StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

Gele ditjes, blauwe datjes
door Rudy Beck
                                             ((6 april 2015)
* Eén van de nieuwkomers vppr PO II is Jerry Vandam. Jerry Vandam werd geboren in Rijsel op 8 december 1988. Zijn ouders komen uit Ghana. Jerry is de neef van de Ghanese internationaal Alex Nyarko die o.m. bij Rc Lens, Everton, PSG en Monaco speelde. Jerry zelf begon bij de jeugd van OSC Lille en werd er Frans jeugdinternationaal. Op zijn 18de kreeg hij in het seizoen 2007-2008 zijn eerste profcontract bij Lille en debuteerde dat jaar in de Ligue 1 . In de jeugd was Jerry middenvelder, maar hij werd later omgevormd tot rechterflankverdediger. In het seizoen 2009-2010 kwam hij zeven keer in actie voor Lille in de Europa League (tegen Slavia Praag, Genua, Fenerbahce, Liverpool en Rc Genk). Het jaar nadien won hij de dubbel met Lille : bekerwinnaar en landskampioen in Frankrijk aan de zijde van Eden Hazard en Gervinho. Jerry speelde dat seizoen twee competitiematchen en kwam vier keer uit in de Europa League (tegen Sporting Lissabon, Levski Sofia en PSV). Door de felle concurrentie werd hij het jaar nadien uitgeleend aan de Franse eerste klasser Caen waar hij 36 matchen speelde. Na dat overuigend seizoen bij Caen wilde hij opnieuw zijn kans gaan bij Rijsel, maar speelkansen bleven uit en in de wintermercato van januari 2013 tekende hij een contract voor drie en een half jaar bij KV Mechelen. Voor Mechelen speelde hij 38 matchen en nog eens drie voor de beker maar dit seizoen bleef hij dikwijls aan de kant (slechts vier matchen voor de winterstop). Na een welles-nietesspelletje met ook nog Colin Coosemans in het spel belandde hij in Beveren.

* In de A-kern van Waasland-Beveren zitten dit jaar niet minder dan 34 spelers. In de beloftenkern zit ook nog een jonge blanke Braziliaan, BONIFACIO NETO CIONEK. Sinds oktober 2014 speelt de 18-jarige middenvelder die ook een Italiaans paspoort heeft geregeld mee met de beloften van WB. Neto is afkomstig uit Goioere uit de deelstaat Parana. Hij speelde in Brazilië achtereenvolgens voor Grupo Sabe Itaguaje (Parana), Red Bul Brasil (San Jose de Rio Preto), Limeria (Sao Paulo), Mococa en Jabacura Santos. In 2014 kwam hij naar Europa en speelde een half jaar voor het Duitse Cottbus vooraleer in oktober op de Freethiel te belanden.

* In Griekenland is een tweede club uit competitie genomen. Na de club van JONAS IVENS, Niki Volos, werd nu ook OFI KRETA wegens financieel wanbeleid geschorst. Bij dat faillissement is ook een ex-Beverenspeler betrokken, want de Italiaan LUIGI RICCIO was bij Kreta assistent-trainer van zijn landgenoot Gennaro Gattuso. In juli 1999 kwam Riccio via AKA bij Beveren terecht. Hij was net landskampioen geworden bij het Schotse Glasgow Rangers. Zijn optreden bij Beveren bleef beperkt tot één match, de eerste tegen Eendracht Aalst. Na tien dagen Freethiel was hij weer weg en zette zijn loopbaan verder in eigen land bij Pistoiese. Later speelde hij ook nog voor Ternana, Ancona, 7 jaar Piacenza en 2 jaar Sassuolo. In 2011 beëindigde hij zijn loopbaan als speler en werd trainer aan de zijde van 73-voudig Italiaans A-internationaal Gattuso. Eerst bij het Zwitserse Sion, nadien bij Palermo en Ofi Kreta.

* Op de laatste speeldag van de reguliere competitie tegen Lokeren zat FLORIANO VANZO voor het eerst in de wedstrijdselectie. De 21-jarige Belg (° 28/4/94) werd geboren in Maurage maar groeide op in Saint-Vaast, een deelgemeente van La Louvière. Als jeugdspeler was hij aangesloten bij achtereenvolgens Maurage, La Louvière en Tubize. Als 17-jarige debuteerde hij in het seizoen 2011-2012 bij Tubize en speelde dat seizoen 13 competitiematchen. Standard en Anderlecht waren geïnteresseerd maar in 2012 belandde Vanzo in PARMA. Net als Tomas Danilevicius werd hij in 2013-2014 uitgeleend aan het Sloveense Gorica. In de loop van januari 2014 stapte hij over naar Club Brugge waar hij een driejarig contract kreeg. Met de Brugse beloften pakte hij de dubbel : landstitel en beker. Ondertussen kreeg Vanzo een contractverlenging tot 2017.

* Ex-AA Gent-topper EL GHANASSAY speelt sinds deze maand bij het Noorse STABAEK. Hij vervoegt er o.m. ERNEST ASANTE , de gewezen KSK Beverenmiddenvelder die na het verdwijnen van KSK in 2010 naar het Noorse Kristiansand trok om er bij de plaatselijke tweede klasser IK Start te gaan spelen. Start promoveerde met Asante naar de eerste divisie maar kwam begin 2015 in financiële problemen en had dringend behoefte aan 1,1 miljoen euro. Daarom werden de twee beste spelers ten gelde gemaakt, eentje trok naar China en Ernest Asante werd verkocht aan Stabaek.

RB