StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (10 mei 2009)

* In Nederland werd AZ na 28 jaar nog eens landskampioen. Eén van de basisspelers bij AZ is de in Beveren opgeleide GILL SWERTS. Drie decennia terug was AZ de beste ploeg van Nederland. In de zomer van 1979 was er een dubbele confrontatie tussen de twee landskampioenen van de lage landen, Beveren en AZ. Op 28 juli 1979 verloor Beveren in Alkmaar met 2-0. AZ was in rouw toen want de grote weldoener van de club CEES MOLENAAR was 5 dagen daarvoor overleden op amper 51-jarige leeftijd in Houston. Op 8 augustus had de terugmatch plaats op de Freethiel. Het werd 1-3. HEINZ SCHONBERGER scoorde voor Beveren, voor AZ kwamen de goals vann Metgod, De Graaf en Talan. AZ dat toen getraind werd door Georg Kessler kon in die matchen ook nog een beroep doen op mannen als doelman Eddy Treytel, spits Kees Kist, spelmaker Nygaard, Ron Spelbos, Hugo Hovenkamp, Kurt Welzl.

* Beveren speelde toen met JM Pfaff, Eddy Jaspers, Freddy Buyl( Herwig Vosters), Paul Vangenechten, Marc Baecke, Heinz Schönberger, Wim Hofkens, Bert Cluytens, Erwin Albert, Bob Stevens, Jan Simoen(Dieter Weihrauch).

* In december 1989 speelde Beveren nog eens tegen AZ op de Freethiel. Het was een niet-aangeko,digde oefengalop. Beveren was immers op zoek naar versterking voor de tweede ronde van de kompetitie en was vooral gecharmeerd door twee jonge spelers van AZ die men had leren kennen op het internationaal tornooi van Charleroi (augustus 1989) waar naast Charleroi en Beveren ook Atletico Bilbao en AZ aan deelnamen. Twee spelers hadden er een goeie indruk op de Beverse staf gemaakt, nl. MAURICE VAN HAM en PHILIPPE COCU (ook Martin Van Ophuizen, later nog bij Beveren, Michel Vonk, later bij Manchester City, Oldham en Sheffield United, Roelf-Jan Tiktak en Dennis Den Turk waren bekende namen in het AZ van 1989. De match eindigde op 2-3 en Beveren verkoos Van Ham boven Cocu. Aan Maurice Van Ham hebben we enorm veel plezier beleefd maar als we de loopbaan van Philippe Cocu bekijken hebben we daar toch een kans laten liggen. Hij verliet in 1990 AZ voor Vitesse waarmee hij 5 seizoenen Europees speelde. In 95 kan hij kiezen uit Ajax, Feyenoord en PSV. Het wordt de laatste club waarmee hij titels en bekers won. In 1998 na het WK tekent hij voor Barcelona...6 jaar lang is hij er een vaste waarde. In 2004 vertrekt hij transfervrij naar PSV waar hij opnieuw 2 keer de titel behaalt en de halve finales van de Champions League. Tussen 1996 en 2006 werd hij 101X A-internationaal en scoorde daarin 10 keer...zeg nu zelf zo'n speler had niet misstaan op de Freethiel.

* De Belgische bekerfinale op 23 mei wordt een beetje Bevers gekleurd met niet minder dan 5 ex-spelers in het Koning Boudewijnstadion. Voor KV Mechelen zijn dat (naast trainer Peter Maes, ooit één jaartje Beverse keeper) Bjorn Vleminckx, Jonas Ivens, Kristof Imschoot en David Grondin. Voor RC Genk verdedigt DAVINO VERHULST het doel. Voor Bjorn Vleminckx is het zijn tweede finale. In 2004 mocht hij in de tweede helft Romaric vervangen. Beveren verloor toen met 4-2 van Club Brugge. Jonas Ivens zat toen ook in de A-kern maar was niet geselecteerd voor de finale. Beverse reservekeeper in die finale was toen David Meul, tegenwoordig aan de slag bij het Nederlandse Fortuna Sittard.

* Ook Yapi Yapo speelt op die dag een bekerfinale met Young Boys Bern. Voor Yapi is het ook zijn 2de finale met Bern (in 2006 werd de finale verloren tegen Sion dat nu ook de tegenstander wordt in de finale). In de halve finale won Young Boys met de strafschoppen van Basel. Niet minder dan 31.120 toeschouwers (een rekord voor het Stade de Suisse) zagen o.m. Yapi een strafschop benutten want de partij was op 0-0 geëindigd en met de penalty's won Bern met 3-2. In de kwartfinales had Bern ook al Grasshoppers Zurich uitgeschakeld. Yapi is aan een goed seizoen bezig en verlengde dit jaar ook zijn contract met twee seizoenen. Nog een oud-bekende van Beveren is daar zijn ploegmaat, nl. CHRISTIAN SCHWEGLER. De Oostenrijker stond in de belangstelling van Arsenal en mocht in augustus 2004 met Beveren spelen tegen Arsenal (0-0).

RB