StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (6 mei 2010)

* Volgend seizoen spelen de Ivorianen ARSENE NE en DIABIS bij derde klasser KERMT-HASSELT. Het feit dat EDY DE BOLLE er trainer is speelt natuurlijk een grote rol in die overgang. Diabis tekende dit seizoen voor tweede provincialer KSK Kallo, maar uiteindelijk bleek hij niet speelgerechtigd. Arsene Ne kwam vorig seizoen uit voor tweede klasser Eupen, dit jaar had hij geen ploeg. Bij derde klasser Hasselt is JOHNY DECOSTER technisch directeur. Voor de komst van Bevers voorzitter Dirk Verelst was Decoster ook dicht betrokken bij het Beverse bestuur ... zo werd co-sponsor Tönissteiner door hem binnengehaald. Zijn naam werd ook genoemd bij de overname van de club enkele jaren geleden, hij zou een aantal bedrijven achter de hand hebben om de club te redden. Achteraf bleek het niet meer dan gebakken lucht. Vorig jaar volgde hij De Bolle naar Hasselt, zorgde er bij de KBVB voor dat het jeugddossier van de club in orde kwam en werd tot TD gebombardeerd. Tot Nieuwjaar vlotte het goed met Hasselt, de club deed mee voor de titel en eindronde tickets. Na de winterstop ging het bergaf en werden De Bolle en Decoster, beiden ook verantwoordelijk voor het transferbeleid, zwaar onder de korrel genomen. Ook de komst van beide Ivorianen werd door de supporters niet altijd met applaus onthaald. Johny Decoster is in zijn vrije tijd ook schilder : zo maakte hij voor het afscheidsfeest van Georges De Colfmaecker een portret.

* Bayern Munchen is erg geďnteresseerd in GERVINHO...goed nieuws voor voorzitter Verelst...bij een transfer kan hij weer langs de kassa passeren voor de opleidingsvergoeding. Twee gewezen Beverse jeugdspelers worden dan weer genoemd bij Engelse clubs : Gill Swerts bij West Bromwich Albion en Jelle Van Damme bij Fulham.

* Door zijn appendixoperatie miste MARVIN PEERSMAN (die een aanbod van Antwerp op zak heeft) de interland met de U19 tegen Luxemburg, gespeeld in Wiltz.

* ZEZETO in Finse competitie.

Op 24 april begon in Finland de nieuwe competitie. Eén van de blikvangers wordt daar VENANCE ZEZETO. Samen met de Finse internationaal Aleksey Eremenko (43 A-selecties) werd hij door Metalist Kharkiv uitgeleend aan de Finse eerste klasser JARO. Beide clubs hebben een samenwerkingsakkoord. Zezeto keert in principe in juli terug naar Kharkiv voor de voorbereiding van het seizoen 2010-2011...geen verlof dus voor Zeze.

JARO is de club van de Finse havenstad Pietarsaari, beter bekend onder de naam Jakobstad. Het is een buitenbeentje want de stad is tweetalig Fins-Zweeds. Met 56 % Zweeds tegenover 40 % Fins heeft het Zweeds er zelfs de bovenhand. Jacobstad wordt wel eens het "Silicon Valley" van de scheepsbouw genoemd.

De club die vorig jaar 10de eindigde wil aansluiten bij de top van het Finse voetbal. Zezeto en Eremenko (wiens vader trainer is van Jaro) moeten daaraan meehelpen. Zezeto miste zijn debuut niet. In de kwartfinales van de Ligabeker tegen HJK Helsinki zorgde hij met een weergaloze treffer vanop 30 meter voor de 1-2 en gaf ook de assist voor de 1-3. Negen jaar geleden begon zijn Europese loopbaan op de Freethiel. Na twee Beverse seizoenen werd hij verkocht aan AA Gent. Later speelde hij voor Brussels, Hapoel Tel Aviv en in 2005 belandde hij terug in Beveren voor een seizoen. In 2006 versierde hij een lucratieve transfer naar Metalurh Donetsk. Na een jaartje verhuisde hij naar het iets hoger gequoteerde Metalist Kharkiv waar hij na een proefperiode een langdurig contract kon tekenen. Door de zware concurrentie is hij zelden basisspeler : zo speelde hij op 3 jaar 61 competitiematchen en 5 Europacupwedstrijden. Dit seizoen stond hij zo aan de aftrap van de EC-matchen tegen Rijeka en Sturm Graz.

Verrassend is wel dat Zezeto reeds de ACHTSTE Beverse speler is die aan de slag gaat in de Finse competitie. Naast de Fin ISMO LIUS die een half seizoen op de Freethiel actief was speelden ook Olivier Suray en Thierry Pister (bij Alliansi, mee betrokken in de affaires van de gokchinees toen), Paul Tisdale (Finnpa), Jozef Nyikos (Lahti), Kuami Agbo (Mypa) en David Lebras (Tampere) in het land van de duizend meren. RB