StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (6 februari 2012)



* IBRAHIMA DIALLO kan terugblikken op drie knappe matchen op de eindronde van CAN 2012. Guinee zat echter in een sterke groep en kon zich niet kwalificeren voor de kwartfinales. Na een onverdiende nederlaag tegen Mali waarin Diallo een strafschop werd ontzegd volgde een 6-1 zege tegen Botswana en een 1-1 gelijkspel tegen Ghana. Ibrahima speelde telkens de volledige wedstrijd.

* Het was voor de 28ste keer dat het Afrikaans landenkampioenschap werd betwist (de eerste keer in 1957). Om de twee jaar wordt het georganiseerd (telkens in een paar jaar)...daarin komt verandering in vanaf 2013. Dan wordt het opnieuw georganiseerd, in ZUID-AFRIKA. Vanaf 2013 zal het telkens om de twee jaar, in de onpare seizoenen gebeuren.

* Niet-minder dan TWINTIG verschillende ex-Beverenspelers (deze editie niet meegerekend) namen ooit deel aan een eindronde in Afrika. VIER daarvan werden verkozen in de ploeg van het tornooi (iedere keer wordt er na de finale een ideaal elftal van het tornooi gekozen). Die vier waren EKANZA SIMBA in 1998, KHALID FOUHAMI in 2000, MANU EBOUE in 2006 en YAYA TOURE in 2008.

* PETER RUFAI speelde 3 eindrondes en haalde telkens de finale : in 1984 verloor hij die met 3-1 van Kameroen, in 1988 opnieuw verlies tegen Kameroen (1-0 in Casablanca) maar in 1994 won hij met 2-1 tegen Zambia. Ook EUGENE EKEKE speelde met Kameroen 3 eindrondes (in 1988, 1990 en 1992). In 1988 won Ekeke de finale tegen Nigeria. Twee jaar nadien werd de titelverdediger al uitgeschakeld in de groepsfase en in 1992 haalde Ekeke de halve finales.

* In 1992 verraste Zaire door de kwartfinales te halen met EKANZA SIMBA in de ploeg. Uitblinker bij de Zairezen was Jacques Kingambo die uiteindelijk in de ploeg van het tornooi een plaatsje kreeg. Ooit was Kingambo twee weken op proef op de Freethiel maar werd, onterecht achteraf gebleken, te licht bevonden. Simba zelf was één van de uitblinkers op de editie van 1998 in Burkina Faso waar Zaire verrassend brons haalde. In de strijd om de derde plaats werd het 4-4 en won Zaire met de penalties : Simba trapte de eerste binnen. Ekanza Simba werd opgenomen in het elftal van 98. Nog in 1994 waren ook MOHAMMED KANU met Sierra Leone en SOULEYMANE OULARE met Guinee gekwalificeerd. Voor Sierra Leone was het de allereerste keer, voor Guinee was het twaalf jaar geleden : beide teams werden uitgeschakeld in de eerste ronde. Ook in 1998 zou Oulare van de partij zijn.

* YVES ESSENDE was er dan weer bij in 1996 en hij scoorde (net als Roger Lukaku trouwens) tegen Liberia. 1996 was ook voor de Ivoriaan Ghislain AKKASSOU zijn eerste van vier deelnames (Akkassou was in 1999 één van de spelers die via AKA op de Freethiel belandde maar na een maand alweer vertrok). In 2000 nam KHALID FOUHAMI voor de eerste keer deel met Marokko. Marokko lag er al uit in de eerste ronde maar toch werd Fouhami verkozen als beste doelman van het tornooi.

* In 2002 werd de eindronde betwist in Mali. Voor MAMADOU DISSA werd het een thuismatch...tien jaar geleden maken de jonge Ivorianen Copa, Badjan, Yapi Yapo en Junior hun opwachting op CAN 2002. Met 1 op 9 lagen ze er meteen uit. Mali zelf werd vierde. In 2004 bereikte Fouhami met Marokko de finale maar verloor die tegen Tunesië(2-1). Voor het eerst in de geschiedenis plaatste Ruanda zich, met de jonge MULISA in de selectie.

* Vanaf 2006 behoorde Ivoorkust steevast tot de favorieten. In Egypte 2006 verloor het de finale met de strafschoppen tegen het thuisland. In de match tegen Libië scoorde Yaya Toure. In de halve finales tegen Kameroen werd het 1-1, 12-11 met de strafschoppen voor Ivoorkust (Romaric en Boka scoorden, in de finale-strafschoppen maakte Eboué er eentje). Ook Copa en Yapi Yapo behoorden tot de selectie en EBOUE kreeg een plaatsje in het elftal van het tornooi. In 2008 waren Fouhami, Copa, Boka, Gervinho, Romaric, Yaya Toure, Eboue en Dissa de Beverse vertegenwoordigers in Ghana . Ivoorkust walste door de schiftingen (9 op 9, Yaya Toure scoorde opnieuw) en won met 5-0 de kwartfinale tegen Guinea. In de halve finales verloor het echter met 4-1 tegen Egypte en werd uiteindelijk vierde. Yaya Toure zat in de ploeg van CAN 2008. In 2010 ten slotte ontgoochelde Ivoorkust opnieuw door al in de kwartfinales te sneuvelen in Angola tegen Algerije (3-2 verlies). Vijf Beverse Ivorianen waren er bij : Copa, Boka, Yaya Toure, Eboue en Gervinho.

RB