StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Gele ditjes, blauwe datjes
door Rudy Beck
                                             (18 september 2013)

* GAL SHISH, vorig seizoen bij Waasland-Beveren linkerflankverdediger en bovendien A-internationaal bij Israel paste niet in de plannen van trainer Glen De Boeck. Gal Shish geraakte ondertussen wel opnieuw onder dak. Hij speelt dit seizoen bij Volyn Lutsk uit de Oekraiense eerste klasse en wordt er ploegmaat van o.m. Eric Matouko, gewezen Rc Genk-speler.

* ROMARIC speelt dit seizoen in de Franse eerste klasse bij Bastia. Romaric bedankte voor zijn eerste basisplaats met de winning-goal tegen Toulouse.

* PSV Eindhoven vierde begin september haar 100-jarig bestaan. De club is al 100 jaar verbonden met de gloeilampenfabriek. Eigenlijk was die fabriek bestemd voor Breda maar in laatste instantie koos Anton Philips voor het dorpje Strijp nabij Eindhoven om er zijn fabriek neer te poten omdat daar de grond goedkoper was. In korte tijd waren er tienduizenden arbeiders en om die wat recreatie te bieden werd PSV opgericht. Tot 1928 was het alleen voor eigen arbeiders bestemd, daarna kwam ze ook open te staan voor niet-arbeiders. PSV is steeds vooruitstrevend geweest : het was de eerste Nederlandse club die bij kunstlicht speelde (in 1929) en een match van PSV werd ook voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis live op TV gebracht(1950). SK BEVEREN had TWEE keer het voorrecht om uit te komen tegen de Europese topclub. In januari 1992 won Beveren in het Spaanse Estepona verrassend met 0-1 van PSV na een doelpunt van DIRK THOELEN. PSV , getraind door Sir Bobby Robson had nochtans heel wat vedetten in de ploeg : doelman Van Breukelen, Gerets, Koeman, Van Tiggelen, Popescu, Vanenburg, Kieft en ROMARIO. In 1995 nam PSV revanche door op de Freethiel te winnen met 0-1. Het team stond toen onder leiding van Aad De Mos en de goal van PSV kwam er van de Braziliaanse vedette RONALDO, toen nog maar 18 jaar. Ronaldo werd drie keer verkozen tot wereldvoetballer van het jaar, hielp later Braziliƫ aan twee wereldtitels en speelde na PSV nog voor Barcelona, Real Madrid, Inter en AC Milan.

* In de jaren 80-90 was er een intense samenwerking tussen Beveren en PSV, samen organiseerden ze , vanaf 1986 een Europese beloftencompetitie (met de topclubs uit Belgie, Nederland, Duitsland en Frankrijk) . Voor Beveren was gewezen trainer RIK MATTHIJS de grote man achter hetr project. Het leverde Beveren ook een aantal beloftevolle Nederlanders op (Eric Viscaal en Erik Van Kessel).

* Dit jaar bestaat Rc Genk 25 jaar. Na een moeilijke start groeide Rc Genk uit tot een topclub in België. Bij dat zilveren jubileum wilde de club de allereerste doelpuntenmaker uit de historie eren en daarvoor trok het naar de Ijslandse hoofdstad Reykjavik want het was de Ijslander GUDMUNDUR TORFASON die uitgerekend tegen het KV Mechelen van Michel Preudhomme (Mechelen had toen pas Europabeker II gewonnen) op de tweede speeldag de allereerste treffer voor Rc Genk kon netten. Torfasson kreeg in Reykjavik een uniek Rc Genk-truitje met zijn naam en nr. 1 erop.Torfason geraakte in Genk via SK Beveren. In november 1986 werd hij aangeworven door SK Beveren nadat Frans-Jozef Schmedding een dubbele beenbreuk opliep in een match tegen Lokeren. Torfason was "hot" toen in Ijsland. Hij was er als speler van Fram Reykjavik topscorer geworden met 19 goals in 18 wedstrijden, een nog steeds stand houdend record ondanks het feit dat er nu 12 ploegen in eerste klasse spelen tegenover vroeger 10. Bovendien scoorde Torfason ook nog eens 9 bekergoals dat jaar. Het leverde hem de Gouden Schoen op, bovendien werd hij verkozen tot Sportman van het Jaar in Ijsland (het gebeurt zelden dat teamsporters die prijs krijgen...). Zijn overgang naar Beveren was niet echt een succes, hij speelde maar 7 keer. Dat was vooral te wijten aan de regel dat er maar DRIE BUITENLANDERS mochten worden opgesteld. Bovendien was Schmedding vlugger fit dan verwacht zodat er 5 buitenlanders op de Freethiel waren voor 3 plaatsjes (naast Torfason en Schmedding waren er ook nog Kusto, Fairclough en Ekeke). Die 5 waren allemaal aanvallers en trainer Ladislav Novak was niet direct zeer aanvallend ingesteld. Ondanks die mindere periode in Beveren had Torfason Winterslag overtuigd en kreeg hij er een plaats in het team. Na een jaar Winterslag volgde de fusie in Genk en Gudmundur was één van de spelers van Winterslag die mocht blijven. Dat jaar zakte Rc Genk wel maar Torfasson maakte dat niet meer mee. Tijdens de winterstop werd hij uitgeleend aan Rapid Wien waar hij ploegmaat werd van Hans Krankl (die ooit nog eens de winninggoal maakte voor Barcelona op de Freethiel). Daarna volgde een aantal jaren Schots voetbal bij St-Mirren. Ook daar maakte hij zich een beetje onsterfbaar door te tekenen voor een 0-3 zege op Celtic. Uiteindelijk bleef Torfasson tot zijn 39ste in het voetbal (als trainer in Ijsland). Dan maakte hij een hele ommezwaai in zijn leven . Hij ging in Reykjavik vijf jaren economie studeren aan de universiteit. Ondertussen is hij al een aantal jaren business-manager bij Islandibanki waar hij moet meehelpen om de bank(die voor de crisis Glitnirbank heette) na de bankencrisis van 2008 toen 3 Ijslandse banken failliet gingen en duizenden buitenlanders (veel Nederlanders en Engelsen) via het internetbankieren een deel van hun geld kwijtraakten, terug het vertrouwen te doen krijgen van de consument.

RB