StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

Gele ditjes, blauwe datjes
door Rudy Beck
                                             ((27 januari 2014)


* Eind 2013 mocht Simon Mignolet onder de lat bij de Rode Duivels in een vriendschappelijke interland. Mignolet speelt momenteel bij LIVERPOOL. Liverpool werd daarmee de 150ste voetbalclub die een speler aflevert aan ons nationaal team en dat sinds de eerste interland in 1904. Uiteraard staat ook SK Beveren in dat lijstje. Beveren mocht ACHT verschillende spelers leveren voor een totaal van 84 interlands. JM Pfaff is uiteraard de man met de meest caps, Jean Janssens was de eerste (al was de allereerste selectie voor OMER JANSSENS maar die bleef in die interland op de bank en die staat dus niet in dat lijstje). De andere zes die Rode Duivel werden toen ze bij SK Beveren speelden waren Bert Cluytens, Marc Baecke, Eddy Jaspers, Wilfried Van Moer, Paul Theunis en Paul Lambrichts. De eerste op de Freethiel opgeleide speler die uitkwam voor de nationale ploeg was in 1965 ROBERT WEYN die toen met Belgiƫ tegen Israƫl speelde. Robert wordt op 21 maart ek 74 jaar.

* Naast die 8 Belgische internationals leverde SK Beveren ook vele tientallen spelers aan buitenlandse nationale teams. Teveel om allemaal op te noemen...toch één naam , de Togolees KUAMI AGBOH. Die speelde in het seizoen 2005-2006 negen matchen voor Beveren en acht matchen datzelfde seizoen voor zijn land Togo waaronder de eindronde van het WK 2006 in Duitsland. Agboh speelt nog steeds. Sinds dit seizoen speelde hij op lager niveau in Frankrijk bij ES Appoigny (in het departement Yonne in Bourgondië). Agboh heeft ook de Franse nationaliteit en speelde na zijn Bevers intermezzo ook nog in Litouwen en Finland.

* In VIETNAM begon de tweede week van januari de nieuwe voetbalcompetitie. MOUSSA SANOGO begint er aan zijn derde jaar bij NINH BINH. Hij scoorde de voorbije 2 competities 23 keer in 45 matchen, een fraai cijfer alleszins. Sanogo won vorig jaar met zijn team de beker en mag dus aantreden in de Aziatische variant van de Europa League. Sanogo krijgt dit seizoen Patiyo Tambwe naast zich. Tambwe testte in de zomer van 2012 meermaals bij Waasland-Beveren maar kreeg uiteindelijk geen contract en vertrok naar Vietnam, naar Halida Than Hoa. Daar haalde Ninh Binh hem in december weg. Vlak voor de competitiestart sloeg het noodlot toe voor Sanogo : hij liep een zware voetblessure op en zal maanden buiten strijd zijn . Ninh Binh haalde in laatste instantie nog een vervanger voor hem binnen, een Jamaicaan.

* We pikken graag in op de info van Geert De Vreese over de ex-Beverenspelers. Geert is ondertussen bij de B beland, bij MARC BAECKE. Marc kwam als voorspeler naar de Freethiel en zijn eerste match met het eerste elftal werd hij op Waregem in de spits gedropt. Dat was niet echt een succes. Pas later hevelde Urbain Braems Baecke naar de achterlinie waar hij flankverdediger werd. Hetzelfde verhaal geldt tevens voor EDDY JASPERS. Trouwens, ERIC GERETS was bij Standard ook een mislukte aanvaller die pas later naar de positie van flankverdediger werd "gedegradeerd" en daar internationaal werd...misschien was het vorig seizoen toch niet zo'n slecht gedacht om VITO PLUT rechtsachter te posteren.

* Patrick had het over het Schotse Kilmarnock, de oude club van nieuwkomer GABRIEL. Hij bracht die in verband met DIRK THOELEN, die zou daar ooit gaan testen hebben. Het was bij een andere Schotse club MOTHERWELL dat Dirk Thoelen in januari 1993 ging testen.

RB