StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

Gele ditjes, blauwe datjes
door Rudy Beck
                                             (22 december 2014)


* Thuismatchen tegen Anderlecht blijven jaarlijks "de match van het jaar" voor de fans. De allereerste confrontatie tussen het toenmalige grote en kleine Anderlecht had plaats in Knokke-Heist in juli 1966. Beveren was de kersverse kampioen in derde en de match tegen Anderlecht was na de partijen op Haasdonk en thuis tegen Boom de derde oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen.
Anderlecht met o.m. Van Himst, Puis, Plaskie, Bergholtz en Devrindt in de basis klopte Beveren met 5-0. Bij Beveren maakte PAUL VANGENECHTEN, toen nog in de spits zijn debuut. SK Beveren stootte in één ruk door naar de eerste klasse en in november 1967 ontving het voor de competitie Anderlecht voor het eerst op de Freethiel. Inzet was op die negende speeldag de leidersplaats . Met 18000 toeschouwers zat de Freethiel overvol (honderden kijkers zaten op het daken van de tribune en de toenmalige magazijnen van meubelen Robbrecht). Rechtsachter Maurice Renier miste met een handbreuk de match. Met goals van Puis, Bergholtz en Jean Janssens op strafschop werd het 1-2. Voor Beveren was de veer gebroken en het zou nog een lang seizoen worden . Beveren had zelfs een vriendendienst van Beerschot nodig om zich te handhaven in eerste klasse. Doelman Smolders liet toen Freddy Buyl twee keer scoren zodat een 1-2 achterstand in de slotminuten werd omgebogen naar een broodnodige zege. Een week daarvoor had Beveren de bekermatch op het Kiel gespeeld met een half reserventeam.

* Van de Beverse Ivorianen zijn er nog veel actief op wereldniveau. Een paar andere spelen nog wekelijks hun matchen op lager niveau in Frankrijk. JUNIOR en SECRETO spelen al een paar seizoenen bij het Franse Roye (tot vorig jaar was ook Mohammed Diallo hun ploegmaat). Sekou Ouatarra speelt voor het tweede jaar bij Saint-Quentin. Hij miste vorig seizoen door een zware blessure de terugronde. ARUNINA (zijn echte naam is Alain Koudou) veranderde deze zomer van club. Hij speelt bij Vertou (CFA2) waar hij ook eerder al eens actief was. Arunina kwam over van Romorantin. Eerder speelde hij ook nog voor Red Star Paris en Carquefou. Ook in Belgiƫ kende hij naast Beveren nog twee andere clubs, Olympic Charleroi en Wezet.

* In Bosnië is de wintervoetbalstop al een tijdje bezig. ZORAN KOKOT sloot de eindronde met zijn team Slavia Sarajevo af op een 8ste plaats. Zoran is met 5 goals topschutter bij Slavia dat het nadeel had slechts drie van zijn thuismatchen in eigen stadion te kunnen afwerken. De andere thuismatchen moesten noodgedwongen op neutraal terrein doorgaan. Kokot tekende maar een contract tot het einde van de heenronde bij Slavia . Waar hij in februari zal spelen is nog niet geweten. Hij gaat mee op oefenkamp tijdens de winterstop met ZELJEZNICAR, een ander team uit Sarajevo dat nog in de running is voor een Europees ticket.

* BENOIT LADRIERE, gewezen middenvelder van Waasland-Beveren was onlangs op proef bij het Italiaanse REGGIANA. Hij trainde er een week mee en speelde een oefenpartij op Vianese. Die werd gewonnen met 0-5. Ondanks een goal en twee assists kreeg Benoit geen contract.

* SPORT VOETBALMAGAZINE stuurt geregeld gewezen enfant terrible van het Belgisch voetbal GILLE VAN BINST op pad om oud-voetballers te gaan intervieuwen. Onlangs was JEAN JANSSENS aan de beurt. Zoals steeds was die nostalgische terugblik op het voetbal van weleer uiterst prettig om lezen. Toch wordt er af en toe "met spek geschoten" in de verhalen van Gille, zo ook in het artikel van de Jean. Jean zei het volgende : "...we hebben in eerste klasse nog met elf Beverenaars gespeeld, nu is dat volledig ondenkbaar... " . Dat Beveren toen met heel wat meer eigen spelers uitkwam dan de laatste decennia is een feit, maar een volledig Bevers elftal stond ook nooit tussen de krijtlijnen. In zijn allereerste match in eerste afdeling (tegen St-Truiden) kwam ZES Beverse spelers aan de aftrap : Gilbert Robbrecht, Richard Verelst, Omer en Jean Janssens, Jaak Roelandt en Robert Rogiers. Het record kwam er de volgende partij, thuis tegen Daring toen ZEVEN Beverenaars in de basis stonden : Omer en Jean Janssens, Robert Rogiers, Jaak Roelandt, Freddy Buyl, Richard Verelst en Eric Smet. Beveren hield het toen vijf seizoenen uit in eerste klasse. In die vijf jaren kwamen respectievelijk 11, 12, 9, 10 en 11 eigen spelers in actie in de hoogste voetbalafdeling maar het maximum dat in één match op het veld kwam was ZEVEN.

* Drie gewezen Beverenspelers zijn nu ergens te lande aan de slag als trainer bij een club uit TWEEDE PROVINCIALE. BERT CLUYTENS is al aan zijn vijfde seizoen bij Vrasene bezig, PATRICK GOOTS bij KSK Kasterlee en GEERT KNAPEN bij WS Schoonbeek-Beverst. Een antal gewezen spelers zijn nog actief als voetballer op dat niveau : Pieter Vervaet bij Vrasene, Olivier Schuddinck bij Verrebroek, Yves Kabwe en Jordy Van Cauteren bij Kemzeke, Steven Jacobs bij Denderzonen Pamel, Adaon Kalala bij Hoeilaart, Rubin Dantschotter bij Stormvogels Koekelare, Ken Van Lysebeth bij Teralfene, Guy Veldeman bij Dendermonde en Gregory Capidis bij Delta Londerzeel.



RB