StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (21 juni 2012)



* Eind de jaren negentig hadden we op de Freethiel een populaire verdediger uit Marseille, ERIC SCALIA. Twee jaar gaf hij het beste van zichzelf in toen moeilijke omstandigheden. Zijn inzet , ploeggeest en aanvallende impulsen konden eenieder bekoren. In zijn tweede seizoen werd hij dan ook verkozen tot speler van het jaar door de supporters. Door de financiële problemen van de club en ook door het feit dat Beveren met de betreurde Jimmy Smet een jonge vervanger uit eigen jeugd had kreeg hij geen contractverlenging en diende terug te keren naar Zuid-Frankrijk.

Vorige week haalde Waasland-Beveren ook een verdediger weg bij Marseille, nl. de 22-jarige CEDRIC D'ULIVO. Hij doorliep de hele jeugdwerking bij Marseille en speelde tussen 2007 en 2009 voor het B-team in de CFA2 (42 matchen). In april 2009 werd hij door trainer Eric Gerets meegenomen in de selectie voor de Europa Leaguewedstrijd in Shaktar Donetsk. Een paar maand later mocht hij een driejarig profcontract tekenen bij Olympique Marseille. Door het vertrek van Gerets en de komst van Deschamps als nieuwe trainer kreeg de jeugd geen kansen meer en werd ook Cédric verschillende keren uitgeleend, in januari 2010 aan Cassis-Carnoux(National). Dat seizoen was hij ook Frans belofteninternationaal geworden en nam hij o.m. deel aan de "Jeux de la Francophonie" in Libanon. Het seizoen daarop was er een uitleenbeurt aan Ajaccio (L2). Nadien was hij nog op proef bij Istres en het Nederlandse Heracles. Het voorbije seizoen speelde hij opnieuw bij het B-team in Marseille. Tijdens de winterstop vertrok hij naar de Portugese eerste klassrer PACOS FERREIRA. Maar zijn verblijf daar was van korte duur, de ploeg bleek geen geld te hebben, ging failliet en zorgde voor een unicum in het Portugese profvoetbal door een match in eerste klasse te starten met amper ZEVEN spelers.

Zo keerde D'Ulivo noodgedwongen terug naar het CFA-team van Marseille waar hij nog éénmaal ongevraagd in de picture kwam. Tijdens de match tegen Endourne kreeg hij een trap in de edele delen en moest hij een spoedoperatie aan de teelballen ondergaan...zijn inactiviteit bleef echter beperkt tot een paar weken.

* Het EK is volop aan de gang...voor het eerst sedert lange tijd geen ex-Beverenspelers aan de slag in Polen en Oekraiene, wel wat spelers die ooit uitkwamen tegen Beveren in het verleden. Een overzicht : bij de Grieken GIORGIS SAMARAS die met Heerenveen in december 2004 tegen Beveren speelde in de groepsfase van de Uefa-cup. In de Nederlandse selectie ook twee grote namen. KLAAS-JAN HUNTELAAR ook al met Heerenveen tegen Beveren en ROBIN VAN PERSIE ooit met Arsenal op de Freethiel. Ook bij de Denen loopt er een aanvaller die al op de Freethiel te bewonderen was : NICKLAS BENDTNER. PHILIP LAHM speelde dan weer met Stuttgart tegen Bevceren, hij ruilde zijn shirtje met Kristof Lardenoit. De Portugees JOAO PEREIRA kwam met Benfica winnen op Beveren en CESC FABREGAS speelde zelfs twee keer in de Klapperstraat met Arsenal. De Kroaten spannen de kroon met vijf spelers, vier van Dinamo Zagreb (PRANJIC, VUKOJEVIC, KRANJCAR en EDUARDO) en PERISIC die met Club Brugge voor de beker tegen Beveren speelde. Volgende in het rijtje is SEBASTIAN LARSSON die ook al met Arsenal in Beveren was. Tot slot twee Fransen, GAEL CLICHY met Arsenal en MATTHIEU DEBUCHY met Rijsel dat in juli 2005 met 2-0 won van Beveren.

RB