StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (11 januari 2011)



* Trainer DIRK GEERAERD deed een wat gewaagde uitspraak tijdens de Nieuwjaarsreceptie in het Themacafé. Hij stelde dat hij van koers meer kende dan van voetbal...hij wilde daar uiteraard zijn voetbalkennis niet mee minimaliseren maar wel zijn passie voor het wielrennen in de verf zetten. Hoog tijd dus om eens een wielrenner naar de Freethiel uit te nodigen om de aftrap te geven, want daarin hebben we een serieuze traditie. We doken eens in het verleden.

De eerste keer was het meer een lokaal gebeuren. Op 21 september 1952 werd de lokale wielerheld GERARD BUYL voor de topper tegen Dendermonde (0-4) gehuldigd voor zijn prachtig seizoen met 6 profzeges op de weg. Eens in eerste afdeling beland kwamen de grootste wielervedetten naar de Freethiel afgezakt. In oktober 1968 zorgde één van de sponsors (NAUMAN) voor een echte stunt door RIK VAN STEENBERGEN met een helicopter te laten landen op de middenstip en de aftrap te laten geven voor de match tegen Anderlecht. Het werd nadien een spannende triller die eindigde op 3-3...voor Beveren een gemiste kans want in het slot miste Robert Rogiers een strafschop tegenover Johan Devrindt die als aanvaller noodgedwongen in doel moest gaan staan omdat keeper Jean Trappeniers was geblesseerd.

Ook de volgende wielerafspraak was een match Beveren-Anderlecht(begin 1985) toen EDDY MERCKX en ROGER DE VLAEMINCK de eregasten waren (Eddy was ooit al eens als supporter van RWDM aanwezig op 4 december 1973...bij voetbalfanaten gaat direct al een belletje rinkelen bij 4 december, de verjaardag van Jean-Ma rie Pfaff : Beveren won met 1-0 en Eddy ging JMP geluk wensen in de Beverse kleedkamer).

Negen jaar later , begin 1994 was gewezen zesdaagsenkoning PETER POST te gast bij de match Beveren-Antwerp. Co-sponsor FINA, toen ook nauw betrokken bij het wielrennen haalde Peter Post naar Beveren. Een seizoen later, opnieuw in een match tegen Antwerp was spurtbom WILFRIED NELISSEN de man die de aftrap gaf. Hij was goed bevriend met toenmalig trainer Jos Daerden, ook een fervent wielerfan. Nelissen had een koerstrui bij voor Marc Van Britsom.

Begin 1997 kwam ex-prof en toenmalig ploegleider WALTER PLANCKAERT de aftrap geven voor de match Beveren-Deinze (Planckaert komt uit de buurt van Deinze...). In 2002 was Eddy Merckx nogmaals de eregenodigde en aftrapgever voor een match tegen Anderlecht. Eddy zag zijn favoriete ploeg met 1-3 winnen met 2 goals van Radzinski en ééntje van Bassegio. Het seizoen daarop hadden we zelfs twee matchen met wielerkampioenen aan de toss. In de later wereldberoemd geworden partij tegen Antwerp (met het bokspartijtje van doelman STACK) gaf Waaslander TOM STEELS de aftrap. Zes speeldagen later gaf bondscoach, TV-commentator en ex-prof JOSE DE CAUWER (wiens schoonbroer voorzitter is van derde klasser KSV Temse) de aftrap van de match tegen St-Truiden,dat in aanwezigheid van een cameraploeg van EUROSPORT die het Ivoriaans fenomeen in Beveren kwamen filmen.

In december 2006 ten slotte was het kersvers wereldkampioen tijdrijden bij de beloften, Beverenaar DOMINIQUE CORNU die de honneurs mocht waarnemen, samen met Rob Rensenbrink en Urbain Braems, voor de match Beveren-Anderlecht die op 1-1 eindigde.

RB