StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (4 december 2011)



* Maandelijks presenteert WB-TV een legende uit het Beverse voetbalverleden. Derde in het rijtje na Jean Janssens en Jacky Boonen was HEINZ SCHONBERGER. Heinz die 62 jaar wordt op 30 december vertelde over zijn Duits verleden bij Heiringen, Kickers Offenbach en Tasmania Berlijn, zijn Belgisch debuut bij Tilleur Luik en zijn overgang van RC Mechelen naar Beveren. We kwamen te weten hoe hij op de Freethiel geraakte en niet bij Lokeren of Antwerp, waar hij zelf al een contract had getekend. De twee Beverse spelers die mee in de deal zaten en naar Mechelen trokken waren trouwens Freddy Van Gremberghe en Jaak Roelandt. In zijn eerste seizoen won Beveren de beker, in het tweede won geelblauw de landstitel...in 83 en 84 deed Heinz met Beveren die dubbel nog eens over. Ondanks vele aanbiedingen, met als meest concrete het bod van Sporting Lissabon in 1979, bleef Schönberger ACHT seizoenen op de Freethiel. Voor Beveren speelde hij 238 eerste klassematchen waarin hij 41 keer scoorde. Na Beveren speelde hij nog voor Westerlo en Melsele. In 1998 keerde hij terug op KSK Beveren om er als jeugdtrainer aan de slag te gaan. Nu nog is hij één van de technische trainers bij Waasland-Beveren.

* Eind de jaren 70, begin de jaren 80 was Heinz Schönberger één der beste spelers in het land. Dat hij nooit de Gouden Schoen won, lag aan het feit dat heel wat stemgerechtigden in die tijd uit principe alleen punten gaven aan Belgen. Zo moest Heinz zich achtereenvolgens tevreden stellen met een 10de plaats (1978), een 3de plaats(1979), een 14de plaats(1982), een 2de plaats(1983) en een 13de plaats(1984).

* ALEXANDRE TOKPA, vorig seizoen nog aan de slag bij vierde klasser Rc Mechelen waarmee hij de titel behaalde, speelt sedert eind oktober bij het Zwitserse ETOILE CAROUGE, een tweede klasser uit de buurt van Genève. Tokpa bracht Etoile Carouge blijkbaar geluk want bij zijn eerste twee matchen werd evenveel keer gewonnen(3-0 tegen Lugano en 0-1 op Delemont). Tokpa zelf denkt pas na de winterstop volledig op niveau te zijn want hij kampt met een zware trainingsachterstand.

* Ex-spits SANDY MARTENS, aangesloten bij derde klasser Oudenaarde, heeft zijn contract met die club verbroken. Omdat Sandy dit seizoen nog niet op het veld kwam kan hij nog terecht bij een andere derde of vierde klasser. Deze maatregel geldt alleen voor spelers ouder dan 35 jaar.

* Bij Beerschot mocht de 17-jarige SAM VAN DEN ABEEL uit de Melseelse Lavendelstraat debuteren met de eerste ploeg in de oefenwedstrijd op het Nederlands Fc Oss. In die match werd Bart Goor uitgesloten maar na onderling overleg met de referee mocht Beerschot toch met elf verder en zo mocht Sam Van Den Abeel nog een half uur meespelen. Sam die begon bij de Beverse jeugd speelt ondertussen al vele jaren bij GBA en is ook jeugdinternationaal.

* IBRAHIM DIALLO, onze linkerback blijft schitteren bij de nationale ploeg van Guinée. In het Franse Mantes-la-Ville verloor Guinée wel met 4-1 van Senegal maar Diallo kreeg de op één na beste beoordeling van alle Guinéers. In de tweede match tegen Burkina Faso werd Diallo rust gegund, in die partij werd het 1-1. Ivoorkust speelde in Zuid-Afrika 1-1 gelijk. In die match werd gespeeld om de Challenge Nelson Mandela: Gervinho scoorde de Ivoriaanse treffer en Yaya Toure werd uitgeroepen tot man van de match. Ook Copa, Boka, Eboue, Coulibaly en Lolo, allen ex-Beveren speelden mee.

* Op 19 oktober overleed op 88-jarige leeftijd oud-speler URBAIN PANIS. Begin de jaren 40 speelde hij in het eerste elftal van SK Beveren. Hij was de broer van Albert Panis, de verzetstrijder die in 1944 door de Duitsers werd gefusilleerd en naar wie in Beveren een straat werd genoemd.

* Eén van de meest spectaculaire en ophefmakende spelers die de laatste jaren op de Freethiel rondliepen was de Argentijn LUCIANO OLGUIN. De nu 29-jarige Argentijn kwam in 2008 naar de Freethiel als vervanger van Ibou. Daarvoor had hij 3 jaar bij Antwerp gespeeld. Hij scoorde voor Beveren 9X in 24 wedstrijden. Tijdens de winterstop verdween hij een tijdje uit beeld toen hij in Rusland ging testen bij Spartak Nalchik. De transfersom voor Beveren bleef uit en Olguin keerde ontgoocheld terug maar maakte dan toch nog het seizoen uit op de Freethiel.In 2009 vertrok hij naar de Griekse tweede klasser Pierikos. Sinds juli 2010 speelt de aanvaller in China bij TIANJIN TEDA. Met die ploeg werd hij vorig seizoen tweede in de Chinese eerste klasse en bereikte de eindronde van de Aziatische Champions League. Afgelopen zomer speelde hij in eigen stadion tegen het roemrijke Real Madrid met al haar vedetten. Ondanks de 0-6 pandoering was het een hoogtepunt voor Luciano die ondertussen promoveerde tot kapitein van Tianjin Teda. Eind september sloeg het noodlot echter toe. In een wedstrijd in Guangzhou liep Olguin een schedelbreuk op bij een kopduel. Naar het schijnt hoorden alle 40.000 toeschouwers de zware klap. Luciano werd in allerheil naar de kliniek gevoerd, zijn weelderige haardos moest eraf en na een operatie bleef hij nog drie dagen in de intensieve zorgen. Tianjin Tede moest de laatste twee maanden van de competitie verder zonder haar kapitein. Half november eindigde de competitie in China zodat er voor Olguin een rustperiode komt om verder te revalideren. RB