StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (30 december 2010)



* Het voor de Beverse voetbalsupporter tragische jaar 2010 werd afgesloten met hoog bezoek op de Freethiel. Niet minder dan Minister-President van de Vlaamse Regering KRIS PEETERS gaf de aftrap voor de partij tussen Waasland Beveren en Fc Turnhout. Hij sloot daarmee "De week van de friet" af en zoals algemeen bekend is REMOFRIT de hoofdsponsor van Waasland-Beveren. Ondanks de vele vette jaren die SK Beveren ooit heeft gekend was officieel ministerieel bezoek eerder zeldzaam in het verleden. In ons archief vonden we amper drie voorgaanden (de aanwezigheden van Jean-Luc Dehaene als supporter van Club Brugge tellen we uiteraard niet mee). In de herfst van 1983 klopte SK Beveren Anderlecht met 2-1. PAUL DE KEERSMAEKER, toenmalig staatssecretaris van Landbouw en Europese Zaken gaf de aftrap. De telg uit een welstellende brouwersfamilie uit Kobbegem (o.m. de brouwers van Mort Subite), die in 1997 de titel van baron kreeg, kwam toen de aftrap geven omdat Beveren gesponsord werd door het ministerie van landbouw (DRINK MELK ... uiteraard was er in Wallonië een tegenhanger : Club Luik met Buvez du lait). De Keersmaeker kwam eind mei 84 nog eens terug naar Cortewalle om er de tweede Beverse landstitel te vieren. In mei 1994 was de slotmatch op de Freethiel Beveren-KV Mechelen. Minister van Arbeid en Tewerkstelling MIET SMET gaf de aftrap in een match waarin respectievelijk HANS BELLIGH en MICHEL PREUDHOMME afscheid namen van hun club (Belligh stopte met het voetbal, al kwam hij later terug en Preudhomme trok naar Benfica). Vreemde eend in de bijt, want niet van CVP-signatuur, was LOUIS TOBBACK die op 16 april 1994 als Minister van Binnenlandse Zaken de honneurs waarnam voor de match Beveren-Luik. Toen werd het STEWARD-systeem opgestart. En Beveren, toen nog een beetje behorend tot de top in België was naast Anderlecht, Club Brugge, Standard en KV Mechelen één van de VIJF pioniers die toen met stewards begonnen...of hadden we misschien veel hooligans onder onze supporters?

* Ondanks de vele afgelastingen in december zijn ze in de Exqi-league toch al half weg : er zijn al 17 matchen afgewerkt. Van de Beverse A-kern kwamen de reservenkeepers Vermeylen en Janssens nog niet aan bod, net als de veldspelers Bou Sfia, Sampil en Verwilligen. Drie spelers misten nog geen minuut in de 17 matchen : Clepkens, Verbiest en Van Damme. Ook Kielo Lezi kwam 17x op het veld, maar werd geregeld vervangen. De verdere lijst ziet er als volgt uit : Van Hoey, Lardenoit, Masureel, Bourabia en Neve : 16 matchen. Jacobs 15, Gommans 14, Snelders 13, Penga en Paulussen 12, Veldeman 7, De Pauw 5, Vervaet 3 en ten slotte Van Minnebruggen, Jelicic en De Wilde 1.

* Op 4 januari oefent Waasland-Beveren thuis tegen EENDRACHT AALST, leider in derde klasse. Op diezelfde dag worden twee spelers opgeroepen voor de nationale ploeg. PIETER VERVAET als enige tweede klasser in de selectie van de U19 en ARON VERWILLIGEN bij de U18 (naast Aron ook nog twee andere tweede klassers, Curia van Bergen en Van De Velde van Roeselare).

RB