StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (15 maart 2012)



* Op 6 maart werd in het Tuliphotel in Casablanca de TIENDE Jean-Marc Guillou-academie voorgesteld. Na Ivoorkust, Madagascar, Ghana, Mali, Egypte, Algerië, Thailand, Vietnam en België (Lierse) is het nu de beurt aan Marokko. In juni begint in AGADIR de eerste lichting Marokkaanse talenten aan de opleiding. Sportief verantwoordelijke voor JMG in Agadir is ex-Beverentrainer VINCENT DUFOUR. In de academie in Thailand is die functie weggelegd voor gewezen Beverenverdediger ERIC DECROIX die met Fc Nantes ooit Frans landskampioen werd. En in de Belgische afdeling behoort DIABIS tot de trainersstaf.

* Op 3 maart overleed plots in zijn woning FREDDY VAN GEYSTELEN, gewezen speler van SK Beveren en stichter van het gerenomeerde glasbedrijf Eurotherm Van Geystelen NV. In dit nummer vind U een in memoriam geschreven door onze hoofdredacteur en tevens gewezen ploegmakker van Freddy. In de seizoenen van 1968 tot 1971 speelde Freddy in het Beverse doubluresteam in eerste klasse, later vertrok hij naar Excelsior St-Niklaas, in die tijd één der meeste prominente Wase clubs in provinciale. .

* In lagere afdelingen is de transfermolen al een tijdje op gang . Zo verlaat de 20-jarige GIOVANNI DE BONT op het eind van het seizoen de Freethiel. De aanvallende middenvelder, geboren in Gent kwam vorig jaar over van Roeselare waar hij tussen 2009 en 2011 actief was. Daarvoor kwam hij uit voor Cercle Brugge en Lokeren. De Bont speelt volgend seizoen bij vierde klasser SK Berlare en wordt er ploegmaat van o.m. Lars Kint, ook al een gewezen Beveren-speler.

* EENDRACHT ZELE mag zich de eerste kampioen van het land noemen. Zeven speeldagen voor het slot van de competitie heeft het genoeg voorsprong op nummer twee en kan het niet meer bijgehaald worden. Met Melselenaar BAVO DE WITTE en ARNO DE CAIGNY heeft het twee op de Freethiel opgeleide jongeren in de ploeg. Ook doelman Ward Smekens, Raf Fierens, Koen Roels en Solis Sanchez zitten in de A-kern van Zele en hebben een Bevers verleden.

* Een week nadien was het de beurt aan SK LOVENDEGEM om te vieren. Zij promoveren door hun titel naar eerste provinciale. Eén van de sterkhouders is gewezen KSK Beverenverdediger NATHAN D'HAEMERS.

* Ook KSK KALLO is bijna zeker van de titel in derde provinciale. Vorige week moesten ze beroep doen op de 40-jarige HERVE VAN OVERTVELT om in de spits te gaan spelen. De ex-speler van zowel Beveren als Waasland bedankte met een treffer.

* Mohammed DIALLO begon het seizoen bij de Franse tweede klasser Fc Nantes. Door een uitsluiting op de laatste speeldag vorig seizoen toen hij nog bij Fréjus speelde en de daarbij horende schorsing (3 speeldagen) geraakte hij bij Nantes al vlug op een zijspoor. Daarom werd in januari in onderling overleg de overeenkomst opgezegd en mocht Diallo vrij beschikken. Hij trok naar Corsica en speelt er nu bij GAZELEC AJACCIO in National. Gazelec werd vorig seizoen kampioen in de CFA en staat nu ook mee vooraan. De ploeg doet nog volop mee voor de promotie naar tweede klasse en haalde de kwartfinales van de Franse beker. Daarin mag Diallo (die in februari al vier keer meespeelde) aan de bak tegen de leider in eerste klasse Montpellier.

*Gewezen Beverenkapitein prof in Canada. In 2005 kwam de Franse jeugdinternationaal JONATHAN JOSEPH-AUGUSTIN naar de Freethiel. De imposante verdediger, met roots in Guadeloupe had al heel wat ervaring in Frankrijk opgedaan (14 matchen in eerste klasse met Guingamp, twee volledige seizoenen in tweede met Grenoble en Niort) en het was van in den beginne duidelijk dat hij voor KSK Beveren een versterking was. Spijtig genoeg werden Jonathan en zijn vriendin Fanny in Beveren al vrij vroeg getroffen door een persoonlijk drama. Hun zoontje Yanis overleed kort na de geboorte. Die dramatische gebeurtenis bleef wegen op het jonge gezin en ondanks de geboorte van een dochtertje Yael bleef de dood van Yanis het koppel achtervolgen in Beveren. Mevrouw Augustin was in Beveren heel ongelukkig en daarom deed Jonathan maar de helft van zijn contract uit op de Freethiel. Na twee seizoenen waarin hij een vaste waarde (en ploegkapitein) was trok hij naar Roeselare. Van daaruit trok hij naar het Duitse RW Essen om uiteindelijk terug in Frankrijk te belanden bij AS Moulins. Dit seizoen speelde hij op amateurbasis bij het Franse Stade Naizairienne. Vanaf april kan Augustin echter terug aan de slag in Canada als voetbalprof. Een jaar geleden werd in Noord-Amerika de North American Soccerleague opgericht, een profliga met teams uit de USA, Canada en Puerto Rico. In april start de tweede jaargang van die profliga met teams uit Atlanta, Carolina, Fort Lauerdale, Minnesota, Puerto Rico, San Antonio, Tampa Bay en het Canadese FC EDMONTON. Alle ploegen spelen vier keer tegen elkaar. Na een proefperiode van twee weken mochten Joseph-Augustin een contract tekenen in Edmonton. Die kans kreeg hij door zijn landgenoot Kevin Hatvchi ooit nog aan de slag bij Moeskroen en Bergen.

RB