StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

Gele ditjes, blauwe datjes
door Rudy Beck
                                             (28 januari 2015)
* Met GUIDO BREPOELS haalt Waasland-Beveren een Limburgse trainer naar de Freethiel. Ook in het verleden waren er al een handvol Limburgse coaches actief op de Freethiel. De allereerste was in de oorlogsperiode CLEM HOYDONCKX (°5/12/1903-+12/12/1969) die in 1942 door de Beverse bestuurslui Rik Arons en Albert Suy naar de Freethiel werd gehaald. Clem Hoydonckx werd in Bolderberg geboren , hij was één van dertien kinderen. In 1910 verhuisde de familie naar Berchem waar vader Hoydonckx een zuivelhandel begon. De jongens (Nick, Clem en Dolf) gingen voetballen bij Berchem. Clem zelf speelde in het eerste elftal in de periode 1925-1930, hij was een keiharde speler die "den beenhouwer" werd genoemd. Zijn broer Nick was verfijnder en beter, hij werd de allereerste Limburgse A-internationaal (28 A-caps). Tot het eind van de oorlog trainde Hoydonckx Beveren, na een tijdje samen met Antwerp-speler en internationaal Bob Paverick.

* In 1992 kwam het Limburgs duo JOS DAERDEN en WILLY REYNDERS naar de Freethiel. Voor Jos Daerden, een dorpsgenoot van Guido Brepoels was het zijn trainersdebuut...het was dan ook Willy Reynders die vooral de lijnen uitzette, Daerden de knepen van het vak leerde en toen al bewees uit het goede voetbalhout te zijn gesneden. In 1996-1997 bracht ex-speler PAUL THEUNIS KSK BEVEREN terug naar eerste klasse na de titel in tweede. Hij begon uiteraard ook het nieuwe seizoen in eerste maar werd in november ontslagen.

* Eind september kondigde de 36-jarige TOMAS DANILEVICIUS het einde van zijn profvoetballoopbaan aan. De Litouwer die ontdekt werd door Beveren in 1994 en ooit voor veel geld naar Arsenal ging had nog een contract bij het Italiaanse Parma. Parma leende hem vorig seizoen uit aan het Sloveense Gorica maar dit jaar geraakte Danilevicius niet meera an een deftige ploeg. In onderling overleg besloot hij de shoes aan de haak te hangen...het kostte naar het schijnt aan Parma de som van 400.000 euro. Danilevicius is een legende in Litouwen, hij 74 interlands en scoorde daarin 21 keer.

RB