StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (16 september 2010)

* MURAT AKIN pakt een prijs in Turkije.
In augustus 2004 debuteerde hij op de Freethiel tegen Anderlecht. Hij was nog maar 17 jaar en spits. ...het is weinigen gegeven : we hebben het hier over MURAT AKIN, een Belgische Turk uit Sint-Niklaas die het grootste deel van zijn jeugdopleiding op de Freethiel kreeg. Door het overaanbod aan Ivorianen kreeg hij later nog bitter weinig kansen (in 2005-06 viel hij nog eens in op Roeselare). In januari 2006 trok hij naar derde klasser Fc Nieuwkerken. Ondertussen had hij een mondelinge overeenkomst met het Turkse Genclerberligi. Uiteindelijk kwam daar niets van maar enkele jaren later belandde hij verrassend genoeg toch nog in de Turkse eerste klasse bij Kasimpasa. Hij speelde er geregeld mee maar om toch nog meer spelgelegenheid te krijgen verhuisde hij vorig seizoen naar tweede klasser ORDUSPOR. Daar werd hij deze zomer verkozen tot grootste belofte uit de Turkse tweede klasse. Galatasaray toonde verregaande interesse maar de Turkmeense voorzitter van Orduspor ziet in Akin de toekomstige patron van de ploeg en wilde hem kost was kost houden. Hij bood Akin een tweejarig contract aan. Orduspor speelt in de stad Ordu, een havenstad met 140.000 inwoners aan de Zwarte Zee vooral bekend als wereldcentrum van de hazelnootproductie.

* TOMAS DANILEVICIUS stunt met Litouwen
Terwijl België opnieuw met 0 op 6 startte, ondanks twee hoopgevende prestaties, stuntte het kleine Litouwen met aanvoerder Tomas Danilevicus (ex-Beverenspits) door gelijk te spelen tegen Schotland en te gaan winnen in Tsjechië. Danilevicius werd twee maal bedacht met een applausvervanging in blessuretijd. Voor wie wat kort van geheugen is, Danilevicius kwam als 17-jarige naar de Freethiel, belandde nadien bij o.m. Club Brugge, Dynamo Moskou, Lausanne, Dumfermline en Arsenal dat hem in 2001 uitleende aan Beveren. Met 12 goals werd hij toen clubtopschutter. Nadien verdiende hij zijn kost in Italië waar hij nog steeds aan de bak komt bij Livorno. Tomas is ondertussen 32 jaar geworden.

* Na de reguliere transferperiode haalde Waasland-Beveren nog 3 aanvallers binnen : Bjorn De Wilde, Fesquet Penga-Ilenga en Harrie Gommans. Het liet ook één spits vertrekken die in de B-kern verkommerde (en wel nog enkele wedstrijden meespeelde met de doublures in de reeds aan gang zijnde kompetitie). We hebben het hier over de Franse Portugees JULIEN DE ARAUJO die in de zomer van 2009 een twee-jarig contract tekende voor Waasland. De 27-jarige in Tourcoing geboren voorspeler komt uit de jeugdwerking van Rc Lens. Hij speelde ook met Lens in National (met het tweede team) en verhuisde later naar Wasquehal. Waasland ontdekte hem bij Feignies waar hij in 2008-09 topschutter werd van de CFA 2 met 23 goals. In St-Niklaas bleef de doorbraak uit (17 matchen, 1 goal). Hij testte deze zomer bij Maubeuge maar tekende op de laatste dag van de tweede transferperiode bij reeksgenoot TUBEKE.

* Kaiper, Diabis en Arsene Ne vonden al onderdak in België in lagere reeksen. Nu was het de beurt aan ROMEO SEKA om een contract te tekenen na bijna 2 jaar werkloos toe zien. Na Beveren vertrok hij naar eerste klasser Bergen waar hij een langdurige verbintenis ondertekende. Na anderhalf jaar werd die in onderling overleg verbroken. Zijn naam circuleerde een tijdje bij Brussels maar dat ging uiteindelijk niet door...Seka verbleef een tijdje in Parijs en testte bij het Slovaakse Senica maar concrete oplossingen kwamen er niet. Deze zomer sloot hij dan aan bij de Henegouwse eerste provincialer SAINT-VAAST.

* Er zijn trouwens nog heel wat spelers die ooit in de eerste ploeg van Beveren speelden actief in eerste provinciale overal te lande. Bij JV Kruibeke zelfs drie keepers : Jurgen De Maeyer, BRAM DE BRUYN en Johan Segers (al is die nu middenvelder, in eerste klasse op Lommel zat hij ooit op de bank bij Beveren als doelman). Sinds dit seizoen speelt ook STEVEN VAN GENEUGDEN bij Kruibeke. Bij Svelta Melsele vinden we Gianni De Keersmaecker en Kurt De Jonghe die in een ver verleden enkele vriendschappelijke wedstrijden met het eerste elftal van KSK Beveren mocht betwisten. Bij Kemzeke spelen de jongeren Hannes Ruymbeke en Michaël Matthijssens naast oud-gediende Jeffrey Saman en Geert Van Hoyweghen. Timothy Maes speelt onder trainer LUDO JANSSENS bij Rapid Lebbeke. Bart Van Den Eede zegt zijn profstatuut vaarwel bij Mariekerke. Wesley De Smet zit al jaren bij Knokke. Doelman David Van Steen verdedigt voor het derde jaar op rij de kleuren van Schoten. Spits Yves Buelinckx ten slotte keerde terug naar zijn roots : SK Halle.

RB