StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (1 oktober 2010)

* DAVY THEUNIS moet noodgedwongen stoppen met voetballen. In januari werd hij dertig, de meeste voetballers zijn dan in de fleur van hun leven. Voor Davy Theunis liep het anders : deze maand moest hij noodgedwongen het voetbal vaarwel zeggen. Ondanks enorm veel blessureleed de laatste zes seizoenen kan de Kieldrechtenaar terug blikken op een loopbaan om U tegen te zeggen. Op zijn zevende begon hij bij SK Kieldrecht. Jeugdtrainer (en journalist) wijlen Jean-Pierre Maes loodste hem op zijn 12de naar de Freethiel waar hij al gauw tot de uitblinkers behoorde. Vanaf zijn 15de werd hij jeugdinternationaal, hij haalde meer dan 40 selecties in de jeugdcategorieën. Met de uefa's haalde hij twee keer de finale van het prestigieuze Paolo Valenti-tornooi in Italië : één keer wonnen de Belgen de finale.

In november 1997 werd hij voor het eerst opgeroepen voor de eerste ploeg van Beveren (tegen Lierse), zijn echt debuut kwam er in september 1998, thuis tegen KV Oostende (5-0). Nadat hij zijn opleiding werktuigmachines aan het GTI in Beveren afwerkte werd hij voetbalprof (tien jaar kon hij van zijn hobby zijn beroep maken). Bij de nationale beloften van trainer De Sart werd hij tot kapitein gebombardeerd in een ploeg met o.m. Gillet, Dufer, Vrancken, Soetaers, Van Dessel, Smolders, Chatelle en Imschoot. In een match op Nederland liep hij in 1999 een kaakbeenbreuk op. In 2001 speelde hij met de Belgische beloften tegen Frankrijk aan de zijde van Kristof Snelders en Bjorn De Wilde, beiden nu nog actief op de Freethiel (om maar aan te tonen dat het afscheid van Davy veel te vroeg komt). Hoogtepunt met België was de 0-1 zege op Ierland waar Davy voor de enige treffer zorgde.

2001-2002 was een berejaar. In Beveren was hij kapitein in de hoogste afdeling en dat ondanks het feit dat hij nog maar 21 was. Heerenveen, Willem II en Lokeren trokken aan zijn mouw maar hij bleef op Beveren waar hij nog onder contract lag. Met AA Gent tekende hij in die periode wel een voorcontract zodat hij in 2003 transfervrij gratis kon vertrekken naar Gent. 12 jaar Freethiel had hij er toen opzitten. Zijn lukratieve overgang naar AA Gent werd echter geen succes, de ploeg draaide vierkant en dan worden de nieuwkomers met de vinger gewezen. Na een jaar Ottenstadion vertrok hij naar Brussels. Daar speelde hij in twee jaar maar 21 matchen : drie keer moest hij hij met problemen aan beide achillespezen aan de kant. Brussels verweet Gent dat het een geblesseerde speler had geleverd.

Na drie jaar keert hij in 2006 terug naar Beveren. Hij kreeg er direct de kapiteinsband terug. Ondanks zijn inzet en karakter degradeerde hij met Beveren naar tweede klasse. Ook een reeks lager bleef hij aan de kar trekken maar nu doken er knieproblemen op. Maanden moest hij wachten op een donor voor een meniscustransplantatie. Hij kreeg geen contractverlenging meer en verliet de club via een achterpoortje. In januari 2009 haalde Luc Van De Perre hem naar JV Kruibeke waar hij nog anderhalf jaar in eerste provinciale mee speelde maar door de aanslepende blessures nog zelden zijn beste niveau haalde. Dit seizoen keerde Davy terug naar zijn roots bij Kieldrecht maar na minder dan een maand moest hij er mee stoppen.

* De supporters van KV Mechelen hielden onlangs een verkiezing van beste speler van het afgelopen decennium bij Mechelen. Op plaatsen één en twee kwamen twee ex-Beverenspelers. Winnaar werd BJORN VLEMINCKX, tweede BERT D'HONT.

* MAREK KUSTO, vorig seizoen nog trainer bij het Poolse Limanovia komt voorlopig aan de kostop TV als commentator bij "Oranje Sport", een zender die binnenlandse en buitenlandse voetbalwedstrijden uitzendt.

* YVES KABWE KAZADI, de jonge Beverse verdediger van Congoleze origine gaat aan de slag bij het Nederlandse ZAANSLAG. Hioj vindt er met Johan Van Rumst en Siebe Van Damme nog twee gewezen Beverenspelers.

* Het avontuur van ZORAN KOKOT in Albanië was van korte duur. Begin september keerde hij terug naar Sarajevo. Bij zijn heroptreden met Slavia Sarajevo scoorde hij al direct en bezorgde zijn ploeg na drie nederlaag eindelijk nog eens een zege.

* JORDY CATHOIR trekt naar SV Temse. Bij de derde klasser vindt hij met Stanny De Beule en Jens Bonne twee Beverse doublures terug. Ook doelman Ruben Smet, kapitein David Damman en verdediger Kristof De Witte hebben een Bevers verleden.

* Bij Rc Mechelen waar ALEXANDER TOKPA speelt werd trainer YVES VAN BORM reeds na vier speeldagen ontslagen. Van Borm speelde lang bij de Beverse jeugd en was vele jaren jeugdinternationaal(begin de jaren 80).

RB