StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (21 juli 2012)


* Eerder stelden we U al de nieuwkomers op de Freethiel voor: Martens, Mendy, d'Ulivo en Coosemans. Vandaag is het de beurt aan DUGARY NDABASHINZE en SIEBE BLONDELLE. SIEBE BLONDELLE is een 26-jarige verdediger die opgroeide in West-Vlaanderen en er bij de jeugd van HO Oedelem, Cercle Brugge en Club Brugge speelde. Hij volgde de voetbaltopsportschool in Meulebeke. Bij de jeugd was hij één van de grootste beloften van het land. Als kapitein van de U16 van België werd hij op een tornooi in Torhout met Joegoslavië, Ierland en Polen opgemerkt door Nederlandse scouts van Vitesse Arnhem en zo vertrok hij, met de zegen van de Brugse praeses Antoine Van Hove, samen met ex-Bevers jeugdspeler TIM DE MEERSMAN naar Vitesse. Ook bij de U17, U18 en U19 bleef hij België vertegenwoordigen. In het seizoen 2005-2006 debuteerde hij in de Nederlandse eredivisie. In 2007 werd hij uitgeleend aan VVV (16 matchen, 1 goal) , ook Standard vertoonde toen interesse maar in de zomer van 2008 trok hij naar toenmalig eerste klasser Dender waar hij een vaste waarde werd. In 2009 werd hij uitgeleend aan het Duitse RW Ahlen. De afgelopen twee seizoenen speelde hij bij Bergen waarmee hij vorig seizoen via de eindronde de promotie naar eerste klasse kon afdwingen. Dit seizoen speelde hij voor Bergen 22 matchen in de hoogste afdeling.

Met DUGARY NDABASHINZE verwelkomen we de allereerste Burundees op de Freethiel. Dugary werd geboren in Bujumbura op 8 oktober 1989 en debuteerde in die stad bij Atletico Olympic in 2006. Nadien speelde hij één jaar bij Atletico Conakry in Guinée. In die periode debuteerde hij ook voor de nationale ploeg (de teller staat nu op 22). Via MEME TCHITE, de nieuwe spits van Club Brugge, kwam hij in de loop van 2007-08 bij Rc Genk terecht. Bij die topclub kon hij zich geregeld laten opmerken maar was hij ook het slachtoffer van heel wat blessures. Zo onderging hij in juni 2009 een voetoperatie. Pas hersteld werd zijn kuitbeen gebroken door Zulte-speler Hyland in december 2009. Ondanks dat blessureleed werd zijn contract bij Genk verlengd. Vooral in de Europese matchen bij Genk blonk Dugary uit (met o.m. twee assists op Porto). In het Genkse kampioenenjaar speelde hij 21 matchen. Vorige zomer waren Lokeren, OHL, Standard en Mechelen geïnteresseerd maar hij bleef en speelde zo nog 4 wedstrijden voor Genk in de Champions League waar hij de grote uitblinker was tegen Valencia (ook tegen Leverkusen en 2X Chelsea was hij van de partij). Tijdens de jaarwisseling leek een transfer naar Turkije in de maak maar de geboorte van zijn zoontje Madeson hield hem hier (zijn vrouw van Mauretiaanse origine is van Diest).

* In de heenwedstrijden van de tweede ronde van de twee Europacups waren opnieuw een viertal ex-(Waasland)-Beverenspelers aanwezig. JULIEN TOURNUT versloeg verrassend Salzburg met 1-0, Regilio SEEDORF behoudt met het Armeense Gandzasa alle kansen na een 1-0 verlies op Servette Geneve, Michal ZEWLAKOV ging met Legia Warschau 2-2 gelijkspelen op Liepajas en MOHAMMED MESSOUDI ging met Gent winnen op Diferdange met 0-1...Messoudi heeft een Bevers jeugdverleden, de Beverse talentscouts gingen hem destijds weghalen bij SK Hoboken.

RB