StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (18 december 2012)


* Een paar weken geleden was gewezen Beveren-doelman TRISTAN PEERSMAN te gast in "de zevende dag". Hij kwam er praten over zijn onverwacht afscheid (hij is nog maar 33 jaar) en de eenzaamheid en mentale druk die op een doelman weegt.
Tristan Peersman is één van de vier Beverse keepers die het na een jeugdopleiding op de Freethiel schopte tot Rode Duivel (Jean-Marie Pfaff, Filip De Wilde en Geert De Vlieger gingen hem vooraf). Als 11-jarige werd Tristan die afkomstig is van Hemiksem destijds door SK Beveren weggehaald bij Boom. In 1997 kwam hij als derde keeper in de Beverse A-kern terecht. Op 1 maart 1999 debuteerde hij in eerste klasse in een thuismatch tegen Lierse. Het seizoen daarop werd hij door de trainerswissel Gzil-Ferrera onder Emilio Ferrera eerste doelman op de Freethiel. Uiteindelijk zou hij medio 2000 een transfer versieren- en dat na amper 16 eerste klassewedstrijden- naar het grote Anderlecht...voor hem een jongensdroom, voor KSK Beveren werd eens te meer een groot gat in het budget dichtgereden. De verregaande interesse van buitenlandse teams toen als Chelsea, Wimbledon, Vitesse en Borussia Monchengladbach die geregeld scouts naar de Freethiel stuurden dreven de prijs natuurlijk op (er was sprake van 23 miljoen BF of meer dan een derde van het toenmalige jaarbudget van de ploeg).
Bij Anderlecht sukkelde Peersman van de ene blessure in de andere, toch zou hij er 6 jaar blijven en in 2004 werd hij zelfs Rode Duivel. Toen in januari 2005 zijn echtgenote zware problemen had tijdens haar zwangersschap kon hij het mentaal niet meer opbrengen en vroeg aan de rust van de thuismatch van Anderlecht tegen St-Truiden zelf zijn vervanging. Het werd hem niet in dank afgenomen door trainer Broos en het verhaal Peersman-Anderlecht was voorbij. Tristan zette zijn loopbaan verder bij het Nederlandse Willem II Tilburg, het Griekse Ofi Kreta, Fc Dordrecht en Bergen waarmee hij nipt de promotie naar eerste klasse misliep. Vorig seizoen herbegon hij bij de Limburgse vierde klasser uit Herk-de-stad en daar besloot hij eind october om definitief te kappen met het voetbal.

* Ex-Beverendoelman Peter RUFAI(49 jaar) werd vorige maand bewusteloos teruggevonden in zijn kantoor in het Nigeriaanse Lagos. Hij werd in allerheil overgebracht naar een ziekenhuis waar hij nog een dag in coma bleef. De dood van zijn moeder een paar weken eerder zou de indirecte oorzaak geweest zijn van het instorten van de ex-keeper. Rufai woont al een paar jaar terug in Nigeria waar hij in Lagos een voetbalschool heeft, gesponsord door Nestlé en meegerund door een Portugese trainer (Rufai speelde in Portugal bij Gil Vicente). Rufai is ook raadgever bij de Olympische ploeg van Nigeria. Uit zijn eerste huwelijk met een Belgische heeft Rufai een zoon die bij de jeugd van Lokeren speelt. Ondertussen is hij gehuwd met een Russische, ook daar heeft hij een zoon bij.

* Sommige spelers gaan lang mee. Zo is gewezen Beverenmiddenvelder JOZERF KELLER nog steeds actief, en dat op zijn 47ste. In 1995-96 speelde de Hongaarse internationaal 9 eerste klassewedstrijden voor KSK Beveren. In december kwam hij over van Ferencvaros. Ondanks zijn ervaring en uitstekende mentaliteit kon hij niet verhelpen dat Beveren dat jaar zakte. Hij speelde nadien nog in Frankrijk voor Red Star Paris en Wasquehal en keerde nadien terug naar Hongarije waar hij tot vandaag nog steeds speelt. Zijn huidige club (en dat al 3 seizoenen) is Kite-Szeged, een ploeg die uitkomt in de vijfde divisie. Het palmares van Keller is niet mis : hij werd 29X A-internationaal, won de Gouden Schoen in 1989, werd 4 keer landskampioen en won vijf keer de beker. In 1994 werd hij met Hongarije Europees kampioen U19 door in Rusland het thuisland in de finale te verslaan.

* Afgelopen weekeinde werd in het Japanse Yokohama de wereldbeker voor clubs georganiseerd. Het Braziliaanse Corinthians uit Sao Paulo won in de finale van Chelsea. Andere deelnemers daar in Japan waren Al Ahly uit Egypte, Monterey uit Mexico, Auckland City uit Nieuw-Zeeland, Ulsan Huynday uit Zuid-Korea en het Japanse San Frecce Hiroshima. SANFRECCE HIROSHIMO was ooit te gast op de Freethiel voor een vriendschappelijk treffen. Begin 1993 wonnen de Japanners met 0-1 in Beveren. Het team werd toen getraind door de Brit Stuart Baxter, huidig trainer bij de Zuidafrikaanse topclub Kaiser Chiefs. Eén gewezen Beverse speler en twee ex-trainers hebben een wereldbeker voor clubs op hun palmares staan. YAYA TOURE win in 2009 met nBarcelona van Estudiantes La Plata. In 1970 won Johan Boskamp met Feyenoord en in 1972 Barry Hulshof met Ajax.

RB