StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (19 februari 2012)



* Na Jurgen Cavens pakte Waasland-Beveren uit met een twee grote naam in de wintertransferperiode, TOMASZ RADZINSKI. De ondertussen 38-jarige spits moet in tweede klasse zeker een meerwaarde zijn. Tomasz werd in het Poolse Poznan geboren op 14 december 1973. Hij begon bij de jeugd van Cujavia Inowroclaw. In 1987 verhuisde de familie Radzinski naar Duitsland, Tomasz sloot aan bij Osnabruck. De verblijfsvergunning werd echter niet verlengd. Er waren twee opties, Zuid-Afrika en Canada... er werd gestemd in de familie en het werd Canada. Daar speelde Tomasz bij de NY Rockets en Roma Wolves. In 1994 begon zijn Belgisch avontuur. Uitgerekend op de Freethiel speelde hij zijn eerste match op Belgische bodem : hij testte bij de buren van Lokeren tegen Beveren in het kader van de Beker van Vlaanderen. Beveren won met 6-0 (goals van 2X Goots, 2X Van Overtvelt, Udovic en Boonen). Radzinski belandde niet bij Lokeren, wel bij Germinal Ekeren. Hij maakte er 40 goals in vier seizoenen en won de beker. In 1998 verhuisde hij voor 3 jaar naar Anderlecht waarmee hij twee keer landskampioen werd (hij vormde er met Jan Koller een koningskoppel) en topschutter werd in het seizoen 2000-2001. Hoogetpunt bij paarswit was de Champions Leaguematch tegen Manchester United waarin hij twee keer scoorde. Het leverde hem in 2001 een overgang naar de Engelse Premier League op. Voor een recordbedrag van 6,25 miljoen euro trok hij naar Everton. Daar leerde hij de toen 16-jarige WAYNE ROONEY de eerste knepen van het vak. Na drie seizoenen en 25 goals trok hij naar Londen om er bij Fulham te gaan spelen. Na 6 jaar Engeland volgde nog een lukratief jaartje Griekenland bij Skoda Xanthi. In 2008 werd Tomasz aangeworven door Lierse en samen met JURGEN CAVENS bracht hij de Palieters terug naar eerste klasse. In 59 matchen scoorde hij 33 keer. De voorbije zomer werd hij genoemd bij Antwerp, RKC Waalwijk en zelfs vierde klasser SK Maldegem.

Uiteindelijk koos Radzinski voor Waasland-Beveren. Hij woont in Sint-Job-in't Goor, niet zo ver dus en zo blijft er voor de 46-voudige A-internationaal nog wat tijd over voor zijn dochtertjes Alyssa en Angelina.

* Eerder waren er al twee spelers met de Canadese nationaliteit actief op de Freethiel, nl. doelman ROBERT GIACOMI en middenvelder ALIBHAI RAHEEM. Laatstgenoemde kwam van de academie JMG uit Madagascar en had een dubbele nationaliteit. Zijn vader had in Ivoorkust zakelijke connecties met Jean-Marc Guillou. Alibhai speelde een tweetal seizoenen geregeld mee met de Beverse doublures en zou later nog een vaste waarde worden bij Olympic Charleroi in de periode dat zijn vader die club had overgenomen samen met de ex-vrouw van Guillou, Julia Taddei. Robert Giacomi kwam in november 2006 naar Beveren als vervanger van Davino Verhulst die naar Rc Genk was. Als 18-jarige was hij ooit getransfereerd naar de Schotse topper Glasgow Rangers die hem het jaar nadien verhuurde aan tweede klasser Stirling Albion. Giacomi was vier jaar lang jeugdinternationaal. In Beveren bleef hij vooral bekend om de 8-1-pandoering in Anderlecht. Opmerkelijk was wel dat Giacomi op het eind van zijn toch wel desastreus Beveren-seizoen zijn eerste A-cap haalde voor Canada( tegen Haiti) in de Goldcup die toen gehouden werd in de USA. Later verzeilde hij bij het Noorse Kristansund en tot afgelopen seizoen bleef hij actief in Noorwegen (op het eind op lager niveau in derde klasse).

RB