StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (16 juni 2011)



* MICKAEL SEOUDI, een Franse Algerijn (zijn moeder is Française, zijn vader Algerijn) wordt de komende seizoenen de nieuwe spelmaker op de Freethiel. De overeenkomst met de 24-jarige Seoudi (geboren op 13 october 1986 in het Noord-Franse Rijsel) dateert al van enige tijd terug, maar werd lang geheim gehouden om de concentratie van de huidige "nummer tien" Rachid Bourabia niet te verstoren: terecht want Bourabia speelde een ijzersterke eindronde en vooral door zijn toedoen deden we mee tot de allerlaatste seconde voor de promotie.

Mickael Seoudi debuteerde bij de jeugd van US Berlaimont. Daar werd hij op zijn 13de weggehaald door US Maubeuge. Amper 16 mocht hij reeds debuteren in het eerste elftal. In 2006 koos hij voor het Belgische Doornik waar hij uitgroeide tot een sterkhouder. Hij speelde een belangrijke rol bij de promotie van Doornik van derde naar tweede klasse in 2007. Ook in tweede klasse toonde hij zijn kunnen en bereikte met Doornik zelfs de eindronde voor promotie naar eerste divisie (in 2009). Hij combineerde er het voetbal met een job als opvoeder in het college "l'Epinette" in Maubeuge waar hij zich ook ontfermde over de voetballende jongeren in de school. Seoudi was fel begeerd op de transfermarkt nu zijn overeenkomst met Doornik afliep. Uiteindelijk kon Dirk Geeraerd hem overtuigen om naar de Freethiel te komen en niet te kiezen voor die andere clubs die interesse vertoonden (vooral Bergen wilde Seoudi ook binnenhalen).

* De eindronde in tweede klasse hield wekenlang de Beverse supporters in de ban maar ook in het buitenland waren enkele gewezen Beveren-spelers betrokken in spannende eindrondewedstrijden. In Nederland was dat het geval voor JONAS IVENS en doelman DAVID MEUL. Na een knappe seizoenstart viel het Groningen van Jonas Ivens in de tweede ronde fel terug. Uiteindelijk had het via enkele eindrondeduels toch nog kans op een Europees ticket. De finale van die eindrondes was een dubbele match tegen Den Haag. De heenmatch werd een zware 5-1 pandoering in Den Haag maar in de terugmatch was het na de reguliere speeltijd ook 5-1 zodat strafschoppen moesten beslissen : Den Haag haalde het, geen Europees voetbal dus voor Jonas Ivens.

* DAVID MEUL en zijn club Cambuur Leeuwarden kwalificeerden zich voor de eindronde voor promotie naar de hoogste afdeling. Net als Beveren deed Cambuur mee tot de laatste seconden voor die promotie. In blessuretijd kreeg het tegen Zwolle nog een goal binnen zodat ook daar penalty's moesten beslissen. Zwolle was daarin de sterkste...geen promotie dus voor David Meul die toch kan terugblikken op twee sterke seizoenen in Leeuwarden bekroond met twee keer de eindronde. Meul moet wel op zoek naar een andere club want Cambuur moet wegens financiële problemen bezuinigen en wil af van zijn zwaarste contracten.

* Ex-speler BENOIT THANS kreeg een aanbod van het Franse Rc Lens om er technisch directeur te worden. Benoit twijfelt omdat hij bij de RTBF een job heeft als commentator bij voetbalwedstrijden.

* DAMIAN KOT, de Pool die vooral bekend werd uit de Kot-affaire (toen hij door Johan Boskamp werd opgesteld in het kampioenjaar in tweede toen zijn papieren nog niet ok waren) debuteerde dit seizoen als trainer in de Poolse vierde klasse. De 38-jarige Kot begon het seizoen als speler bij Silesius Kotorz Maly maar werd daar in de loop van het seizoen gepromoveerd tot hoofdtrainer. Hij slaagde er in het behoud te verzekeren.

* Ook KRUNOSLAV JURCIC is terug aan de slag. Op 15 maart ll. werd hij binnengehaald als coach door NK LOKOMOTIVA ZAGREB. Die club slaagde er in om op drie jaar tijd van vierde naar eerste klasse te stijgen. In eerste kwam het in acute degradatieproblemen, mede door het feit dat de thuismatchen niet op eigen veld (voldoet niet aan de eerste klassenormen) maar in het Maksimirstadion van Zagreb moeten plaats vinden. Jurcic slaagde er in de ploeg op de 14de plaats (op 16) te parkeren.

* ZORAN KOKOT is geslaagd in zijn opdracht : hij promoveert met Mes Sarcheshme naar de eerste klasse in Iran. Zoran miste door een derde gele kaart de allerlaatste partij. De ploeg won op het nippertje en werd uiteindelijk kampioen (met evenveel punten als Hormozgan en Tabriz)

RB