StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (17 september 2011)



* Linkerback IBRAHIM DIALLO werd begin september opgeroepen voor de nationale ploeg van Guinee voor de kwalificatiematch voor de eindronde van CAN 2012 tegen Ethiopië. De match had plaats in Conakry en werd door Guinee moeizaam gewonnen met 1-0. De Guinese president had voor deze belangrijke match de winstpremie vervijfvoudigd. Diallo streek daardoor 15 miljoen Guinese franken op...U moet U daar niet teveel bij voorstellen, die 15 miljoen franken komt overeen met 1500 euro. Guineé blijft alleen op kop in zijn groep en heeft voldoende aan een punt, de laatste match tegen Nigeria.

* Ivoorkust is al zeker van de eindronde. Het won, met Copa, Lolo, Boka, Yaya, Romaric en Gervinho in de ploeg met 0-5 in Rwanda. Gervinho scoorde 1 keer. Ondertussen zijn Igor Lolo en Romaric veranderd van ploeg. Romaric ruilde Sevilla voor Espanyol Barcelona terwijl Igor Lolo het gedegradeerde AS Monaco verliet en bij het Kuban Krasnodar van Marco Ne een driejarige overeenkomst onderschreef.

* Om beroepsredenen ( bij de bank waar hij werkt) is gewezen middenvelder BERT D'HONT opgestapt als sportief manager bij derde klasser Ronse.

* ALEXANDRE TOKPA blijft op zoek naar een ploeg. De kleine Ivoriaan speelde vorig seizoen kampioen met Rc Mechelen maar beide partijen kwamen niet tot een overeenkomst voor het nieuwe seizoen. Ondertussen kan Tokpa aan de slag in de Jean-Marc Guillou-academie in Lier. Ook MOUSSA SANOGO zit nog zonder ploeg. Hij was een week op proef bij eerste klasser Lierse maar kreeg uiteindelijk geen contract.

* Iedere donderdagavond kunt U op de website van Waasland-Beveren een aflevering bekijken van WB -TV. Iedere maand wordt er in de rubriek "Legends" een oud-speler ten tonele gebracht. De eerste in het rijtje was JEAN JANSSENS. Eén van de items was...hoeveel goals de Jean in zijn leven had gemaakt. Een 400 dacht de gewezen Gouden Schoen. We gingen het opzoeken en rekening houdend met zijn 4 jeugdjaren (in die tijd begon een voetballoopbaan bij de jeugd pas bij de 12de verjaardag en vanaf 16 jaar mocht men aantreden met het eerste elftal) lijken die 400 goals een goeie schatting. In het eerste elftal van SK Beveren scoorde Jean Janssens ongeveer 310 doelpunten, een exact cijfer hebben we niet want van heel wat vriendschappelijke matchen uit de jaren zestig zijn geen doelpuntenmakers bekend. In competitieverband scoorde de Jean 222 keer, in de Belgische Beker 20 keer en Europees 10 maal. Van een 40-tal treffers vriendschappelijk zijn we zeker, daar moet nog een pak bijkomen wat betreft de jaren zestig. In 65-66 en 66-67 scoorde Jean respectievelijk 23 en 24 keer in de kampioenjaren in derde en tweede klasse. 16 treffers in 69-70 was het beste resultaat in eerste klasse. Ondanks zijn vele treffers was de Jean "maar" drie keer clubtopscorer in de hoogste afdeling. 5 goals, evenveel als Robert Rogiers in 71-72 was ooit genoeg voor de titel van clubscorer. Niet verwonderlijk dat SK Beveren toen degradeerde.

RB