StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

Gele ditjes, blauwe datjes
door Rudy Beck
                                             (8 februari 2015)
* Dit weekeinde staat de match Genk-Waasland Beveren op het programma. Rc Genk is sinds het seizoen 88-89 actief als fusieclub. Het degradeerde dat eerste jaar, keerde direct terug maar degradeerde later nog eens. Sinds 1996 bleef het definitief in eerste klasse. In de voorbereiding van het seizoen 95-96 (toen Rc Genk kon promoveren na het faillissement van Seraing) was KSK Beveren te gast op het oude terrein van Waterschei voor een oefenpartij. Genk met o.m. Hasi, Clement en Strupar won met 3-1. Bij Beveren waren er toen twee testers, Krunoslav Jurcic die werd aangeworven en de Deen KENNETH PEREZ. Die kon toen niet overtuigen... jammer eigenlijk want de toen 20-jarige speler van Fc Kopenhagen bouwde nadien nog een schitterende loopbaan uit in Nederland bij MVV, AZ, PSV, Ajax en Twente...die laatste ploeg leidde hij naar een landstitel.

* Goed nieuws voor GILLES YAPI YAPO. Iedereen herinnert zich nog wel de horror-tackle in het begin van de Zwitserse competitie (in de match tegen Aarau) die de Ivoriaan te beurt viel. Zijn voetballoopbaan leek definitief voorbij. Maar wonder bij wonder, de revalidatie verloop bijzonder goed. Zijn club, Fc Zurich verlengde zijn contract en het ziet er naar uit dat Yapi in het komende seizoen 2015-2016 terug paraat zal zijn. De dader , Wieser (ook wel Rambo genoemd) werd amper zes speeldagen geschorst...maar daar blijft het niet bij. Fc Zurich-voorzitter Ancillo Canenoa spande een burgelijk proces in tegen Wieser voor opzettelijke slagen en verwondingen.

* De wintermercato voor Waasland-Beveren ziet er als volgt uit : nieuwkomers zijn de aanvallers DYLAN DE BELDER (Bergen), de Fransman KEVIN OSEI (Olympique Marseille), FLORIANO VANZO(Club Brugge), Jonathan Wilmet(KV Oostende), verdediger JERRY VANDAM, een Fransman van KV Mechelen en RACHID BOURABIA van Lierse. We blikken eens terug op de wintertransferperiodes van de afgelopen vier seizoenen. In het allereerste seizoen Waasland-Beveren) waren er drie ingaande transfers in januari. De eerste was verdediger KRISTOF GOESSENS, een Limburger die overkwam van SK St-Niklaas (Geert Lermyte was zijn manager). Sinttruidenaar Goessens kreeg zijn jeugdopleiding bij o.m. topclubs als Anderlecht, Standard en zes jaar PSV. Hij was tot en met de beloften een vaste waarde bij de Rode Duivels. Op zijn 20ste belandde hij bij KV Mechelen maar kon niet doorbreken. Hij belandde nadien bij Rc Mechelen en St-Niklaas(beiden in derde klasse). Goessens is nu al jarenlang vaste waarde bij derde klasser Bocholt. De Fransman JULIEN TOURNUT, ook een verdediger was de tweede wintertransfer...hij had al een verleden bij Red Star Waasland waar hij furore maakte en een transfer verzilverde naar LIerse. Door kwetsuren viel hij daar uit de ploeg en kwam naar de Freethiel waar hij in de tweede ronde zes matchen speelde. Hij zette nadien zijn loopbaan verder bij het Luxemburgse Dudelange. FRANK WIAFE DANQUAH, een Nederlandse middenvelder met Ghanese roots was de derde nieuwkomer dat jaar. Hij kreeg zijn jeugdopleiding met Ajax en Newcastle. WB haalde hem weg bij het Hongaarse Ferencvaros. Danquah speelde 2 keer voor Waasland-Beveren. Ook hij vertrok na een half jaar naar het Engelse amateursteam Newcastle Benfield. Momenteel speelt hij bij Achilles 29 Veen in de Nederlandse tweede klasse.

* In het seizoen 2011-2012 waren de (twee) wintertransfers van een heel ander kaliber...zij zorgden mee voor de promotie naar eerste klasse. JURGEN CAVENS en TOMASZ RADZINSKI kwamen beiden over van Lierse. Cavens zat bij Lierse (toen in eerste klasse) op een zijspoor en Radzinski had in feite zijn loopbaan beeindigd bij Lierse in de zomer van 2011 en was dus al zes maand inactief. Cavens speelde in die tweede ronde 15 matchen (4 goals), Radzinski 9 matchen en 6 goals voor Waasland-Beveren.

* In het eerste seizoen eerste klasse voor Waasland-Beveren werden er tijdens de winterstop niet minder dan VIJF spelers gehuurd, nl. MOHAMMED AOULAD en RENE STERCKX van Anderlecht, JORDAN REMACLE en STIJN DE SMET van AA Gent en JONAS IVENS van Groningen. WB verloor ook wel een belangrijke speler in die periode , nl. CHRISTOPHE LEPOINT die een zwaar contract voor 4,5 jaar lospeuterde bij AA Gent maar ondertussen daar ook weer al overbodig is geworden. Afgelopen maand werd Lepoint overgemaakt aan de Engelse tweede klasser CHARLTON dat eerder, de voorbije zomer op de Freethiel trainer BOB PEETERS wegpikte. Vorig seizoen was er maar één nieuwkomer, de Nigeriaanse internationaal RUEBEN GABRIEL. Die was meer geblesseerd dan fit en speelde uiteindelijk maar 5 wedstrijden. Dat was wel genoeg voor een selectie voor het WK in Brazilië waar hij in de achtste finales inviel in de partij tegen Frankrijk en zo de allereerste Waasland-Beverenspeler op een WK werd. DE FIFA maakte onlangs bekend dat Waasland-Beveren door het afstaan van haar speler Rueben Gabriel recht had op een vergoeding van 40.385 euro maar die belandde, zoals contractueel was voorzien, in de portemonnee van de manager van Gabriel. Door de blessuregevoeligheid van Gabriel werd de optie niet gelicht. Gabriel speelt momenteel bij de Portugese eerste klasser BOAVISTA.

* PIERRE-ALAIN MENDY, momenteel aan de slag bij de Griekse tweede klasser Fostyras testte in januari bij het Ijslandse Hafnarfjordur waar ook KASIM DOUMBIA al aan de slag is.

RB