StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (4 maart 2012)



* Geen IBRAHIMA DIALLO in de selectie bij Waasland-Beveren de laatste weken. Diallo had opnieuw interlandverplichtingen. In Abidjan speelde hij met Guinea 0-0 tegen Ivoorkust. Diallo speelde de volle negentig minuten. Bij de Ivorianen gaven heel wat vedetten forfait. Wel van de partij Boka, Lolo en Gervinho.

* Eind januari werden Peter Delorge (Sint-Truiden) en Jef Delen (Westerlo) gevierd voor 350 wedstrijden in de hoogste afdeling. Het Laatste Nieuws pakte daarom uit met een overzicht van alle voetballers die ooit meer dan 350 matchen in eerste klasse afwerkten voor één en dezelfde ploeg. In het lijstje drie Beverenaars : Freddy BUYL op nummer 19 met 402 matchen, Jean JANSSENS op 32 met 368 wedstrijden en Paul VANGENECHTEN op 38 met 364 matchen. In een voetnoot werd FREDDY BUYL aangehaald : er werd vermeld dat Freddy een jaar was uitgeleend aan Antwerp. Uiteraard klopt dat niet... we waren al een beetje argwanend want de in het HLN vermelde geboortedatum van Freddy was 4 december 1942. Nu kennen we niet alle verjaardagen van de gewezen Beverenspelers maar ééntje kennen we wel, dat is die van Jean-Marie Pfaff en die valt op 4 december. Moest ook Freddy Buyl op die dag verjaren dan zouden we dat geweten hebben: ooit kwam Eddy Merckx, toen supporter van RWDM op de Freethiel de Jean-Marie na de match (op 4 december dus) een gelukkige verjaardag wensen. Ook Freddy Buyl speelde toen mee en over diens verjaardag werd niet geklapt die avond. Daarom dat u reporter zeker was dat Freddy niet op 4 december jarig is.

We gingen ons licht opsteken bij Freddy Buyl zelf. Hij kende nog twee andere Freddy Buyl's die voetbalden. De eerste, een Beverenaar even oud als onze gewezen kapitein speelde in de jeugd mee met de "gouden lichting" (in de Beverse ploeg stonden toen steeds twee Freddy Buyl'en op het scheidsrechtersblad) maar kon nooit de stap maken naar het eerste elftal. De Freddy Buyl van Antwerp kende hij ook want het jaar dat die bij Antwerp vijf matchen in de eerste ploeg speelde was 1965-66, het seizoen dat WILFRIED VAN MOER, een kozijn van "onze" Freddy Buyl, werd getransfereerd van Beveren naar Antwerp. De Antwerpse Freddy was twee jaar ouder dan de Beverse. Ze kwamen mekaar als een tegen in het uitgangsleven in het gezelschap van Wilfried Van Moer. De Antwerpse Freddy is vroegtijdig overleden, een twintig jaar geleden ten gevolge van een hartaderbreuk wist onze Freddy te vertellen.

Opmerkelijk is dat in het Antwerp-voetbalarchief, dat alle 'Great Old'-spelers bundelt vanaf het ontstaan meer dan 130 jaar geleden, bij de Antwerpse Freddy Buyl een foto van onze Freddy Buyl staat plus zijn seizoenen op de Freethiel uitgezonderd 1965-66, een glorierijk jaar voor Beveren want het werd toen kampioen in derde klasse, met het jaar nadien een titel in tweede afdeling. In beide seizoenen was Freddy Buyl een vaste waarde in het Beverse elftal.

* De ondertussen reeds 30-jarige Ivoriaan Gilles Yapi Yapo scheurde in juli ll. zijn kruisbanden en bleef al die tijd inactief bij FC BASEL waarmee Yapi Yapo het voorbije seizoen was kampioen geworden. Door die lange afwezigheid miste hij ook het Afrikaans Landenkampioenschap. In januari kon hij mee op oefenkamp met zijn maats naar Marbella. Voor de eerste match was het wachten tot midden februari toen hij in het vriendschappelijke duel tegen Lausanne voor het eerst mocht invallen. Die test viel goed mee want bij het hervatten van de Zwitserse competitie tegen zijn ex-club Young Boys Bern was Gilles er opnieuw bij. Yapi Yapo behoorde in 2001 tot de eerste lichting Ivorianen die op de Freethiel toekwamen (samen met Zezeto, Yaya Toure, Joss Péhé en Arsène Né).

* Barry Boubacar Copa mag voor de tweede keer in zijn loopbaan de finale van de Belgische Beker betwisten. In 2004 verloor hij met KSK Beveren tegen Club Brugge met 4-2. Nu mag hij met Lokeren aan de bak tegen KV Kortrijk. Beveren trok in 2004 met 17.000 supporters naar Brussel. In Lokeren zal de voorzitter tevreden zijn als er met 10.000 fans naar de hoofdstad kan worden afgereisd.

* Bij WB-TV in de reeks "legends" was het na Jean Janssens, Heinz Schönberger en Jacky Boonen de beurt aan BART VAN DEN EEDE. Al hoewel Bart nog maar 34 is hing hij vorig jaar de schoenen aan de haak (bij eerste provincialer Mariekerke). HIj werkt nu bij VVCS, de Nederlandse vereniging voor contractspelers. Ooit begon hij bij Robur Moerzeke. Daar werd hij weggehaald door toenmalig tweede klasser Rc Mechelen. In 1992 belandde hij als veertienjarige op de Freethiel. Als Uefa debuteerde hij onder trainer Jos Daerden in april 1995 in de eerste ploeg tegen Charleroi, hij scoorde al direct in zijn maidenmatch. Door een beenbreuk miste hij een groot deel van het volgende seizoen waarin Beveren zakte. In het kampioenenjaar in tweede klasse scoorde hij tien keer. Na de terugkeer naar eerste klasse was hij twee seizoenen een vaste waarde maar na de komst van Emilio Ferrera geraakte hij bij Beveren op een zijspoor. In Nederland bouwde hij een geslaagde en lucratieve loopbaan op bij Fc Den Bosch ( waar hij 37 keer scoorde in 65 matchen), Nac Breda, Willem II Tilburg en Nec Nijmegen. Later keerde hij terug naar België (Westerlo en Dender). In 2010 werd hij nog voor een half seizoen uitgeleend aan Eindhoven VV. Als Belgisch belofteninternationaal maakte hij in 1997 het WK mee in Maleisië.

RB