StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (16 augustus 2009)

* De bekermatch tegen Dilbeek is de 175ste uit de geschiedenis. De allereerste vond ooit plaats in 1953 tegen Racing Mechelen, dat toen in de hoogste afdeling speelde. Beveren was een derdeklasser en verkocht zijn thuisvoordeel. Het verloor destijds met 6-1 van het team met ondermeer Rik De Saedeleer in het elftal.

* Tegenstander Dilbeek komt uit in de vierde klasse en wordt sinds 2007 getraind door Jean-Louis Meynaert (gewezen speler van Ternat). Hij volgde Eric Viscaal op na de degradatie naar eerste provinciale. Hij promoveerde onmiddelijk en haalde vorig seizoen met de club de eindronde. Linkerflankaanvaller Gregory Capidis speelde met Strombeek kampioen in de derde klasse en kwam in 00-01 naar de Freethiel. Hij maakte deel uit van de A-kern maar kwam nooit uit in competitie. Na twee seizoenen vertrok hij dan naar Tienen. Andere bekende namen zijn Ringo Jacobs (ex-Waasland, Denderleeuw en Zulte-Waregem), Jelle Schotte (voormalig jeugdspeler van Den Bosch), Pascal Vande Gucht (ex-Willebroek), Rafael Galeri (ex-Union) en Cedric Baes (ex-Woluwe). Voormalig Aalstdoelman Sulmon stopte in de vorige partij tegen derdeklasser Diegem vier strafschoppen.

* Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat Beveren en Dilbeek elkaar ontmoeten. Bij Dilbeek begon Gertjan Martens ooit zijn loopbaan voor hij naar RWDM vertrok in 1997. Tussen 2000 en 2005 speelde hij voor Anderlecht. Dan volgde een jaartje Brussels en twee jaar bij Union vooraleer naar de Freethiel te komen.

* Zes spelers hebben zowel een verleden bij Beveren als bij Dilbeek. De bekendste daarvan is Eric Viscaal, die er een tijdje speler-trainer was. De Nederlandse international is nu assistent-trainer bij Germinal Beerschot. Ook Roel Van Den Bergh, Kristof Mannaert en Gregory Capidis (allen ooit bij de Beverse A-kern) speelden later voor Dilbeek. Jeugdspelers Stevy Van Mulders (ooit nog bij het beloftenteam) en Peter De Pauw waren er ook actief.

* Van de huidige spelerskern heeft Kristof Lardenoit het meeste Beverse bekermatchen op zijn palmares staan. Hij speelde er tot nog toe 13. Recordhouder Freddy Buyl heeft er 66 gespeeld, gevolgd door Eddy Jaspers (57), Jean Janssens, Marc Baecke, Erwin Albert (allen 55), Heinz Schönberger (49), Paul Vangenechten, Jean-Marie Pfaff (44), Marek Kusto (41) en Paul Lambrichts (40).

* Enkel Sophiane Baghdad scoorde ooit voor Beveren in de Belgische beker. Dat althans van de huidige spelers. Erwin Albert is de absolute Beverse topscorer in de beker met 31 doelpunten. Bob Rogiers (25) en Jean Janssens (21) vervolledigen de top drie.

RB