StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (21 augustus 2009)

* MOHAMMED DIALLO speelt in Zuid-Afrika.

Sommige supporters zagen deze zomer balgoochelaar MOHAMMED DIALLO al terugkeren naar de Freethiel. In mei 2006 behoedde hij op de slotdag van de competitie met een treffer tegen Moeskroen Beveren nog van de degradatie. Zijn knap seizoen leverde hem een lucratief contract op bij het Zwitserse Sion. De start was goed maar hij viel er, door zijn gedrag voornamelijk, in ongenade en werd uitgeleend aan het Israelische Maccabi Petach Tikva, later aan de Zwitserse clubs Chiasso en Fc Champagne. In juni liep zijn contract bij Sion af en kon Mohammed op zoek naar een nieuwe club. Beveren werd daarbij ook genoemd.

Begin juli mocht hij met de Zuid-Afrikaanse eersteklasser AJAX CAPE TOWN mee op oefenkamp naar het Nederlandse Zaltbommel. Ajax Cape Town zag onderhandelingen met Christian Vieri en Edgar Davids afspringen en zo mocht Diallo mee op de Tour door Nederland met matchen tegen Ajax (2-3), Willem II (4-1), De Graafschap (0-2) en twee amateurteams. Na het oefenkamp mocht Diallo, samen met ex-Lokerenspeler Fofana een twee-jarig contract tekenen bij Ajax Cape Town. Doelman Hans Vonk is er zijn bekendste ploegmaat. De club die voor 51 % in handen is van Ajax Amsterdam eindigde vorig seizoen 7de in de competitie.

De nieuwe assistent-coach van Ajax Cape Town is ook geen onbekende voor Beveren. ROGER LINKS, 12x A-internationaal in Zuid-Afrika testte in het seizoen 1993-94 op de Freethiel tijdens de doublureswedstrijd Beveren-Anderlecht. Er was toen massale belangstelling (ook vanwege de Vlaamse en Waalse TV) voor die match omdat de lang geblesseerde Philippe Albert toen weder optrad. Omdat Links als rechtstreekse tegenstander Albert had, kwam hij veel in beeld. Hij deed het goed maar werd toch niet aangeworven en keerde terug naar Zuid-Afrika waar hij een zeer gerespecteerd speler is en was. Vader CHALLA LINKS is er een echte voetballegende. Toen in 1989 het profvoetbal werd ingevoerd had Roger Links er al 3 titels opzitten bij Bahtswood. In '89 stapte hij over naar de profs bij Cape Town Spurs. Later speelde hij nog voor Hellenic (in Springs) en Santos (Clareinch). Voor het komende WK in Zuid-Afrika is hij één van de "WK-ambassadeurs"...Mohammed Diallo kan komende zomer misschien de rol opnemen van gids voor zijn Ivoriaanse maats met een Bevers verleden (Yaya, Boka, Eboue, Lolo, Kafoumba, Romaric, Copa, Gervinho en Yapi) als die ook deelnemen aan het WK.

* De bekermatch op Rupel-Boom is de 176ste uit de Beverse voetbalgschiedenis. Voor de VIERDE keer trekken we richting Boom om er een bekerduel uit te vechten. In het verleden liep dat steeds goed af...in de drie eerdere confrontaties moesten we zelf geen goal inkasseren. Op 30 augustus 1970 gingen we 0-1 winnen in Boom en Bomenaar HUGO DE RAEYMAKER scoorde de enige treffer. In de achtste finales van 1977-78 (toen we onze allereerste beker wonnen) moesten we op KERSTDAG naar de Steenbakkers. Boom wilde de match niet verplaatsen...Beveren ging op kerstavond dan maar in afzondering, op aanvraag van de spelers zelf, naar het NOVOTEL in Ekeren. Trainer Braems tracteerde op champagne die avond maar om 22u30 moest iedereen naar bed. Ondanks de Kerst waren er 10.000 toeschouwers die Beveren met 0-2 zagen winnen met goals van Eddie Jaspers en Heinz Schönberger. In 87-88 ten slotte werd het in de 1/16de finales 0-3 tegen de toenmalige tweede klasser getraind door Raoul Peeters. Dominique Lemoine, Guy Francois en Franz-Jozef Schmedding zorgden voor de treffers

RB