StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (17 mei 2009)

* Beveren oefende tegen Herleving Sint-Pauwels.

Voor het eerst in haar bestaan mocht tweede provincialer Herleving Sint-Pauwels het eerste elftal van KSK Beveren ontvangen. Voorlopig hoofdtrainer MARC VAN BRITSOM zit daar voor veel tussen want sinds zijn huwelijk woont hij in de kleine deelgemeente van St-Gillis. Bovendien is de Herleving-voorzitter FRANKY JACOBS geen onbekende op de Freethiel. Zeker in de periode van Georges De Colfmaecker was hij geregeld te gast op Beveren.

De volledige A-kern (zelf Luciano Olguin kwam er een paar rondekes lopen) tekende present . Beveren speelde er met Bram De Bruyn(Jordi De Jonghe), Yves Kabwe(Joachim Van Damme), Jeffrey Rentmeister(Kristof Lardenoit), Yannick Aerts, Wesley Van Belle(Sadio Ba), Jordi Cathoir, Gianni De Keersmaecker(Nathan Dhaemers), Gert-Jan Martens(Yves Kabwe), Michael Lacroix, Sidy Ceesay(Sam De Munter), Zoran Kokot. Bij St-Pauwels getraind door het "Beverse" duo Marc Vercauteren-Eddy Keymeulen mochten al vier nieuwkomers voor het volgende seizoen aan de bak, alle vier met een Bevers jeugdverleden, nl. de broertjes Danny en David Heyrman, Sven Mannaert en Mario Cathoir die het mocht opnemen tegen zijn neef Jordi. Ook Sander Van Landeghem speelde vroeger bij Beveren. In de eerste helft was Sint-Pauwels de betere ploeg vooral omdat bij Beveren enkele spelers (vooral Gert-Jan Martens) de persoonlijke toer opgingen ipv het spitsenduo Ceesay-Kokot in het spel te betrekken. Bram De Bruyn moest uitpakken met enkele goede reddingen maar moest zich gewonnen geven na een prachtig doelpunt van Angelo Jaboc, zoon van de voorzitter die zijn opleiding kreeg bij AA Gent. Vlak voor de rust kon Zoran Kokot gelijkmaken. Na de rust was de veer bij de thuisploeg gebroken en kon Sadio Ba Beveren op voorsprong brengen. Kokot scoorde nog twee keer en ook Sam De Munter vond de weg naar doel. Zelf Kristof Lardenoit kon na een prachtige solo bijna scoren maar hij stuitte op de doelman. JORDY DE JONGHE debuteerde in doel de tweede helft en liet zich een paar keer opmerken door een goede tussenkomst.

In het verleden trokken heel wat Beverse reservespelers naar Sint-Pauwels. De onlangs overleden voorzitter Roger Roggeman, vele jaar ook lid van het PC Oost-Vlaanderen, had de naam om goed te betalen en hij kon dan ook geregeld goede spelers strikken. In 1958 was LEON GELEYN de eerste die naar Herleving trok (Leon is nog steeds paraat op de Freethiel), later gevolgd door doelman Willy Stevelinck (die zou verongelukken op weg naar een training). Later volgden Freddy De Bruyn, doelman Hugo Mortelmans, Willy Laureys, de Nederlander Raymond De Smet (de eerste buitenlandse transfer van Beveren..nog voor die van Bobby Ranogajec), Willy Van De Velde, doelman Franky Herremans, Rudy Hesters, Fons Bosman (later jarenlang assistent-trainer bij Haasdonk), Stanny Eycken, Dirk De Beule, Franky Janssens (onder Boskamp hulptrainer bij Beveren), Gerry Vercauteren, Eddy Keymeulen, Toon Rombaut, Philip Van De Perre, doelman Jasper Van Kerckhoven en Roel Martens. Eddy Van Bergen, Ronny Martens en Marc Van Britsom waren ooit trainer bij Sint-Pauwels.

In het seizoen 64-65 was er een opgemerkte overgang van het kleine Sint-Pauwels naar Beveren, toen een topper in derde klasse. Voorstopper NORBERT DE BOCK (in Beveren ook zeer bekend als soepman). Norbert was door de bond drie jaar geschorst omdat hij in Melle een arbiter een schop had verkocht. Beveren kon door zijn relaties die straf een heel pak verkorten en mocht gebruik maken van de speler in kwestie. In november 64 was Norbert terug speelgerechtigd en hij zou nog 15 kompetitiematchen in de basis staan bij Beveren dat toen 3de werd. Na dat seizoen vertrok hij naar bevorderingsclub St-Gillis.

In 1975 kwam een beloftevolle jeugdspeler van St-Pauwels naar Beveren, nl. Harry Van Vlierberghe. Hij schopte het tot in het Beverse reservenelftal maar moest dan door steeds weerkerende kwetsuren de shoes aan de haak hangen. Ook Anton Van Britsom begon bij St-Pauwels maar de zoon van trainer Marc speelt nu al vele jaren op de Freethiel en mag aanzien worden als een beloftevol speler.

* "Moment de gloire" voor doelman CHRISTOPHE REVEL.
Eind april beleefde onze gewezen keeper Christophe Revel het hoogtepunt uit zijn loopbaan. In het Parijse Stade de France mocht hij met het kleine FC Vannes de finale betwisten tegen topper Bordeaux. Vannes schakelde in de kwartfinale en halve finale telkens een Franse eerste klasser uit met de strafschoppen...doelman Revel was daarin telkens de held door in totaal niet minder dan 8 strafschoppen te pareren. Ondanks het feit dat de finale met 4-0 werd verloren (en Revel bij de eerste 3 goals niet vrijuit ging) van Bordeaux was gans Vannes - ook na de match - in euforie. Niet minder dan 35.000 Bretoenen trokken naar Parijs om Vannes dat pas voor het eerst ook in tweede klasse aantreedt te gaan aanmoedigen in de Franse hoofdstad. Na de match werden de spelers door 3000 dolle fans opgewacht aan het station bij hun aankomst met de TGV...allemaal een beetje te vergelijken met de verloren Beverse Bekerfinale tegen Club Brugge in 2004.

* In de eindrondematch tussen Zoersel en Katelijne kwam gewezen Beveren-speler Frederick Faes negatief in de media. Hij scoorde in het slot ipv de bal als teken van fairplay aan de tegenstander terug te geven. Faes haalde in alle kranten de frontpagina en werd zelfs in de TV-journaals voor de camera gehaald. De 27-jarige aanvaller kwam eind de jaren 90 samen met zijn broers Philippe en Christophe over van het katholiek sportverbond. In november 2001 mocht Frederick debuteren in de eerste ploeg in een oefenmatch op Terneuzen die met 1-3 werd gewonnen(goals van Demkine (2X) en Wostijn). Het seizoen daarop bleef hij nog een jaar bij de reserven spelen en verhuisde dan naar derde klasser Hoogstraten.

* Tweede klasser VW Hamme ontsloeg zijn trainer Bart Mauro en zo werd beloftentrainer DANNY D'HONDT eerste man bij Hamme. De gewezen doelman begon ooit bij Dendermonde en verhuisde op zijn 17de naar Lokeren (81-95). Later speelde hij nog voor Waregem, Aalst, terug Lokeren, Dynamo Tbilissi(met Johan Boskamp) en Nac Breda. In 2001 kende hij een kort Bevers intermezzo. Na het ontslag van Ferrera en keeperstrainer Bruno Taverne werd Danny D'hondt aangeworven als 3e keeper EN keeperstrainer maar reeds op de 7de speeldag kreeg hij een dispuut met doelman Gilbert Bodart en hield het voor bekeken..zo speelde hij nooit een match voor Beveren (al was hij speelgerechtigd).

* Ook YVES SOUDAN werd ontslagen bij Olympic dat zijn verblijf in tweede via de eindronde moet trachten te behalen.

* Nog in de eindronde maar dan om te promoveren vinden we Tomas Daumantas terug bij Spouwen-Mopertingen en Alain Koudou Arunina bij Wezet. Ook Bornem (met trainer Bart Selleslaghs en spelers Tim Thijssen, Koen Stabel en Sam D'Hertefelt) spelen de eindronde. JAN DE LANGHE werd kampioen en topschutter in 3e, Rene De Saeyere werd met Turnhout kampioen in de andere 3de klasse. In 4e mocht Temse juichen met volgende ex-Beverenspelers : David Daman, Steven Van Herreweghen, Tim De Bondt, Thijs De Langhe, Christof Maes en Kjell Tolenaers. Ook Heist, met WERRY SELS werd kampioen in Bevordering.

* MATTHIAS VAN GIJSEL, deze winter uit de Beverse A-kern verbannen speelt volgend seizoen bij vierde klasser Zele waar ook JOHAN VAN RUMST, dit jaar nog bij eerste provincialer Evergem, een contract tekende.

RB