StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (23 oktober 2012)


* De 23-jarige linkerverdediger van Waasland-Beveren GAL SHISH werd vorige week opgeroepen voor de nationale A-ploeg van Israël voor de dubbele confrontatie van Israël tegen Luxemburg in het kader van de voorronde voor het WK in Brazilië 2014. Israël mag dan wel in Azië liggen...om politieke redenen doet het steeds mee met Europa wat voetbal betreft.
Eerder dit seizoen behoorde Gal ook al tot de selectie voor de match in Azerbeidjan. Het is voor het eerst dat Shish wordt opgeroepen voor de nationale A-ploeg. In de match op Luxemburg die met 0-6 werd gewonnen stond Gal in de basis maar diende na een uur te worden vervangen na een botsing waarbij hij een gecompliceerde neusbreuk opliep. Eerder was hij - als speler van Hapoel Tel Aviv -ook al 2X belofteninternationaal en 19X jeugdinternationaal.
Gal Shish is de tweede Waasland-Beverenspeler die de eer heeft zijn vaderland te mogen verdedigen...vorig seizoen was IBRAHIMA DIALLO veelvuldig weg om Guinea te vertegenwoordigen en hij deed dat daar steeds uitstekend. Het leverde hem een lucratieve transfer op naar de Franse tweede klasser ANGERS, een ploeg die trouwens aan de leiding staat en Diallo is er een vaste waarde.
Eerder mochten al heel wat Beverse buitenlandse voetballers (op het moment dat ze op de Freethiel onder contract lagen) hun land vertegenwoordigen. Een overzicht.
De eerste was de Pool Marek Kusto die in het seizoen 84-85 werd geselecteerd voor Polen-Finland. Het was voor Marek zijn 17de interland, maar de enige in Beveren-tenue. Het jaar daarop werd de Fin ISMO LIUS één keer opgeroepen. In 86-87 EUGENE EKEKE die 6 keer voor Kameroen speelde.
In 91-92 in mei, vlak voor zijn overgang naar Anderlecht debuteerde PETER VAN VOSSEN in Nedrerland-Joegoslavië. In 92-93 waren drie Afrikanen aan de beurt : OULARE (7X) en LANSANA SOUMAH(1X) voor Guinea en YVES ESSENDE , 4X voor Congo. Het jaar daarop opnieuw Oulare met 3 selecties en ook de eerste voor de Sloveen SASO UDOVIC. In 94-95 deed Udovic er nog 3 bij en mocht TOMAS DAUMANTAS mee met Litouwen. In zijn laatste Beveren-jaar(95-96) speelde Udovic nog twee keer voor Slovenië en haalde daar de wereldpers door ZES kzeer te scoren in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ijsland.
Na de terugkeer naar eerste klasse in 1997 kregen we met TIBOR JANCULA (2X) en EKANZA SIMBA(6X) opnieuw twee internationalen. De Congolese kapitein Simba haalde op de Africa-cup brons. Simba voegde het jaar nadien nog 4 selecties bij zijn totaal. Nog dat jaar werd MOHAMMED KANU 2 keer opgeroepen voor Sierra Leone, net als MICHAL ZEWLAKOW( zijn eerste selecties in een reeks van meer dan honderd). ARBEN NUHIJI speelde twee keer voor Macedonië in het seizoen 1999-2000. Voor doelman FOUHAMI kwam er het jaar nadien één oproeping voor Marokko binnen. TOMAS DANILEVICIUS speelde drie keer voor Litouwen.
In 2002 begon in Beveren de Ivoriaanse periode. Dat eerste seizoen speelden BOKA en YAPI YAPO voor Ivoorkust. In 2003-2004 werden niet minder dan tien Beverse Ivorianen opgeroepen : Copa, Yapi, Eboue, Marco, Arsene Né, Romaric, Kaiper, Diallo, Yaya Toure en Boka. In de match tegen Tunesië stonden er 9 (alleen Copa was er toen niet bij) op het scheidsrechtersblad. Meest succesvolle Beverse internationaal dat jaar was echter de Let IGORS STEPANOVS die 13 keer voor zijn land uitkwam en verrassend de eindronde van het EK haalde. In 04-05 bleven er nog vier Ivorianen over (een paar goede waren al vertrokken) : Copa, Eboué, BADJAN en Romaric. Ook in 05-06 nog vier Ivorianen : Copa, Junior, Badjan en Marco. Verdediger KUAMI AGBOH werd 8 keer opgeroepen voor Togo. Nog een jaar later bleven nog Copa en Badjan over en werd verrassend keeper ROBERT GIACOMI geselecteerd voor Canada (Gold Cup in de USA).
Nadien waren het nog uitsluitend Afrikanen die er in slaagden de nationale ploeg te halen : in 07-08 IBOU voor Gambia, in 08-09 JIMMY MULISA voor Rwanda en YANNICK SALEM voor Congo en vorig seizoen, zoals reeds eerder vermeld Ibrahima Diallo.

* Ex-speler JOHAN VAN RUMST wordt hoofdtrainer bij tweede provincialer MOERBEKE. Van Rumst die zijn spelersloopbaan afsloot bij St-Pauwels deed nadien trainerservaring op bij de beloften van Kemzeke. Bij datzelfde Kemzeke werd oefenmeester LUDO JANSSENS ontslagen. Ludo, gewezen spits van KSK Beveren en in zijn tijd één van de weinige Belgen actief in het buitenland bij het Luxemburgse WILTZ werd het slachtoffer van de slechte start van zijn jonge team.

* FRANCO ZENNARO kreeg na zijn twee matchen in de eerste ploeg van Waasland-Beveren een oproepingsbrief in de bus voor het Belgische beloftenteam dat tegen Griekenland en Israël twee vriendenwedstrijden speelde. Beide matchen werden verloren. In Griekenland viel Franco in en zorgde voor het enige Belgische doelpunt met een fraaie omhaal. In Israël stond hij in de basis. Voor Franco, wel al veelvuldig jeugdinternationaal worden het zijn eerste matchen voor de beloften die onlangs nog twee matchen op de Freethiel afwerkten (tegen Noorwegen en Ijsland).

RB