StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (30 juli 2012)


* Samen met de voetbalcompetitie startten ook de Olympische Spelen in Londen. Een goed moment om eens terug te blikken op het voetbalgebeuren op de Olympische Spelen. Niet minder dan ZEVEN gewezen Beveren-spelers hadden ooit de eer om hun land te mogen vertegenwoordiger op de Spelen.

Noblesse oblige... we beginnen met de speler die in zijn trofeeënkast een Olympische medaille heeft liggen, een bronzen. ARMIN GORTZ is de gelukkige die in Seoel in 1988 met Duitsland brons pakte. Armin was een vaste waarde in het team dat in Seoel tweede werd in haar reeks na Zweden maar voor China en Tunesië. In de kwartfinales klopten de Duitsers (met o.m. drie goals van Klinsmann) Zambia met 4-0. In de halve finales verloor het met de strafschoppen van Brazilië(met in de ploeg kleppers als Romario, Careca en Bebeto). In de strijd om het brons wonnen Gortz en co met 3-0 van Italië. Armin beleefde na het behalen van zijn bronzen medaille in Seoel nog een woelig moment toen hij enkele dagen in de cel werd gestopt na een - onterechte zou later blijken - beschuldiging van juwelendiefstal.

Datzelfde jaar was ook CHIDI NWANU present in Zuid-Korea. HIj verloor drie keer op rij met Nigeria.

In 1984 in Los Angeles waren EUGENE EKEKE met Kameroen en EGIL JOHANSEN met Noorwegen present op de spelen.

Vier jaar geleden in Peking mochten drie van onze Ivorianen deel uitmaken van het Ivoriaanse Olympische team : Zito, Gervinho en Cafu. In een zware groep met Argentinië (Messi scoorde tegen Ivoorkust), Servië en Australië konden de Ivorianen doorstoten naar de kwartfinales waar ze echter verloren tegen NIgeria. Gervinho scoorde in de partij tegen Servië

* Tegenwoordig worden de Olympische spelen afgewerkt met beloftenteams (tot 23 jaar). Vroeger was dat anders. Zo was in de aanloop naar de Spelen van 1984 in Los Angeles Beveren-middenvelder PAUL THEINIS kapitein van het Belgisch Olympisch team. Ook PAUL LAMBRICHTS en RONNIE MARTENS behoorden toen tot de selectie.

RB