StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (3 juli 2009)

* Erwin Lemmens is terug op de Freethiel. In de zomer van 1999 verhuisde de toen 23-jarige keeper van Beveren naar de Spaanse eerste klasser SANTANDER voor 24 miljoen BF. Het noodlijdende Beveren had dat geld dringend nodig om verder te kunnen en had met Tristan Peersman een jonge evenwaardige vervanger. Nu 10 jaar later is Erwin Lemmens terug op de Freethiel, met 8 jaar buitenlandse ervaring (en veel geld uiteraard) in zijn voetbaltas, met als doel Beveren terug naar eerste klasse te brengen.

De in Wilrijk geboren en in Sint-Job opgegroeide keeper werd door toenmalig scout Rik Matthijs ontdekt bij de derde provincialer St-Job. St-Job speelde die periode kampioen en Erwin stond in de belangstelling van o.m. Kappellen, Turnhout en Germinal maar Beveren was de enige club die hem een profcontract wilde geven. Erwin werd doublure voor Peter Maes en mocht dat jaar debuteren op Club Brugge. In de voorbereiding mocht hij ook al mee naar Bulgarije en Tsjechië voor de Intertoto. Beveren degradeerde echter naar tweede. Peter Maes vertrok naar Standard en Beveren haalde Franky Frans binnen tot grote ontsteltenis van Lemmens die Franky Frans (die uitgroeide tot de ster dat seizoen) niet echt collegiaal ontving. Ondertussen werkte Erwin wel keihard met keeperstrainer Rene Cool om zijn doel te bereiken en dat was eerste doelman worden. Ook Frans vertrok na zijn prachtig seizoen naar Charleroi maar Beveren haalde Roland Velkeneers binnen omdat het naast de 21-jarige Lemmens en de 17-jarige Peersman toch wat ervaring wilde in de ploeg. Zo moest Erwin wachten tot de winterstop en een enkelblessure van Velkeneers om uiteindelijk definitief vaste waarde te worden. Dat Beveren dat seizoen in eerste bleef had het voornamelijk aan Lemmens te danken. Op de laatste speeldag stopte hij in blessuretijd een strafschop van Milosevic (eerder ook al één van Per Zetterberg) en haalde Beveren nog het broodnodige punt om niet te degraderen. Ook het daarop volgende jaar presteerde hij sterk. Hij werd daarvoor beloond met zijn eerste selecties voor de nationale ploeg van trainer Leekens voor het tornooi van Cyprus. Het was 15 jaar geleden dat Beveren nog eens een speler mocht leveren voor de nationale ploeg (uitgerekend streekgenoot Eddy Jaspers was de laatste in 1984). Ook in het buitenland werd hij opgemerkt. Hij mocht voor een proefperiode meetrainen met het Franse Montpellier en mocht mee met Newcastle (van manager Ruud Gullit) op stage naar Eindhoven waar hij met Newcastle aantrad tegen Fc Den Bosch. Ook Mallorca, Valencia, Club Brugge en Lokeren hadden Lemmens op hun verlanglijstje staan maar het werd uiteindelijk Racing Santander.

Daar kreeg hij een 4-jarig contract van de Spanjaarden die Lemmens boven de Nederlander Waterreus verkozen. Spijtig genoeg miste Erwin de seizoensstart door een vingerblessure. Nadien sukkelde hij met de knie en kwam hij in conflict met de clubleiding omdat hij zijn blessures steeds in België liet verzorgen en niet in Spanje. Uiteindellijk speelde hij dat eerste jaar 17 wedstrijden. Het tweede seizoen amper 5. Santander degradeerde. In tweede klasse werd Erwin vaste waarde en hielp de club mee opnieuw te promoveren. Deportivo La Coruna wilde hem maar Lemmens bleef, Santander kon het behoud verzekeren en Lemmens werd door de supporters verkozen tot speler van het jaar. Erwin 's contract liep ten einde (hij wilde niet bijtekenen) en hij tekende voor 4 seizoen bij Espanol Barcelona onder trainer Javier Clemente. Hij haalde de wereldpers door een strafschop van Figo te stoppen en bondscoach Aime Antheunis riep hem op voor de nationale ploeg tegen Spanje (als derde keeper). Dat seizoen debuteerde hij echt voor de Rode Duivels in de oefenpartijen tegen Duitsland en Nederland. In Barcelona werd hij de beste maatjes met o.a. Kluivert, Cocu en Van Bronckhorst (hij heeft de truitjes van sterren als Roberto Carlos en Beckham in de kast hangen). Dat eerste seizoen was hij een vaste waarde bij Espanol. In zijn tweede jaar verloor hij na opnieuw een blessure de concurrentiestrijd tegen de Kameroener Kameni. Daarom verhuisde hij in 2005 voor twee seizoenen naar het Griekse Olympiakos van trainer Trond Sollied. Hij was er echter maar derde of vierde keeper en kwam nooit aan spelen toe. Rivaldo werd er echter wel een goeie vriend die hem al uitnodigde in Brazilië. In februari 2007 trok hij naar de eredivisie in Nederland naar RKC Waalwijk zodat hij na 8 jaar nog eens in zijn eigen huis in Rijkevorsel kon gaan wonen. 11 wedstrijden speelde hij voor RKC. De afgelopen twee seizoenen was hij in loondienst bij Dender. Slechts 5 matchen stond hij onder de lat en in juli 2008 verbrak Dender zijn contract omdat hij arbeidsongeschikt zou zijn.

127 wedstrijden op 10 seizoenen ....dat is het enige vraagteken dat we achter de transfer van Erwin Lemmens naar Beveren kunnen plaatsen. Het opent natuurlijk perspectieven voor Bram De Bruyn die zeker zal kunnen profiteren van de ervaring en de klasse van Lemmens en waarschijnlijk meer zal moeten depanneren dan normaal en zo de nodige ervaring kunnen opdoen.

* Op 6 juni ll. tradt ex-speler ERICO in Parijs in het huwelijksbootje. Bij de genodigden op het huwelijksfeest herkenden we o.m. ex-trainer Vincent Dufour en zijn Ivoriaanse maats van weleer Tokpa en Diabis.

* In het totaal-klassement van de jeugdwerking van de EXQI-league kwam Beveren er als VIERDE uit na Brussels, Lierse en STVV.

RB