StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (25 februari 2013)


* Vorige week waren we in Londen en woonden er een wedstrijd bij tussen Barnet en Port Vale in de Npower League 2 (de vierde afdeling in Engeland). Bij leider Port Vale speelt de gewezen Beverenverdediger Liam CHILVERS, bij het in degradatienood verkerende Barnet staat Graham STACK in doel...vandaar ook onze belangstelling voor deze wedstrijd. In Engeland is ook vierde klasse profvoetbal. De Npower League telt 24 ploegen, er moeten dus in competitie alleen al 46 wedstrijden worden afgehaspeld. Daarnaast zijn er in Engeland ook nog twee bekertornooien. De spelerskern van Barnet bestaat dan ook uit 32 man. Naast Stack is speler-trainer EDGAR DAVIDS de blikvanger van het team. De 74-voudige Nederlandse internationaal speelde bij Ajax, AC Milaan, Juventus, Barcelona, Inter Milaan, Tottenham en Crystal Palace en heeft op zijn 40ste het voetballen nog steeds niet verleerd.

Het is ondertussen al tien jaar geleden dat "Stackie" op de Freethiel was, maar toch kende hij ons nog en onderbrak zijn opwarming om een goeiedag te komen zeggen en een fotootje te maken met een Beverse sjaal rond zijn hals. De ondertussen 31-jarige Ier kende na zijn succesrijk jaar bij SK Beveren heel wat clubs. Hij speelde achtereenvolgens bij Arsenal, Millwall, Reading, Leeds, Wolverhampton, Plymouth, Blackpool en tot vorig seizoen bij het Schotse Hibernian. Onlangs werd zijn contract bij "The Bees" (de bijnaam van Barnet omwille van hun oranje-zwarte uitrusting) verlengd. Graham hoopt nog vele jaren op profniveau verder te gaan want 31 jaar is voor een keeper niet oud. De wedstrijd zelf eindigde op 0-0, al had het even goed 3-1 of 4-2 kunnen zijn want kansen waren er genoeg om te scoren. Voor Barnet was een punt tegen de leider goed maar achteraf bekeken was winst verdiend geweest...het puntje was wel genoeg om van de voorlaatste plaats weg te komen. Nog dit, een ticketje voor een wedstrijd in de Engelse vierde klasse is duurder dan een kaartje voor een thuismatch van eerste klasser Waasland-Beveren (een 3.000 toeschouwers woonden de match Barnet-Port Vale bij, net als ieder weekend komt er een korte samenvatting op de BBC).

* Tijdens de wintertransferperiode vonden enkele gewezen Beveren-aanvallers een nieuwe ploeg. Zo verhuisde de 34-jarige Litouwer TOMAS DANILEVICIUS verrassend van de Italiaanse tweede klasser Juve Stabia (ploeg uit Campanië) naar de leider in de derde klasse LATINA CALCIO. In de heenronde speelde Tomas nog 18 wedstrijden voor Juve Stabia en scoorde daarin 9 keer. Danilevicius die 71 keer internationaal is voor Litouwen (ondanks zijn statuut als tweede klasser speelde hij ook dit seizoen nog voor Litouwen) miste zijn debuut voor Latina Calcio niet want hij scoorde al direct. Hij heeft er een contract voor anderhalf jaar zodat hij waarschijnlijk volgend seizoen opnieuw zal uitkomen in de Serie B.

* De Nigeriaan EMANUEL SARKI tekende een contract voor zes maand bij de Poolse eerste klasser WISLAU KRAKAU. In de lange winterstop in Polen kon Sarki Krakau overtuigen in de vele oefenwedstrijden die hij meespeelde. Zo speelde Sarki tegen het Duitse Energy Cottbus, het Tsjechische Slavia Praag, het Oekraiense Odessa en de Russische teams Ankar Perm en Terek Grozny 'wwar hij de Belg Legear tegen kwam).

* YANNICK SALEM , die deze zomer nog op proef was bij Antwerp, tekende dan weer voor de laatste uit de Duitse Oberliga Niederrhein, FC WULFRATH (stadje 12 km van Düsseldorf). Wülfrath hoopt dat Salem, die ervaring op deed als prof in Frankrijk, Nederland, België, Engeland en Roemenië de club als nog kan behoeden van degradatie.

* IVAN BOZIC blijft aan de slag in China. Ondanks het feit dat in het Chinese voetbal het aantal buitenlanders beperkt wordt tot VIER per ploeg kon Bozic in China blijven : hij tekende een overeenkomst vpoor tweede klasser GUIZHOU ZAICHENG.

* NATHAN D'HAEMERS, enkele jaren geleden nog rechtsback bij KSK Beveren en dit seizoen aan de slag bij eerste provincialer Lovendegem waarmee hij vorig seizoen kampioen speelde in tweede provinciale zal volgend jaar opnieuw uitkomen in nationale afdeling want hij trekt naar EENDRACHT ZELE. Hij zal er heel wat ex-Beverenspelers terugvinden want o.m. Bavo De Witte, Lars Kint en Koen Roels spelen er. Ook MICHEL SAMBOU speelt bij Zele. De Senegalese middenvelder testte in de zomer van 2011 lange tijd bij Waasland-Beveren, hij speelde niet minder dan 6 wedstrijden mee en deed dat meer dan behoorlijk. Later was hij ook op proef bij Antwerp, Torhout en Westerlo maar belandde uiteindelijk bij Zele.

RB