StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (8 juli 2011)



* De Luxemburgse landskampioen DUDELANGE (die met een recordvoorsprong van om en bij de 20 punten de titel pakte) moest als eerste in de bres in de Champions League 2011-2012. In de eerste voorronde moest Dudelange uitkomen tegen SANTA COLONA uit Andorra. Dudelange won zowel de heen- als terugmatch met 2-0. In de terugmatch zorgde ex-Beverenspits AMODOU ABDULLAI voor de 2 goals. De altijd nog maar 23-jarige Nigeriaan vierde in die match zijn wederoptreden na één jaar afwezigheid. Ook al in de Europacup, exact 1 jaar geleden blesseerde hij zich zo zwaar dat hij een volledig jaar aan de kant moest blijven. Twee andere Freethielbekenden, JEFFREY RENTMEISTER en JULIEN TOURNUT komen dit seizoen ook uit voor Dudelange. Jeffrey speelde beide EC-matchen, Julien debuteerde in de terugmatch. Voor Dudelange volgt nu een zware klus, het Sloveense Maribor dat ooit RC GENK met een 5-0-pandoering richting Limburg stuurde.

* Landstitel voor YAPI YAPO. 29 Ivorianen kwamen er ooit naar de Freethiel door toedoen van Jean-Marc Guillou. Ze kwamen uiteraard niet allemaal tegelijk naar Beveren, wel gespreid over zeven periodes. Tot de eerste lichting behoorde GILLES DONALD YAPI YAPO. De lichtvoetige middenvelder groeide uit tot een uitblinker in de Belgische eerste klasse en hij was de eerste Beverse Ivoriaan die door een buitenlandse club werd weggehaald. Yapi was pas 19 toen hij op de Freethiel arriveerde. In zijn derde Beverse seizoen werd hij tot kapitein van de ploeg gebombardeerd en was met zijn 21 lentes de jongste aanvoerder in de hoogste afdeling. Na twee en en half seizoen Beveren vertrok hij in januari 2004 naar het Franse Nantes. Er was een som van meer dan één miljoen euro mee gemoeid waarvan 30% naar de club ging en ook nog eens 30% naar de NV Goal. Begin 2006 koos Yapi voor een Zwitsers avontuur bij Young Boys Bern. Bij die ploeg kon hij elk seizoen Europees voetbal spelen. In 2010 stevende Bern af op een landstitel maar verloor op de slotdag de titel nog aan Basel. De transfervrije Yapi had op dat moment al een contract getekend voor de concurenten van Basel en werd voor de beslissende match niet geselecteerd.... weg titel dus. Maar het was voor Gilles slechts uitstel want dit seizoen pakte de populaire club uit Basel opnieuw de titel. Yapi Yapo is er een vaste waarde, hij speelde dit seizoen 31 competitiematchen, 2 bekermatchen en 11 Europese wedstrijden (in de Champions League en Europa League). Toch wil de Ivoriaan weg bij Basel. Een beetje raar dat hij een club die in zijn thuismatchen gemiddeld bijna 30.000 toeschouwers trekt wil verlaten. Wellicht is de beperkte uitstraling van de Zwitserse competitie de oorzaak want Yapi valt steeds uit de selectie van de Ivoriaanse Nationale ploeg en dat zou niet zo zijn moest hij in een grotere competitie spelen. De Turkse topclub Galatasaray jaagt al enkele jaren op de Ivoriaan.

* De nationale ploeg van Ivoorkust won met 2-6 op Benin en is zeker van de eindronde in Afrika. Bij de geselecteerden heel wat ex-Beverenspelers : Copa, Eboue, Romaric, Yaya Toure, Gervinho en Lolo. Laatstgenoemde IGOR LOLO degradeert met zijn club AS Monaco naar de Franse tweede klasse. Het is af te wachten of hij daar blijft. GERVINHO die twee keer scoorde in Benin won met RIJSEL de dubbel in Frankrijk : beker en kampioen dus.

* De aanval van reeksgenoot KV Oostende is Bevers getint het komende seizoen. Zowel Mama Dissa als Sam De Munter die respectievelijk overkomen van Roeselare en Wetteren hebben een Bevers verleden.

* TOMAS DAUMANTAS die kon rekenen op enkele lucratieve contracten in Nederland, waar hij woont, blijft nog een jaar langer bij PATRO EISDEN, ploeg waarmee hij afgelopen seizoen kampioen speelde in 4eC.

* Ex-keeper GILBERT BODART wordt trainer van het pas naar eerste provinciale gepromoveerde TILLEUR-SAINT-GILLES.

RB