StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (31 mei 2009)

* Op pas 53-jarige leeftijd overleed op 13 mei ll. sportjournalist JEAN-PIERRE MAES aan de gevolgen van keelkanker. Een tiental jaren was hij correspondent voor Het Volk en Het Nieuwsblad voor KSK Beveren en in tegenstelling tot de meeste van zijn collega's pakte hij in die periode uit met originele en interessante bijdragen over het reilen en zeilen van de club. De uit Sint-Pauwels afkomstige Maes heeft er zelf ook een voetballoopbaan opzitten bij het plaatselijke Herleving. Later werd hij jeugdtrainer bij SK Kieldrecht, ploeg waar hij o.m. Davy Theunis ontdekte en die naar Beveren loodste. Eén van zijn zonen, Timothy schopte het tot in de A-kern van SK Beveren (later ging die naar Waasland, Fc Nieuwkerken, Temse om uiteindelijk nu nog bij Rapid Lebbeke te spelen). Jean-Pierre zelf was ook nog eventjes manager bij Fc Nieuwkerken en de laatste seizoenen schreef hij in Het Nieuwsblad vooral over de Wase derde en vierdeklassers en de provinciale teams. Vooral de jeugdwerking en de kansen voor de eigen jeugd waren voor Jean-Pierre een topprioriteit. Met Jean-Pierre Maes verliest het Waasland één van haar allerbeste sportreporters en vooral een overal graag geziene gast.

* Klasbak TAMLA LADJI, de Beverse Ivoriaan beter bekend als Zito promoveert met Stade Laval naar de Franse tweede klasse. Twee jaar geleden werd Zito samen met Gervinho en Ouatarra voor een appel en een ei door het (oude) Beverse bestuur verkocht aan de Franse eersteklasser Le Mans. Zito en Ouatarra bleven nog een jaar op de Freethiel op huurbasis en ook het afgelopen seizoen werden beide spelers opnieuw verhuurd. Ouatarra belandde opnieuw in België bij Roeselare en Zito kwam terecht in "National" bij STADE LAVAL. Daar miste hij de hele voorbereiding omdat hij met Ivoorkust op de Olympische Spelen zat in China. Het duurde dan ook enkele maanden vooraleer hij zich thuis voelde in Laval. Maar in de terugronde kon hij zich een vaste stek verwerven op de rechtsachterplaats. Samen met ISTRES promoveert Laval.... voor Zito blijft de toekomst onzeker want net als Ouatarra is hij nog eigendom van Le Mans

* EDY DE BOLLE sinds nieuwjaar hoofdtrainer bij Kermt-Hasselt is er in geslaagd om de club naar derde klasse te loodsen. In de finale van de eindronde klopte het Leopoldsburg. Ook TERNAT mag naar derde. Daar zorgde ex-Beverenspits YVES BUELINCKX voor : hij scoorde de beslissende treffer in de eindrondematch.

* CEDRIC VERCAUTEREN, ooit jeugdinternationaal op de Freethiel speelt volgend seizoen bij Rupel-Boom. Het afgelopen jaar was de centrale middenvelder actief bij Waasland. TIM DE BONDT kampioen bij vierdeklasser Temse verlaat na 8 jaar zijn geboortestad. De middenvelder die ooit één eersteklassematch voor Beveren speelde(op Charleroi) trekt naar de buren van Willebroek-Meerhof.

* Ex-verdediger DAVID GRONDIN verhuist deze zomer naar tweedeklasser Bergen, we zien hem dus terug op de Freethiel. Een beetje verrassend deze overgang want Grondin had nog een doorlopend contract bij KV Mechelen maar was daar geen vaste waarde.

* YAPI YAPO is er niet in geslaagd de Zwitserse Beker te winnen. Young Boys Bern verloor met 2-3 van Sion ondanks een 2-0 voorsprong. Yapi opende de score op strafschop, het werd zelfs 2-0 en bij die stand trof Yapi nog eens het doelhout. In de tweede helft kwam Sion terug en scoorde in de slotminuten de winnende goal. Het is reeds de derde bekerfinale die Yapi verliest (1 keer met Nantes, 2 keer met Bern).

* GRAHAM STACK werd op het eind van het seizoen, voor de laatste 5 kompetitiewedstrijden ingehuurd door Wolverhampton Wanderers en kon met die club de titel vieren in de Engelse tweede klasse. De gewezen Beverse doelman werd verhuurd door Plymouth Argyl. Ook in het seizoen 2007-2008 speelde Stack een paar maanden bij Wolverhampton.

* Inspelend op de vraag van Patrick ivm de promotie van Vrasene naar Bevordering, MARC BEHIELS is niet de zoon van Vic Behiels maar wel de zoon van diens broer die ooit de WHITE BOYS oprichtte. De Beverse inbreng was redelijk beperkt dit seizoen bij Vrasene. Verdediger STEVEN VERSTRAETEN kende zijn opleiding op de Freethiel, net als Bram De Roover die echter weinig in de basis stond en na dit seizoen vertrekt naar Rapid Lebbeke. Ook Kristof Brocken en Kenneth Bordui moesten zich meestal tevreden stellen met een invallersrol. Assistent-trainer bij Vrasene is Kenny Van Spitael. Eind de jaren 70 speelde hij bij de Beverse invallers.

RB