StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

Gele ditjes, blauwe datjes
door Rudy Beck
                                             (17 september 2014)


* De Australiër JAMES TROISI die voor Zulte-Waregem debuteerde tegen Waasland-Beveren en rood verdiende voor zijn aanslag op Robin Henkens is geen onbekende voor SK Beveren. In juli 2009 speelde hij met het Turkse KAYSERISPOR in Tielen tegen KSK Beveren 1-1 gelijk. Troisi scoorde trouwens voor de Turken, de Beverse gelijkmaker was van JORDI CATHOIR.

* JONAS IVENS, de 29-jarige verdediger opgegroeid in de schaduw van het Freethielstadion in de Lindenlaan tekende deze zomer een tweejarig contract bij de Griekse eerste klasser NIKI VOLOS. Vier jaar geleden verliet hij België na een aantal succesrijke seizoenen bij KV Mechelen. Het leverde hem een lukratief vierjaren-contract op bij Groningen. Na twee uitleenbeurten aan Waasland-Beveren (een half seizoen) en RKC Waalwijk (het afgelopen jaar) liep de overeenkomst met Groningen in juni af. Onverwacht kreeg Jonas de kans om de verdediging te leiden van het pas gepromoveerde Niki Volos in Griekenland. Het team wordt geleid door de Nederlander WILJAN VLOET (ex-coach van Sparta Rotterdam, NEC Nijmegen, ADO Den Haag, Roda en Den Bosch) en die kent uiteraard de kwaliteiten van Jonas.

* Jonas Ivens is niet de enige ex-KSK Beverenspeler in de Griekse eerste klasse. Ook de Ivoriaan Ladji Tamla ZITO speelt in Griekenland, nl. bij APO LEVADIAKOS uit Livadea. Zito vertrok ooit uit Beveren samen met Gervinho en Ouatarra naar het Franse Le Mans. Hij kwam er aantal seizoenen uit in het B-team maar werkte zich uiteindelijk op tot vaste waarde in het eerste elftal. Toen Le Mans twee jaar terug failliet ging kwam hij in de Israëlische eerste klasse terecht bij Maccabi Petah Tikva waar hij 25 matchen speelde. Nu speelt hij bij Levadiakos met o.m. de Franse internationaal Olivier Kapo en een andere Ivoriaan, Emanuel Koné.

* Vorige week hadden er overal in de wereld interlands plaats. Een opmerkelijk feit was dat gewezen Waasland-Beverenmiddenvelder EMMANUEL SARKI voor het eerst werd opgeroepen voor een interland, en nog wel voor HAITI. Sarki, die nu al een paar seizoenen uitkomt voor het Poolse Wisla Krakau is nochtans een Nigeriaan van geboorte maar zijn grootvader langs moeders kant is een Haitiaan vandaar dat hij van de Fifa de toelating kreeg om voor Haïti te spelen aan de zijde van o.m. ex-Standardspeler Gorieux en de nieuwe aanvaller van Standard Jeff Louis.
Sarki speelde in het seizoen 2011-2012, toen de club via de eindronde promoveerde naar eerste klasse, tien competitiewedstrijden voor Waasland-Beveren. De nog altijd maar 26-jarige Sarki heeft er al een hele carrière opzitten. Op zijn 16de vertrok hij met zijn boezemvriend Mikel Obi vanuit Nigeria naar het Noorse Lyn Oslo. In december 2004 werd het duo binnengehaald door Chelsea. Sarki speelde nooit een officiĆ«le match voor Chelsea want hij werd al vlug uitgeleend aan het Zuidafrikaanse Cape Town. Tussen 2006 en 2010 speelde Sarki 73 wedstrijden voor Westerlo in de eerste klasse. In het seizoen 2010-2011 was hij actief bij het Israelische Ashdod.
Emmanuel Sarki vertegenwoordigde als jeugdspeler de kleuren van Nigeria. Zo was hij actief op het WK U17 in Finland(2003) en speelde hij met de Nigeriaanse beloften de Africa-cup in Congo-Brazzaville.

RB