StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

Gele ditjes, blauwe datjes
door Rudy Beck
                                             (30 juni 2016)
* EK in Frankrijk eist alle voetbalaandacht op. Elders in de wereld wordt er echter ook nog gespeeld. Zo is er de COPA AMERICA. De wedstrijden daarvan worden niet alleen op het Amerikaanse continent gevolgd maar ook in Azië komen die matchen live op het scherm. In Indonesië geeft Waasland-Beveren-verdediger ARTHUR IRAWAN commentaar op de rechtstreekse TV-uitzendingen (Kompas-TV). Irawan traint momenteel mee met Persija Jakarta, hij revalideert nog volop na een heupoperatie. In één van de TV-uitzendingen had Irawan het over zijn samenwerking met de Argentijnse succestrainer van Tottenham, Mauricio Pochettini die Irawan ooit de kans gaf om als jonge speler mee te trainen met het Spaanse Espanol Barcelona waar Pochettini toen zijn trainersloopbaan startte.

* Debutant op het EK is het piepkleine Ijsland dat er voor zorgde dat Nederland moest thuisblijven. Ijsland zal voor gewezen KSK Beveren-spits SASO UDOVIC steeds goede herinneringen oproepen. In februari 1996 slaagde Udovic er in om VIJF keer te scoren in een interland met Slovenië tegen Ijsland. Het werd in die match, gespeeld in een tornooi in Malta,1-7 voor Slovenië. Ijsland kwam 1-0 voor maar tussen de 42ste en 74ste minuut scoorde Udovic vijf keer. Met die vijf goals toen maakte Saso ook een statement naar zijn toenmalige trainer bij Beveren Dimitri Davidovic die de Sloveen uit de ploeg zette. Davidovic hield het ook maar zeven matchen uit, kon er geen enkele van winnen en werd op zijn beurt dan weer vervangen door Barry Hulshof.

* Eén van de sterke ploegen op het EK in Frankrijk is POLEN. Polen wordt getraind door ADAM NAWALKA. Wat weinigen zullen weten is dat Adam Nawalka een kort KSK Beveren-verleden heeft. In het seizoen 1985-86 werd de club tijdens de wintermercato versterkt met twee buitenlanders, de Fin ISMO LIUS en de 34-voudige Poolse A-internationaal ADAM NAWALKA. Lius en Nawalka debuteerden in een oefenmatch op Verbroedering Geel. Geel was er in geslaagd om na 35 jaar terug te keren naar tweede klasse. Daarom moest hun stadion "De Leunen" worden uitgerust met een nieuwe verlichting en het was Beveren dat die verlichting mocht komen inspelen. Beveren won met 0-4 na goals van Albert, Lius, Stalmans en Baecke. Beveren speelde in Geel met Rosez, Jaspers, Pfaff(Baecke), Lambrichts, Maes(Lodders), Stalmans, Nawalka, Albert(Marinelli), Kusto, Creve, Lius. Het was trouwens Marek Kusto die de link tussen Beveren en Nawalka maakte. Ze speelden ooit nog samen bij Wisla Krakau. Na de partij in Geel was Nawalka geblesseerd en na verdere medische controles bleek hij verder ongeschikt voor topvoetbal en werd zijn contract ontbonden. Hij trok nadien nog wel naar Amerika en speelde daar nog een beetje op lager niveau om zich dan nadien volop te storten op het trainersschap. Sinds 2013 traint hij de nationale ploeg van Polen.

* Ook in Afrika werden er nog interlands gespeeld. OUSSEYNOU CISSE moest na de competitie nog twee keer aan de bak met MALI. Hij haalde zijn derde interland in de met 1-0 verloren match op Nigeria. Tegen Zuid-Soedan (0-3 winst) bleef hij op de bank. Cissé is momenteel op zoek naar een andere club, al heeft hij een doorlopend contract met Rayo Vallecano. Zijn naam wordt genoemd bij Red Star Paris en Cardiff. JONATHAN BUATU's seizoen duurde nog langer : hij speelde op 13 en 17 juni nog matchen met ANGOLA tegen respectievelijk Malawi en Mauritius. Eerder in de maand had Buatu al tegen de Centraal-Afrikaanse Republiek gespeeld. Buatu zit momenteel aan 13 A-interlands.

* DAVID DESTORME speelt het komende seizoen bij het Nederlandse FC AXEL, dat speelt in de tweede afdeling van het zaterdagamateurvoetbal. Hij kan allicht te voet naar de training want hij woont in Axel.

RB