StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (13 maart 2011)

Vlak voor de heisa met Club Brugge-doelman Stijn Stijnen begon kondigde Geert De Vlieger bij diezelfde club zijn afscheid aan. Geert wordt in oktober 40 jaar. Hij is één van de vele topkeepers die ooit op de Freethiel werden gevormd. Na 10 seizoenen Beveren volgden nog 4 jaar Anderlecht, 1 jaar Harelbeke, 5 jaar Willem II Tilburg, 2 jaar Manchester City en 3 jaar Club Brugge. Hij haalde 43 caps voor de nationale ploeg met als hoogtepunten de eindronde van het EK in 2000 en het WK in 2002.

Wij blikken even terug op zijn Beverse periode die begon in 1985 toen hij als 13-jarige werd weggehaald bij Eendracht St-Gillis-Dendermonde, een provinciaal ploegje waar Beveren eerder al DIRK ROSEZ had gevonden. In zijn eerste seizoen op de Freethiel werd hij al direct kampioen met o.m. Hervé Van Overtvelt, Stefan Van Rumst en Andy Janssens in de ploeg. Datzelfde jaar debuteerde hij ook meteen in de nationale ploeg. Opvallend was dat in die periode Beveren twee keepers had die werden opgeroepen voor de nationale ploeg. Naast De Vlieger was dat de één jaar oudere Geert Vinck. Vinck verdedigde het doel bij de tweede jaarsscholieren, De Vlieger bij de eerste jaars...een op termijn onhoudbare situatie. Uiteindelijk won Geert De Vlieger die interne strijd en ging met Geert Vinck ongetwijfeld een groot talent verloren.

Op 12 mei 1990 debuteerde hij als invaller van Dirk Rosez op de laatste speeldag op Cercle Brugge( zijn echte debuut dateert van november 1989 tijdens een vriendschappelijk treffen tegen Rc Jet). Ondanks de zege daar kon de degradatie niet meer worden afgewend omdat Lokeren Waregem liet gelijk spelen op Daknam. Trainer Johan Boskamp koos resoluut voor de jeugd en Geert mocht het daarop volgende seizoen als eerste doelman starten. Het werd een triomftocht in tweede klasse en De Vlieger speelde alle wedstrijden. De trein was vertrokken en ook in eerste klasse zou hij vier jaar lang onder de Beverse lat staan. Opvallend feit, hij miste in die vier jaar maar één competitiematch, als we tweede klasse bijrekenen hebben we het zelf over vijf jaar. Ook in de Belgische Beker was Beveren onder De Vlieger succesrijk : vier keer op rij werd doorgedrongen tot de kwartfinales. Zijn laatste seizoen op Beveren was ongetwijfeld zijn beste. De transfer naar Anderlecht kwam dan ook niet echt als een verrassing. Het Beverse publiek gunde hem dat ten zeerste, getuige daarvan de staande ovatie bij zijn applausvervanging in de laatste partij tegen RWDM. Anderlecht aasde al lang op De Vlieger, in 1990 was er al sprake van een overgang naar paars-wit. Dat De Vlieger hoog werd ingeschat moge blijken uit het feit dat hij, als twintigjarige in de voorselectie zat voor de eindronde van het EK in 1992. Door de transfer naar Anderlecht kon KSK Beveren zijn exploitatietekort weer eens dichtrijden maar het sportief verlies was groot want het eerste jaar zonder De Vlieger (met Peter Maes in doel) volgde de degradatie.

Wat de toekomst brengt voor Geert De Vlieger moeten we afwachten. Krijgt hij een job bij Club Brugge ? Feit is dat die ploeg hem nauw aan het hart ligt. Als jongeling, nog voor hij naar Beveren kwam ging hij geregeld naar Club Brugge kijken want de roots van zijn ouders liggen in West-Vlaanderen (Tielt).


Nieuwe Ghanees op de Freethiel.

In laatste instantie werd de kern van Waasland-Beveren uitgebreid met een Nederlander van Ghanese origine. Na een 10-daagse testperiode en een geslaagde partij met de beloften tegen Bergen kreeg FRANK WIAFE DANQUAH (° 4/10/1989) een contract aangeboden. De in Amsterdam geboren aanvallende middenvelder kreeg zijn opleiding in de befaamde voetbalschool van Ajax. Ajax haalde hem weg bij de amateurs van Amsterdamsche FC . Na enkele seizoenen moest hij Ajax, waar het evaluatiesysteem enorm hard is opnieuw verlaten en belandde hij bij Omniworld. In 2006 waagde hij zijn kans bij NEWCASTLE. Hij begon er met een zware blessure maar in maart 2007 kon hij toch debuteren met de doublures tegen Manchester United. Op 1 augustus 2007 vierde hij in een vriendschappelijk treffen tegen Hull zijn debuut met het eerste elftal van Newcastle. In 2007-08 werd hij topschutter bij de reserven en kreeg hij een tweejarig profcontract bij de "Magpies". Zo kon hij onder trainer KEVIN KEEGAN mee op oefenkamp naar Palma de Mallorca. De doorbraak kwam er echter niet. HIj kwam twee keer vriendschappelijk in actie (tegen PSV en Shamrock Rovers) en behoorde één keer tot de selectie voor een competitiematch (tegen Everton). Toen zijn contract in 2010 ten einde liep ging hij o.m. testen bij Barnemouth (tegen Swansea) en Stockport City (tegen Bolton Wanderers) maar belandde uiteindelijk in Hongarije. Daar tekende hij een tweejarig contract bij tweede klasser Ferencvaros. In de heenronde speelde hij daar 8 matchen in competitie en één bekermatch.

RB