StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (4 augustus 2010)

* Op 19 juli 2010 overleed in Zwijndrecht op 82-jarige leeftijd HOMEER AMPE. De heer Ampe was jarenlang bestuurslid van SK Beveren. Homeer was afkomstig uit West-Vlaanderen (° 12/06/28 te Werken). In 1954 huwde hij met Lutgarde Osaer in Zevekote. In de jaren 60 belandde hij in het Waasland via het zuivelbedrijf INCO in Kallo waar hij een leidinggevende functie uitoefende. Samen met MARCEL RELAES introduceerde hij Inco begin de jaren 70 als sponsor op de Freethiel ... eerst alleen nog op de trainingspakken, want shirtsponsoring werd pas toegelaten vanaf 1972. In 1976 stapte Homeer Ampe over naar Combori. Als venoot van de broers Potteau, die uit de houtindustrie kwamen, deed hij een kapitaalsinjectie van 75 miljoen BF in het toen slecht draaiende Combori. Combori verving ook meteen Inco als Beverse hoofdsponsor. In 1977 werd het bestuur van SK Beveren drastisch uitgebreid en kwam Homeer Ampe samen met Marcel Relaes, Willy De Ceuster, Gerard Pieters, Ghislain Cordeel en Paul Noppe in het bestuur. Een jaar later werd hij reeds opgenomen in de Raad van Beheer waar hij in den beginne instond voor de relaties met de andere clubs en de KBVB. Tot in 1995 maakte Homeer Ampe deel uit van de Raad van Beheer. Nadat in september 1995 beslist werd om de Beheerraad te halveren viel hij samen met Marcel Relaes uit de boot. Een bijna 25 jaar durend engagement werd daarmee afgesloten.... niet toevallig een periode van hoogconjunctuur en professionalisering. Het echtpaar Ampe genoot van de oude dag in de residentie in de Oude Zandstraat. De laatste jaren verbleef Homeer om medische redenen in "De Regenboog" in Zwijndrecht waar hij op 19 juli ll. overleed. Langs deze weg betuigen we onze innige deelneming aan echtgenote Lutgarde en de ganse familie Ampe.

* LAMBERT SMID wordt er dit jaar 42 maar weet nog van geen ophouden. Hij werd het afgelopen seizoen kampioen met PALAVAN BAVORY in de Tsjechische 5de klasse. Sinds 2008 is Lambert actief in Zuid-Moravië. Als spelmaker scoorde hij 5 keer. Nadat hij België na het faillissement van RWDM in 2002 verliet speelde hij nog in de Tsjechische tweede klasse bij Dolni Kounice en Dosta Bystrc-Kninicky en in Oostenrijk bij Poysbrunn-Falkenstein.

* REGILIO SEEDORF mocht een verbintenis onderschrijven bij FC OSS uit de Nederlandse topklasse. In juli nam hij met de Nederlandse ploeg van werkloze profs deel aan het EK dat plaats vond in eigen land. Frankrijk werd EK, de Nederlanders eindigden 8ste en laatste.

* BJORN DE WILDE mocht een 2-jarige verbintenis ondertekenen op de Freethiel. De spits uit Gent is 31 jaar en speelde al bij heel wat ploegen : hij was achtereenvolgens aan de slag bij AA Gent, SK Sint-Niklaas, Strombeek, Eendracht Aalst, Lierse, KV Oostende, Lokeren, Westerlo, GBA, Franc Borains, Roeselare en Waasland. Hij was in 2009 eventjes inactief omdat hij als alleerste voetbalprof ooit officieel VADERSCHAPSVERLOF nam.

RB