StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes                 voetbal
door Rudy Beck
                                                  (14 maart 2013)


* Op 11 februari overleed op 80-jarige leeftijd in Temse WILLY DE BAERE. De Sint-Niklase aanvaller speelde vier seizoenen bij SK Beveren. In de zomer van 1958 kwam hij naar de Freethiel ( hij kwam over van toenmalig tweede klasser St-Niklaas). Bij Beveren dat toen onderaan bengelde in derde klasse werd hij het eerste seizoen al direct topscorer met 12 goals in 27 matchen. Het jaar nadien degradeerde de club naar vierde en belandde De Baere een tijd op de bank (2 goals in 15 matchen). In Bevordering kon Willy opnieuw een basisplaats verwerven (26 matchen, 7 goals). in zijn laatste Beveren-seizoen (61-62) moest hij de jongeren (Omer Janssens, Robert Rogiers, Wilfried Van Moer) voor laten gaan en speelde nog vier keer mee. Hij vertrok in 1962 naar Klauwaarts Kemzeke.

* FRANK DANQUAH, de Ghanese Nederlander die in het seizoen 2010-11 twee competitiematchen speelde voor Waasland-Beveren heeft sinds februari een nieuwe club. Na een geslaagd winteroefenkamp in Antalya mocht hij een contract onderschrijven bij de Bulgaarse eerste klasser FC BRASOV (op het ogenblik de nummer negen in de Bulgaarse eerste klasse en ex-club van Alin Stoica). De nog altijd maar 23-jarige Danquah heeft er al een serieus voetballeven opzitten. Als jeugdspeler was hij actief bij Fc Amsterdam, Ajax, Omniworld en Newcastle waar hij ook mocht debuteren in de eerste ploeg. Voor Waasland-Beveren speelde hij bij het Hongaarse Ferencvaros. Na zijn mislukt WB-avontuur belandde hij bij Newcastle Benfield en de heenronde van dit seizoen haspelde hij af bij Fc Chabab uit Amsterdam.

* Een andere aanvaller, de Braziliaan Junior Guimaraes (wordt er in juni 34) verhuist in eigen land naar tweede klasser ABC Fc Natal. ABC staat voor Argentinië-Brazilië-Chili. Natal is een stad van 1,2 miljoen inwoners en is één van de gaststeden op het komende WK voetbal in 2014.

* GILBERT BODART, gewezen keeper van Beveren en de nationale ploeg wordt volgend seizoen trainer bij eerste provincialer TROOZ (provincie Luik).

* Beerschot had nog een kadootje te goed op de Freethiel.
De laatste thuismatch van de reguliere competitie op de Freethiel ging tussen Waasland -Beveren en Beerschot met de voor de Ratten inmiddels bekende slechte afloop.
Ooit waren de rollen omgedraaid en had het toenmalige SK Beveren een thuiszege nodig om in haar ALLEREERSTE seizoen op het hoogste niveau niet direct opnieuw te zakken. We moeten daarvoor teruggaan naar de Paasperiode 1968. Vijf speeldagen voor het einde was Beveren in een degradatiestrijd verzeild geraakt met Malinois, Olympic en Antwerp. Met nog matchen tegen de toppers Anderlecht, Standard en Club Brugge voor de boeg was winnen tegen Beerschot een must. Evident was dat niet want Beerschot stond op een mooie zesde plaats geklasseerd. Pittig detail was ook nog dat een week voor het cruciale duel er de bekerpartij Beerschot-Beveren was. SK Beveren stuurde een verzwakt team naar het Kiel : het lieten de toen onbetwistbare certitudes Robert Rogiers, Omer Janssens en Maurice Renier aan de kant. Onverwacht haalde dat team een 2-2 uit de brand met de jonge Pol Van Remoortel als uitblinker. Bij het strafschopnemen misten drie Beverenaars(Jean Janssens, Raymond De Smet en Mon Goossens die in zijn eigen achtertuin speelde). Beerschot zou dat jaar de finale spelen van de Belgische Beker. Vaste waarde bij Beerschot in die periode was de Beverse verdediger Robert Weyn die in die periode een PUMA-sportwinkel had in de Vrasenestraat waar de SK Beveren-jeugd zijn voetbalshoes moest gaan halen.
De week nadien kwam er de revanche in de Klapperstraat. Zoals overeengekomen kwam Beveren op 1-0, doelpunt van de man in grote forme toen, Pol Van Remoortel. Maar het onvoorziene gebeurde, Beerschot scoorde nog twee keer en het werd 1-2...tweede klasse was dichtbij voor SK Beveren. Dat was zonder de excentrieke Beerschotkeeper Jos Smolders gerekend die verdediger FREDDY BUYL nog twee keer liet scoren. Voor Freddy waren het zijn enige goals in 402 eerste klasse-matchen. Het verlies van Beerschot was een slechte zaak voor stadsgenoot Antwerp dat dat seizoen zou zakken, voor het eerst in de geschiedenis. Voor Freddy Buyl was dat ook nog een extra gegeven want met zijn twee goals tekende hij mee het verdict van Antwerp, ploeg van zijn kozijn WILFRIED VAN MOER. Al was dat toen bijkomstig want Van Moer had reeds een contract op zak bij Standard Luik.

* BELGASPORT over de Ivorianen.
De Belgasport-aflevering over de eerste vijf Ivorianen bij Sk Beveren genoot heel wat bijval. Terecht trouwens maar we misten toch wel wat. We hadden graag de man over wie het allemaal draaide gehoord, anno 2013, JEAN-MARC GUILLOU. Is hij niet gevraagd of wilde hij niet...of zou hij sommige wel aan het woord gelaten bestuurslui in diskrediet kunnen brengen.... Raoul De Waele vond het schandalig dat Beveren maar 10 % kreeg van de transfersommen van de Ivorianen. Een rare redenering als je het mij vraagt. Je krijgt gratis een pak toptalenten (betaalt die uiteraard een maandloon zoals iedere Beverse kernspeler, maar in het geval van de Ivorianen zelfs geen premies en dat in tegenstelling tot de heel wat minder waard zijnde andere kernspelers) en als die vertrekken krijgt de club nog geld toegestopt. En Raoul laat dan uitschijnen dat de club in het zak is gezet. Wat hij wijselijk niet vermeld is het geld dat de NV Goal, een creatie van zijn hand, uit de doorverkoop van spelers heeft kunnen bemachtigen (zo'n 30%). Geen wonder dat Guillou het hier na vijf jaar voor bekeken hield.
Dat Beveren bij momenten ook een racistisch boerengat is was de conclusie van nogal wat neutrale sportliefhebbers. En daar kunnen we ook inkomen. Tien zwarten op 25 kernspelers was een probleem toen voor de eigen jeugd, volgens de bestuurstop. Heden ten dage blijken 10 huurlingen, 4 Israeliërs, 2 Nederlanders, 3 Fransen, een Sloveen, een Marokkaan, een Nigeriaan en een Burundees plots geen probleem meer te zijn voor de eigenheid van de club, een club die nu welgeteld één eigen jeugdproduct heeft in de kern. In de vijf jaar Guillou kwamen respectievelijk 10, 8, 7, 4 en 3 eigen jeugdspelers op het veld in een eerste klasse-competitiewedstrijd, getallen waar we het komende decennium van kunnen dromen...zelfs die laatste (3 en 4) zijn in de nabije toekomst onhaalbaar.

RB