StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (17 oktober 2010)

* Op 25 september overleed op 86-jarige leeftijd PIERRE FIGEYS. In het seizoen 1974-75 was hij onder Jef Jurion assistent-trainer bij SK Beveren. De op 22 maart 1924 in St-Jan-Molenbeek geboren Figeys was jarenlang doelman (voor een groot deel doublure van Rie Meert) bij Anderlecht(periode 1937-50). Later speelde hij nog voor Rc Gent(50-54), Antwerp(54-56) en Strombeek(56-59). Hij debuteerde als trainer bij Ternat en VG Oostende. In 1968 werd hij met Aalst kampioen in derde klasse maar "Den Eendracht" verspeelde de titel omdat de ploegafgevaardigde op het scheidsrechtersblad de namen van de reservekeeper en reserveveldspeler had verwisseld. Cercle Brugge diende daarvoor klacht in en pakte daardoor de promotie ipv Aalst. Figeys verdween wat op de achtergrond tot Jef Jurion en meepakte als hulptrainer naar Lokeren. Zo belandde hij ook op de Freethiel...waar hij zowat het kleurlooste seizoen uit de hele geschiedenis van de club meemaakte. Na Beveren werd hij nog assistent van Jean Cornelis bij La Louvière. Uiteindelijk belandde hij terug bij Anderlecht waar hij jeugdscout werd en o.m. Walter Bassegio ontdekte. Figeys was directeur van een kantoor van de Generale Bank en speelde een belangrijke rol in het feit dat de bank (nu nog als Fortis) hoofdsponsor werd op Anderlecht.

* IGOR LOLO, momenteel uitkomend voor AS Monaco werd opnieuw opgeroepen voor de nationale ploeg van Ivoorkust (voor de match tegen Burundi). Copa en Yaya Toure haakten geblesseerd af. Met Manu Eboue, Arthur Boka, Ndri Romaric, Gervinho en Kafoumba is het contingent ex-Beverenspelers bij Ivoorkust nog groot. Terwijl Manu Eboue in Burundi was voor de interland verongelukte zijn Belgische schoonmoeder. In het Luikse kwam de moeder van zijn vrouw Aurélie om het leven bij een auto-ongeval.

* Ondanks de degradatie vorig seizoen mocht gewezen Beveren-spits JIMMY MULISA blijven bij het Roemeense Piatra Neamt.

* Waasland-Beveren is in de running voor de PERIODETITEL. De afgelopen DRIE seizoenen waren er in tweede klasse geen periodetitels omdat er met 19 ploegen werd gespeeld. In het seizoen 90-91 won KSK Beveren alle periodes maar speelde achteraf - door de zaak Damian Kot - de eerste periode kwijt. De uitspraak kwam er na het behalen van de titel en had geen enkele invloed meer op de titel en het kampioenschap (St-Niklaas, Boom, Aalst en Turnhout speelden de eindronde). In 96-97 won Fc Denderleeuw de eerste periode en Waregem de tweede...de titel (en ook de laatste periode) was voor Beveren. RB