StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (26 juli 2011)



* De nieuwe linkerflankverdediger van Waasland-Beveren, IBRAHIM DIALLO, scoorde begin juni voor het eerst voor zijn vaderland Guinea in een kwalificatiematch voor CAN 2012 tegen Madagaskar. Diallo was aan zijn 15de interland toe, de eerste onder contract bij Waasland-Beveren. In groep B leidt Guinea met 10 punten, 3 meer dan Nigeria (verder volgen nog Ethiopië en Madagaskar) . De eindronde van CAN 2012 is voor het eerst een duo-organisatie van Gabon en Equatoriaal Guinea. Diallo moet met zijn land nog spelen tegen Ethiopië (op 2 september) en in Nigeria (op 9 oktober) ... twee data waarin we hem zullen moeten missen voor de matchen op de Freethiel.

* Eén van de nieuwe aanvallers op de Freethiel voor het komende seizoen wordt de flamboyante Vincenzo "Vinnie" Verhoeven. Het wordt voor de Antwerpenaar één van zijn laatste kansen om de hoge verwachtingen die hij al jaren met zich meedraagt waar te maken. Vicenzo is een echte "Kielse rat" die op enkele minuutjes stappen van de Wilrijkse pleinen woont, de oefenvelden van den Beerschot. Amper vier jaar oud was hij toen hij zich bij de jeugd van paars-wit aansloot. Zijn vader Eric was jarenlang manager van Beerschot. Verhoeven zat in een zware lichting met o.m. kleppers als Dembele, Vertongen en Aborah en moest zich geregeld verzoenen met een plaatsje op de bank. Op zijn 15de werd hij zelfs teruggezet naar de provinciale ploegen. Maar Vincenzo gaf niet op, zeker niet toen de spitsentrainer van de jeugd Simon Tahamata hem mee uitnodigde voor extra oefensessies die meestal alleen maar bedoeld waren voor de nationaal spelende aanvallers. Uiteindelijk was het alleen Verhoeven en Jasper Vermeerbergen die vanuit de GBA-jeugd de stap konden maken naar de A-kern. Vincenzo koos het magische nummer 13 (het verdwenen stamnummer van Beerschot) als rugnummer. We spreken dan van het seizoen 2006-2007. Op het Kiel werd hij de beste maatjes met Francois Sterchele. Uitgerekend Vincenzo mocht bij het afscheid van Sterchele op het Kiel (voor zijn transfer naar Brugge) hem komen vervangen. Het seizoen daarop scoorde hij 24 goals bij de doublures maar kreeg volgens de supporters te weinig speelkansen in het eerste elftal. De GBA-supporters startten zelfs een petitie om Verhoeven in de ploeg te krijgen. Uiteindelijk werden het vooral invalbeurten, een 20-tal. Het Kiel ontplofte toen Vicenzo in de slotminuten tegen Brussels voor het eerst kon scoren (ook Sterchele maakte ooit zijn eerste goal in eerste klasse tegen Brussels).

Ondertussen was de naam van Verhoeven gemaakt. Hij was de eerste die in België aantradt met oranje voetbalschoenen (een geschenk van Nike, ook Sterchele speelde met die oranje schoenen maar omdat Brugge op zondag speelt was de primeur voor Vincenzo). Bij de dood van Sterchele (uitgerekend na een bezoekje aan o.m. Vincenzo in Antwerpen) kreeg Verhoeven veel media-aandacht. Op de eerste match na het verongelukken van Sterchele speelde Vicenzo met een T-shirt waarop stond "13-23, quel duo". In maart 2008 verlengde hij zijn contract bij GBA ondanks verregaande interesse van AA Gent. Ook KV Mechelen en Roda JC wilden de Antwerpse spits inlijven. Het was in de zomer een zware domper toen GBA zijn spitsenbestand op ZES bracht en toen uiteindelijk ook nog Kevin Van Den Bergh werd gehuurd was de speelkans van Vincenzo uitermate klein geworden. Wim De Coninck regelde een overgang naar eerste klasser Roeselare maar gaf plots zijn ontslag en omdat er nog niets officieel getekend was ging dat niet door. Uiteindelijk werd het tweede klasser VW Hamme. Bij Hamme kon hij 15 keer scoren in 37 matchen maar ongelukkig genoeg degradeerde de club na de eindronde naar derde. Na een tweede seizoen bij Hamme, in derde dus vertrok Vincenzo naar tweede klasserWEZET, een sterke ploeg die uiteindelijk vijfde werd. Hij kon er door de grote concurentie niet rekenen op een vaste stek (24 matchen, 4 goals). In zijn periode in Wezet logeerde hij geregeld bij de moeder van Francois Sterchele..."13-23, quel duo" werd in ere gehouden. En dat zal voor eeuwig blijven want onlangs besliste GBA om na rugnummer 23 ook rugnummer 13 niet meer toe te kennen. Dat nummer is nu bestemd voor de supporter als verwijzing naar het oude stamnummer van Beerschot.

* In het Europese voetbal scoorden al enkele ex-Beverenspelers : Amodou Abdullei kon twee keer raak treffen in de Champions League voor Dudelange. REGILIO SEEDORF scoorde voor het Litouwse Tauras Taurage tegen zijn landgenoten van ADO Den Haag in de Europa League.

* GERVINHO miste zijn entree bij Arsenal niet. Arsenal won op Keulen met 1-2 en Gervinho zorgde voor beide treffers.

RB