StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (27 maart 2011)

Ladislav Novak overleden.
Op 21 maart ll. overleed de Tsjech LADISLAV NOVAK. Hij zou dit jaar 80 worden. Novak, één der beste Tsjechische voetballers ooit was half weg de jaren 80 de allereerste buitenlandse trainer van KSK Beveren. Hij was ook de allereerste coach die ooit op de Freethiel werd ontslagen.
Als 18-jarige debuteerde Novak bij tweede klasser Teplice waar hij 2 jaar later, in 1952 door het grote Dukla Praag werd weggehaald. Daar speelde hij 16 jaar lang naast o.m. Masopust. Hij werd ondanks zijn jonge leeftijd direct tot kapitein gebombardeerd. Direct na zijn overgang naar Dukla werd hij ook internationaal. Niet minder dan 75 keer droeg hij het truitje van Tsjechoslowakije (een rekord toen want er werden in die periode veel minder interlands betwist als nu). Novak speelde drie wereldbekers en stond als kapitein aan de toss van de finale tegen Brazilië in Chili 1962. Met Dukla Praag speelde hij niet minder dan 241 internationale wedstrijden...in die periode was het de gewoonte dat Praag tussen januari en maart maandenlang de wereld rondtoerde om overal wedstrijden te gaan spelen tijdens de lange winterstop. 8 landstitels en 3 bekers met Dukla staan op zijn palmares. Hij maakte deel uit van het wereldelftal dat op Wembley het 100-jarig bestaan van de Engelse voetbalbond vierde en in Rio de Janeiro mocht hij de honneurs waarnemen bij het afscheid van Pele als internationaal. Op zijn 37ste stopte hij als speler (in 2000 werd hij 7de in het referendum beste Tsjechische speler van de eeuw) en werd trainer bij tweede klasser Jablonec. Na twee jaar werd hij tot bondscoach van Tsjechoslowakije gebombardeerd. Na een korte terugkeer naar Jablonec belandde hij in 1974 in België. Bij Lokeren verving hij dat jaar de naar Beveren vertrekkende trainer Jef Jurion. Het werd voor Novak een succesrijke periode in Lokeren met o.m. het behalen van Europees voetbal (met de matchen tegen het Barcelona van Cruyff als hoogetepunt). Ook zijn passages bij Antwerp(77-79) en Beerschot(79-80) waren een schot in de roos. Toch keerde hij in 1980 noodgedwongen terug naar eigen land : in de 70-er jaren was dat in Tsjechoslowakije verplicht om na 5 jaar verblijf in het buitenland terug te keren en de opgedane ervaring ten dienste van het vaderland te stellen. Ladislav werd voor 5 jaar trainer bij Dukla Praag. In 1985 kreeg hij opnieuw de toestemming om in het buitenland te gaan werken en werd hij trainer van SK Sint-Niklaas waar hij Eddy Roelandt opvolgde. Die zette om beroepsredenen zelf een stap terug en werd assistent van Novak... een vriendschap voor het leven tussen Novak en Roelandt werd geboren.
In 1986 kwamen beiden dan naar de Freethiel, opnieuw als hoofdtrainer en assistent. In Beveren vervingen ze Rik Matthijs en Rik Pauwels. Met een 5de plaats in het klassement, 22 ongeslagen matchen op rij, de kwartfinales in de Belgische beker en Europese successen tegen Valerengen en Bilbao en een eervolle uitschakeling (en een kruiwagen vol lires) tegen Torino was het eerste seizoen Novak een groot succes. Mede door het vertrek van 3 sterkhouders (De Wilde, Gorez en Theunis) en het mislukken van de transfers (Francois, Sinai) liep het het jaar nadien mis. Bohemians Praag werd nog wel uitgeschakeld in de Europacup (in de tweede ronde werden we gewipt met de strafschoppen tegen Guimaraes) maar na 13 speeldagen werd er een einde gemaakt aan de overeenkomst. In de wandelgangen werd gefluisterd dat de minzame Novak te braaf was voor de toenmalige spelersgroep. Novak bleef nog geruime tijd in St-Niklaas wonen en werkte voor de Tsjechische voetbalbond als technisch directeur (88-90). In 1990 was hij nog een half seizoen in dienst als trainer bij RWDM. Daarna verliet hij definitief zijn tweede vaderland België om zich terug in Praag te vestigen. In 1995 ontving hij daar de prestigieuze Fairplay Award voor zijn prachtige loopbaan. Zijn laatste vijf levensjaren was Ladislav Novak aan het ziekbed gekluisterd, zwaar dementerend en verscheen hij nog zelden in het openbaar .

RB