StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (16 november 2011)



* Bij Roeselare, onze komende tegenstander, vinden we één gewezen Beverenspeler, nl. SVEN DE RECHTER. Bij de jeugd speelde hij een korte periode op de Freethiel vooraleer te vertrekken naar Club Brugge waar hij jeugdinternationaal werd. Bij Beveren was o.a. JOACHIM VAN DAMME ploegmaat van De Rechter. In een verder verleden bij Roeselare vinden we nog heel wat oude bekenden van de Freethiel : Mama Dissa, Sekou Ouatarra, Alexandre Tokpa, Bjorn De Wilde, David Van Hoyweghen, Jonathan-Joseph Augustin, Jimmy Mulisa, Jan Hoebeeck, David De Ridder, Stephan Vereycken, Robert Goethals en Alfons De Winter. De twee laatsten waren trainer bij Beveren en speler bij Roeselare.

* Gewezen KSK Beverenverdediger WESLEY VAN BELLE speelt voor het tweede seizoen op rij in Nederland bij Fc Eindhoven. Na het verdwijnen van Beveren verhuisde hij naar derde klasser Bornem maar door een clausule in zijn contract vertrok hij daar na enkele matchen omdat hij de kans kreeg om in Nederland in tweede klasse te gaan spelen. Vooral dit seizoen is Wesley sterk bezig. Hij staat met Eindhoven op een knappe tweede plaats en voor de Beker van Nederland bereikte Fc Eindhoven de achtste finales. In de achtste finales mogen ze het in december thuis opnemen tegen Vitesse. Voor de beker werd eerst Emmen uitgeschakeld (Wesley scoorde in die match) en nadien werd met 1-2 gewonnen op Almere. Bij Almere zijn EDWIN VAN ANKEREN en PETER VAN VOSSEN beiden assistent-trainer. Bij de club van Van Belle, Eindhoven dus, is de reservekeeper ook een Belg met een Bevers verleden. Stekenenaar Jelle Merckx kreeg een deel van zijn jeugdopleiding op de Freethiel, speelde later nog bij Anderlecht en GBA en mocht dit seizoen zijn debuut maken voor Eindhoven in een bekermatch tegen Emmen.

* Eind oktober overleed RENAAT THIELEMANS. Renaat was de zoon van FREDERICK THIELEMANS naar wie het stadion FREETHIEL werd genoemd. Frederick was afkomstig uit Haacht waar hij in 1889 werd geboren. In 1911 belandde hij in Beveren toen hij bediende werd bij notaris Lesseliers. Hij huwde met een Beverse en werd nadien concessionaris van brouwerij JACK-OP. Zijn zaak floreerde en in de jaren dertig kocht hij de oude velodroom. Nadat het baanwielrennen in verval geraakte verhuurde hij het terrein aan de plaatselijke voetbalploeg. Later werd hij erevoorzitter van de club en in de jaren 60 kreeg het stadion de naam Freethiel. Op 19 december 1967 overleed Frederick Thielemans. Zijn zoon Renaat was een fervent Beveren-supporter maar had nooit een functie in de club. Net als zijn vader werd hij 78 jaar oud. In de thuiswedstrijd tegen Tubize werd voor de match één minuut stilte gehouden voor Renaat.

* IGOR LOLO doet het blijkbaar goed bij zijn nieuwe club Krasnodar. Hij staat immers in de belangstelling van Anzhi Makhachkala, de ploeg van o.a. Boussoufa. Ook Lokomotiv, Spartak en CSKA Moskou zouden de Ivoriaan willen overnemen.

RB