StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (17 november 2010)

HEINZ SCHONBERGER gevierd in Offenbach en Beveren.
Oktober 2010 wordt voor Heinz Schönberger een onvergetelijke maand. Door de KSK Beverenfans werd hij naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de club met stamnummer 2300 verkozen tot beste speler aller tijden. Hij klopte o.m. Jean-Marie Pfaff, Jean Janssens, Wilfried Van Moer en Kristof Lardenoit.

Tijdens het tweede weekend van oktober was Heinz drie dagen in Duitsland om er de 40ste verjaardag te vieren van de bekerzege van KICKERS OFFENBACH tegen FC Köln. Kickers Offenbach is ondertussen afgegleden naar de derde klasse maar de historische bekerzege van 29 augustus 1970 wordt er nooit vergeten. Het stadsbestuur van Offenbach en het Kickersfanmuseum werkte een driedaags programma uit en nodigde alle spelers uit. Enkelen zijn ondertussen al overleden. 14 spelers waaronder Heinz Schönberger gingen op de uitnodiging in. Heinz speelde in de periode 1968-71 29 Bundesligawedstrijden voor Offenbach aan de zijde van o.m. Helmut en Erwin Kremers, Winfried Schäfer, kapitein Aegon Schmidt en Klaus Winkler. De ganse bekerkampagne 69-70 was Heinz van de partij (al bleef hij tijdens de finale in Hannover op de bank). In de 1/16de finale tegen 1860 Munchen speelde hij de hele partij en scoorde ook (4-1). De match had plaats in januari 1970 en Kickers Offenbach promoveerde toen ook naar de Bundesliga. Door het WK in Mexico werd de rest van het bekerprogramma afgewerkt tijdens de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Op 30 juli werd Dortmund na verlengingen geklopt (2-1), daarna moest Eintracht Frankfurt er aan geloven (0-3) en in de halve finales werd Nurnberg met 3-2 geklopt. De toen 20-jarige Schönberger speelde toen mee in de verlengingen die Offenbach naar de finale in Hannover bracht. Daar werd verrassend Keulen geklopt. Het leidde tot een gigantisch volksfeest toen spelers en trainers de dag na de bekerzege met het vliegtuig terugkwamen uit Hannover. (8 jaar later zou Heinz met Beveren diezelfde taferelen meemaken).

40 jaar later wordt die historische 29 augustus 1970 herdacht. Offenbach en Keulen deden de match over al moest de datum worden verschoven omdat FC Keulen niet vrij was eind augustus. Uiteindelijk werd het 9 oktober (de eersteklassers klopten de derdeklassers met 0-3 op de Biebererberg). Het randgebeuren was echter heel wat belangrijker dan de match zelf. Op vrijdag werden de spelers ontvangen op het stadhuis, werden oude filmbeelden van de historische match getoond en werd het Gulden Boek van de stad getekend. Op zaterdag werd het Kickersmuseum bezocht en waren de helden van 1970 de eregasten tijdens de match Offenbach-Keulen. Met een groot spandoek waarop stond "Wer geschichte schreibt, bleibt unvergessen -pokalsieger 1970" werden ze ontvangen. Tijdens de rust werd de 17 kg zware DFB-pokal door de spelers één voor één de lucht ingestoken en ontving iedere speler een zilveren replica van 20 cm hoog. Op zondag was er in het themacafe een ontmoeting en handtekeningen-sessie met de fans.

RB