kwam Johansen bij Sportkring negen keer in actie in de competitie en twee keer in de beker. Hij scoorde drie maal tegen Waregem in februari 1988. Egil keerde nadien terug naar zijn vaderland en speelde nog tot 1993 bij Frigg Oslo FK, Valerengen en Boler. Van 1984 tot 1987 kwam Johansen 12 keer in actie voor de nationale A-ploeg. Hij scoorde daarin twee keer (beide doelpunten tegen IJsland).

* Jura Jurcic is begin maart aangesteld als nieuwe coach van Dinamo Zagreb. Eerder trainde onze gewezen middenvelder ook al al de Kroatische eersteklassers Istra Pula en Slaven Belupo. Met Slaven Belupo haalde hij vorig seizoen zelfs een Uefacup-ticket. Jurcic speelde voor Beveren 21 eerste klassewedstrijden. Barry Hulshof liet hem de laatste zes wedstrijden buiten de selectie. Zonder meer een dwaze beslissing ... Jurcic die op 6 maand tijd bijna vlekkeloos Nederlands leerde keerde terug naar zijn vaderland, werd A-internationaal (21 wedstrijden), pakte brons met Kroatië op het WK en speelde een drietal seizoenen in Italië bij Torino en Sampdoria Genua. Hij vervangt bij Zagreb Marjan Vlak.

* Het Nieuwsblad plaatste vorige week een artikel over Belgische voetballers in GRIEKENLAND. Naar "goede" of moeten we eerder zeggen slechte gewoonte werd Beveren door die krant nog maar eens vergeten (of is het eerder een groot gebrek aan parate kennis). Bij de 16 oude bekenden ontbrak immers BARTOSZ TARACHULSKI die bij tweede klasser Kavala al 4 keer skoorde in competitie en vorig seizoen promoveerde met de club van derde naar tweede. Eerder speelde Tarachulski bij een andere Griekse club, Veria . In de zomer van 1999 kwam hij naar de Freethiel. Hij speelde 25 eerste klassematchen voor Beveren en scoorde daarin 3 keer. Na een jaartje Beveren belandde hij terug in Polen, bij de eerste klassers Polonia Warschau, Ruch Chorzov, Widzew Lodz. Hij speelde ook nog in Israel voor Hapoel Ber Sheeva, in Engeland voor Yeovil Town en in Schotland voor Dumferline.

* Melselenaar MIKE SMET die enkele jaren terug Beveren inruilde voor GBA werd opgeroepen voor de nationale ploeg -18 voor een dubbele interland tegen Zwitserland. De wedstrijden hadden plaats in Virton en Aarlen. Mike heeft er met GBA ook al één eerste klassewedstrijd opzitten, vorig seizoen mocht hij debuteren tegen Bergen.

* Eén van onze meest beloftevolle spitsen PIETER VERVAET was de afgelopen week met de nationale ploeg U17 aan de slag in het Spaanse Benidorm voor een kwalifikatietornooi voor het EK in Duitsland. België zit in een moeilijke poule met thuisland Spanje, Tsjechië en Kazakstan. België speelde knap 2-2 gelijk tegen thuisland Spanje. Het haalde een 2-0 achterstand op. PIETER VERVAET scoorde de aansluitingstreffer met het hoofd. Ook in de tweede partij tegen Tsechië werd het 2-2. De laatste match werd een 5-0 zege tegen Kazakstan en Pieter Vervaet scoorde daarin nog eens 2 keer zodat hij met 3 goals Belgisch topschutter werd. België werd tweede in het tornooi na gastland Duitsland. Pieter is de ENIGE tweede klasser in de selectie waarin ook een aantal Belgen in buitenlandse dienst spelen(Cuvelier van Portsmouth en Mpoku van Tottenham). Pieter Vervaet maakt ook deel uit van het KTA-team dat zich plaatste voor het WK in Turkije (voor de tweede keer op rij mag Beveren België vertegenwoordigen). Op 2 februari debuteerde hij ook in de Beverse eerste ploeg in een benifietwedstrijd op Temse (2-5). De afgelopen seizoenen was Pieter ook al jeugdinternationaal. Vorig seizoen speelde hij 12 matchen met de nationale ploeg U16 (waaronder 8 interlands tegen Turkije(3x), Oekraine, Azerbeidjan, Frankrijk en Noord-Ierland(2X)). In het seizoen 2006-2007 speelde hij 2 interlands tegen Schotland en vertegenwoordigde hij België op het drielandentornooi in het Zwitserse Macalin met matchen tegen Zwitserland en Ierland.

RB