StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (8 juni 2012)



* Er worden een 8-tal nieuwkomers verwacht bij de nieuwe eerste klasser Waasland-Beveren. De eerste die een contract mocht tekenen was centrale verdediger GERTJAN MARTENS, afkomstig uit het Oost-Vlaamse Ursel. Martens wordt in september 24 jaar en werd op zijn 6de weggehaald door de talentscouts van Club Brugge. Hij bleef daar tot in 2005 en ruilde blauwzwart in voor AA Gent. In het seizoen 2008-2009 kreeg hij bij de Buffalo's een plaats in de A-kern. Hij trainde er onder Trond Sollied en Michel Preud'homme. Door een meniscusoperatie geraakte hij in Gent op een zijspoor en de club leende hem uit aan tweedeklasser Ronse. Martens speelde er alle 34 wedstrijden en scoorde 7 keer, en dat allemaal onder het goedkeurend oog van toenmalig Ronse-trainer DIRK GEERAERD (er is trouwens nog een link met Waasland, want in de zomer van 2009 was het toenmalige RS Waasland ook fel geïnteresseerd in de beloftevolle Gentspeler). In 2010 tekende hij een 2-jarig contract voor het ambitieuze KV Oostende. Dat contract liep nu af en zo kwam hij transfervrij op de Freethiel terecht. br>Na Martens werd ook nog een andere tweedeklasser binnengehaald, die ongeveer dezelfde posities op het terrein bestrijkt. ALAIN-PIERRE MENDY is zijn naam, hij heeft de Senegalese nationaliteit en is 22 jaar. De gewezen Senegalese belofteninternational (eind 2007 debuteerde Mendy in een tornooi in Guinée-Bissau) kwam in de zomer van 2008 in Italië terecht, meerbepaald bij tweedeklasser Mantova. Het eerste seizoen maakte hij vol bij de beloften, maar in mei 2009 debuteerde hij in de serie B tegen Modena. Mantova degradeerde echter en ging failliet. Mendy testte bij Nocerina maar omdat hij de 20 was gepasseerd kon hij nog alleen als niet-EU-prof aan de slag en dat kon niet bij Nocerina. Zo bleef hij een jaar uit circulatie. In de zomer van 2011 tekende hij eerst voor Parma maar een week later kreeg hij een profcontract bij AS Roma dat hem onmiddelijk uitleende aan Fc Brussels. Bij Brussels had Mendy in de twee oefenwedstrijden tegen Anderlecht en OH Leuven heel wat indruk gemaakt en ook in competitie groeide hij uit tot één der sterkhouders van de club. Brussels had een optie, lichtte die ook maar omdat de handtekening van voorzitter Vermeersch daarop ontbrak verviel dat en komt ook Mendy transfervrij naar Beveren. De Senegalees speelde 22 wedstrijden voor Brussels (hij kwam toen het seizoen al bezig was en miste na de winterstop ook nog eens 5 weken omdat hij vastzat in Dakar, wachtend op de nodige papieren).

* Alle eindrondes in het voetbal zijn afgelopen. Nogal wat ex-Beverenspelers waren daarin betrokken. KSV TEMSE kon zich na twee zeges (tegen Terjoden-Welle en Fc Charleroi) handhaven in derde klasse. SIDY CEESAY speelde daarin een belangrijke rol. In de slotpartij tegen Charleroi lokte hij een strafschop uit en gaf de assist voor de tweede winnende treffer. SK HALLE met topschutter YVES BUELINCKX promoveert na het winnen van de eindronde naar bevordering. TRISTAN PEERSMAN had minder geluk, hij degradeert met Herk-de-Stad naar eerste provinciale.

* In provinciale kon HERLEVING ST-PAUWELS door een zege tegen Stekene terugkeren naar tweede . Met het trainersduo Marc Vercauteren - Eddy Keymeulen en de spelers Kristof en Johan Van Rumst en Tim De Bondt tellen de geelzwarten van voorzitter Franky Jacobs nogal wat ex-Beverenspelers in hun rangen.

* PATRICK GOOTS debuteert volgend seizoen als trainer : tweede provincialer KASTERLEE haalde Patje Boem Boem binnen als coach.

* FREDERIC LEDENT verhuist van Berchem naar Katelijne dat degradeerde uit bevordering. Hij vervangt daar MAURO JANSSENS, vorig seizoen nog derde keeper op de Freethiel. Bij Berchem wordt Ledent op zijn beurt vervangen door een gewezen Beveren-keeper, nl. JELLE MERCKX. De Stekenaar kreeg een deel van zijn jeugdopleiding in Beveren, verhuisde dan naar Anderlecht en GBA en was het afgelopen jaar derde keeper bij Eindhoven, ploeg van WESLEY VAN BELLE.

RB