StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (5 september 2009)

29 jaar geleden wilde SK Beveren kost wat kost de beloftevolle Eddy Snelders van Antwerp inlijven. Beveren had een kwakkelseizoen achter de rug en wilde zich versterken, zeker na het vertrek van Vangenechten, Hofkens, Truyens en Hoebeeck. De deal geraakte echter niet rond en Eddy Snelders trok naar de buren van Lokeren waar hij het zelfs tot A-internationaal schopte. Nu, 29 jaar later bereikte Beveren wel een overeenkomst met zoon KRISTOF, die vandaag (5 september) 27 jaar wordt.

De familie Snelders is een echte voetbalfamilie. Grootvader René speelde jaren bij Germinal Ekeren, werd daar later voorzitter en na de fusie werd hij één van de “grote mannen “ bij GBA. Vader Eddy speelde bijna 600 wedstrijden in eerste klasse en was een tijdje assistent-bondscoach. Kristof zelf begon in Ekeren en trok als 15-jarige naar FEYENOORD...een zware opgave iedere dag vanuit Antwerpen naar Rotterdam na schooltijd. Bovendien viel de “arrogante verbale Hollandse aggressiviteit” hem enorm zwaar zodat het Feyenoord-avontuur meer een nachtmerrie dan een droom was. In 1998 belandde Kristof bij het AA Gent van Johan Boskamp. Als 16-jarige trainde hij in de beloftenkern van Charly Musonda. Af en toe mocht hij, na het ontslag van Boskamp, meetrainen met de A-ploeg van Trond Sollied. Maar ook dat was geen verrijking want meestal moest hij dan in de matchkes als lijnrechter fungeren. Toch debuteerde hij toen in de eerste klasse in een match tegen Harelbeke. In 1999 keerde hij terug naar zijn roots (Antwerpen dus, al woonde Kristiof in zijn jeugd ooit 2 jaar in Lovigné bij Banneux toen zijn vader bij Standard speelde). GBA werd zijn nieuwe club, aanvankelijk ook bij de beloften. In 2000-01 speelde hij zijn eerste 2 matchen in het fanionteam (hij liet toen een aanbieding van RKC schieten omdat hij eerst zijn school wilde afmaken). 2001-02 werd een boerejaar : hij werd topschutter bij GBA met 11 goals, werd belofteninternationaal (bij de jeugd was hij 6 jaar lang vaste waarde in de nationale ploegen). In 2003-04 deed hij dat nog eens over (9 goals toen) en er was zelfs sprake van een overgang naar Ajax. Grootvader Rene werd één van de sterke mannen van GBA na het afbreken van de overeenkomsten met Ajax. Voor Kristof was dat geen goede zaak...hij werd, als het wat minder ging, meer en meer geviseerd door de harde supporterskern. Een vertrek was dan ook de enige optie.

Zo belandde hij in september 2004 bij Brussels (bij Emilio Ferrera) waar hij 2 jaar een vaste waarde was. In 2006 volgde dan een seizoen Lierse. Lierse en Beveren streden toen samen een heel seizoen tegen de degradatie. Op de laatste speeldag verloor Beveren op STVV en “mocht” Lierse gaan winnen op Lokeren. Voor Snelders die dat seizoen 7 keer scoorde (waarvan 2 goals op Standard) had dat consekwenties. Hij huwde immers de dag voor de allereerste eindrondewedstrijd met kinesiste Catherine Van Geel. De Lierse-spelers mochten van trainer Rekdal geen alcohol drinken en moesten om 23 uur naar huis. Het huwelijk kreeg heel wat media-aandacht, vooral omdat vrouwtje Catherine een “echte” huwelijksnacht van haar ventje verwachtte, voetbal of niet... de huwelijksreis naar de Seychellen, die kon wel niet doorgaan. Uiteindelijk redde Lierse het niet en vertrok Kristof voor 2 jaar naar Cercle Brugge. Het eerste jaar scoorde hij 6 keer in 31 matchen. Vorig seizoen kon hij niet scoren (13 wedstrijden). Hij was in Brugge wel steeds een graag geziene gast die peter was van twee supportersclubs en begin dit jaar nog samen met Philippe Clement en de Cappaert-Sisters een plaatje opnam ten voordele van “Kom op tegen kanker”.

* MOHAMMED DIALLO speelt straks zijn tweede bekerfinale. In mei 2004 mocht hij invallen in het Koning Boudewijnstadion toen Beveren tegen Club Brugge uitkwam. Nu mag hij met AJAX CAPE TOWN naar de finale nadat in twee matchen Kaizer Chiefs uit Johannesburg werd uitgeschakeld. In de heenmatch werd thuis met 1-0 gewonnen, de terugwedstrijd eindigde op 3-3. Beide matchen werden betwist in vriestemperaturen en Diallo viel telkens in. In de finale moet Ajax uitkomen tegen Lamontville Golden Arrows uit Durban.

* Op de valreep versterkte Beveren zich met de 22-jarige middenvelder STEVEN JACOBS van Dender. Tot 2004 speelde de uit het Pajottenland afkomstige Jacobs bij de jeugd van Anderlecht. Als 16-jarige koos hij voor een buitenlands avontuur. Hij trok naar Borussia Mönchengladbach waar hij eerst bij de jeugd speelde en nadien in de Regionaliga(de derde klasse in Duitsland) en Oberliga terecht kwam. Steven logeerde toen met 14 andere beloftevolle jongeren in het stadion (54.000 toeschouwers) in het Borussiapark. In die periode speelden de Belgen Wesley Sonck, Berndt Thijs en Filip Daems er in de eerste ploeg. In 2008 trok hij naar eerste klasser Dender : hij speelde er 19 wedstrijden in eerste klasse (plus nog eens 6 in de eindronde). In september 2008 debuteerde hij in de Belgische beloftenploeg (tegen Cyprus, 3-2 winst). Zijn zus LISA speelde ook jaren bij Anderlecht en was er ook jeugdinternationaal maar moest er mee stoppen toen de familie Jacobs naar Zuid-Frankrijk trok om er een restaurant te gaan openhouden.

* Nog een andere speler van Dender is op proef, nl. de Congolese internationaal FABRICE MVEMBA. De in Etterbeek geboren Congolees(8X A-internationaal) speelde tot in 2007 bij Tubeke(161 matchen). De laatste twee seizoenen kwam hij uit voor Dender (hij speelde 12 eerste klassewedstrijden). Half weg vorig seizoen werd hij door Boskamp in de B-kern gezet maar werd later terug heropgevist. Even was er een transfer naar China in de maak maar ook dat ging uiteindelijk niet door. Er is dus nog hoop voor de verbannen spelers Traore en Kokot. Beiden waren de uitblinkers in de eerste competitiematch op Boussu Dour Borinage. Beveren ging er met 3-4 winnen en ZORAN KOKOT scoorde drie keer. * Naast Mvemba mochten nog twee testers opdraven in de beloftenmatch tegen Eupen. Twee jongen Ghanezen van de FEYENOORD ACADEMY uit FETTEH (nabij de Ghanese hoofdstad Accra), nl. Ernest Asante en Daniel Boateng. De academie in Fetteh werd in 1998 opgericht door Feyenoord-voorzitter Jorien Van den Herk naar het voorbeeld van de Jean-Marc Guillou-academie in Abidjan die Van den Herck leerde kennen bij de transfer van Kalou. Baas van de Fetteh-academie is niemand minder dan KAREL BROKKEN, gewezen schoonzoon van Omer Joris.

* MOUSSA SANOGO, nog altijd in Beveren wonend (eind mei was de man van 90 miljoen euro, YAYA TOURE er twee weken te gast) speelt de komende 2 seizoenen bij BERGEN. De afgelopen maand was Sanogo op proef bij Bastia en speelde ook enkele oefenwedstrijden met het Engelse LEEDS maar dat mondde niet uit in een contract.

* Ex-speler MEHDI MAKHLOUFI, vorig seizoen nog bij Deinze was onlangs op proef bij derde klasser Eendracht Aalst. Tot een overeenkomst kwam het niet. Wie wel naar Aalst gaat is de Nederlandse verdediger GIOVANNI SIEREVELD (van Hoek). Vorig seizoen was die Siereveld verschillende keren op de Freethiel om te onderhandelen. Beveren had immers zijn oog laten vallen op de Nederlandse amateur-internationaal. Uiteindelijk bleek de prijs te duur....

* Jura Jurcic, gewezen speler van Beveren en nu trainer van DINAMO ZAGREB zit met zijn ploeg in dezelfde poule als Anderlecht. In de Champions League werden de Kroaten onverdiend uitgeschakeld door Salzburg en zo moeten ze hun Europees avontuur verder zetten in de Europe League (de vroegere Uefa-cup). Jurcic is sinds maart ll. trainer bij Zagreb. Hij slaagde er in om een 6 punten-achterstand op Hadjuk Split om te buigen in een voorsprong en zo de landstitel in Kroatië binnen te halen. In het seizoen 95-96 speelde Jurcic op de Freethiel nadat Beveren hem overnam van Istra Pula. Jurcic maakte nadien nog een mooie carrière in Italië, werd A-internationaal en pakte brons op het WK.

RB