StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

Gele ditjes, blauwe datjes
door Rudy Beck
                                             (13 juli 2015)
* Als afsluiter van het oefenkamp in Oisterwijk speelde Waasland-Beveren een oefenwedstrijd in en tegen BOCHUM, een Duitse tweede klasser. Voor MILOS MARIC was het een blij weerzien met zijn ex-club. In 2009-2010 speelde Maric bij Bochum, de club degradeerde toen en slaagde er nog niet in om terug te keren naar de Bundesliga. Trainer bij Bochum is de Nederlander GERTJAN VERBEEK. Bij hem doet KSK Beveren dan weer een een belletje rinkelen want hij was coach van HEERENVEEN toen die ploeg tegen Beveren uitkwam in de Uefa-cup in 2004.

* De streek van Bochum ( in Nordrhein-Westfalen) was begin de jaren zestig regelmatig een reisdoel voor het toen nog amateuristische SK Beveren (dat in vierde klasse en derde klasse uiitkwam). Tussen 1961 en 1966 werd er niet minder vijf keer tegen één van de plaatselijke teams gespeeld : drie keer tegen Tus Hattingen (Bochum begon zijn oefenkampagne dit seizoen ook tegen Hattingen), één keer tegen Tus Bredenscheid 07 (de ploeg werd in 2008 opgedoekt) en één keer tegen SV Grün-Weiss Dalhausen.

* Het professionele Beveren kwam later meermaals in actie tegen Duitse teams. Het begon in het seizoen 1970-71 toen Beveren deelnam aan de Rappanbeker en twee keer WERDER BREMEN ontmoette (2-2 op de Freethiel, 0-0 in het Weserstadion). In 1980-81 kwam Borussia Monchengladbach (met o.m. Lothar Matheus in haar rangen) met 3-1 verliezen in Beveren. In 82-83 kwamen op een koude weekdag in de winter 17.000 kijkers naar de Freethiel voor de match Beveren-Bayern Munchen(met JM Pfaff in doel). Eddy Jaspers zorgde voor de 1-0. Twee jaar laten deden beide ploegen dat nog eens over in een buitenlands tornooi en toen won Bayern met 4-3. In 1987-88 kwam ERWIN ALBERT met zijn team Schweinfurt naar Beveren (1-1). In de voorbereiding van het seizoen 1989-90 werd met 0-4 gewonnen bij Enlicheim. In 1991-92 tijdens de winterstop kwam Borussia Monchengladbach nog eens afgezakt naar de Freethiel (0-1). In 1992-93 kwam Schweinfurt, met Erwin Albert toen als trainer naar Beveren (2-0), vijf jaar later kwam Erwin nog eens terug, nu met Wurzburg (3-1). De laatste Duitse tegenstander was STUTTGART in de Uefacup : het werd 1-5 en de mooiste treffer kwam van Romaric. Kristof Lardenoit hield aan dat treffen het tricootje over van zijn idool PHILIP LAHM, 113-voudig Duits internationaal die o.m. als aanvoerder wereldkampioen werd in Brazilië 2014.

* HERVE ONANA , die nochtans geen al te gelukkig seizoen achter de rug heeft bij derde klasser WINKEL SPORT mocht een tweejarig contract ondertekenen bij de kersverse tweede klasser UNION. Hij mag zich alvast opmaken voor een duel tegen Werder Bremen. Nog bij Union, ex-WB-verdediger GERT-JAN MARTENS die na zijn kortstondig verblijf op de Freethiel ook nog uitkwam voor KV Oostende en Antwerp. Middenvelder AARON VERWILLIGEN , die door een zware operatie een heel seizoen verloren zag gaan en pas in de slotmatch nog eens in actie kwam verlaat dan weer het Dudenpark. Hij keert na twee seizoenen (in zijn eerste jaar Union was hij één van de betere spelers) terug naar KSV Temse.

* ZORAN KOKOT was de allereerste ex-Beverenspeler die voor het seizoen 2015-16 in actie kwam in de EUROPA-LEAGUE. Hij stond in de basis bij Zeljeznicar dat met 0-2 ging winnen bij het Maltese Balzan, ook de terugmatch werd gewonnen met 1-0 en Kokot mag zich dus opmaken voor de volgende ronde. Nog drie andere spelers die ooit op de Freethiel actief waren stonden in de basis bij hun huidige club voor een match in de Europa League de dag nadien : IVAN BOZIC speelde met zijn team Ordabasy uit Kazakstan 0-0 gelijk tegen Beitar Jeruzalem, de terugmatch werd verloren met 2-1. KASSIM DOUMBIA ging met 0-1 winnen met Hafnarfjordir bij het Finse SJK en won thuis met 1-0 en VITO PLUT speelde thuis met het Maltese Birkirkara 0-0 gelijk tegen het Armeense Ulises Yerevan maar won wel de terugmatch met 1-3 zodat ook Vito Plut een ronde verder gaat. Ook doelman MICHAEL CLEPKENS mocht op reis, met het Luxemburgse Dudelange trok hij naar het Ierse Dublin, Dublin won met 1-0 en Clepkens was er bankzitter. In Dudelange werd het 2-1 maar de uitgoal deed Dublin verder gaan.

* MIJUSKO BOJOVIC speelt het komende seizoen bij het Cypriotische E.N. Paralimni.

RB