StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

Gele ditjes, blauwe datjes
door Rudy Beck
                                             (22 december 2017)
TOMAS DANILEVICIUS voorzitter Litouwse voetbalbond.
Met zijn 39 jaar moet hij zowat de jongste bondsvoorzitter in de FIFA zijn. Eind september werd gewezen SK Beveren-spits TOMAS DANILEVICIUS verkozen tot voorzitter van de Litouwse voetbalbond. Wat het verhaal nog opmerkelijker maakt is het feit dat Tomas niet in Litouwen woont maar wel in Zwitserland.
Aan het Meer van Geneve heeft hij samen met zijn echtgenote een immobiliƫnzaak en hij is niet van plan te verhuizen. Een paar keer per maand zal hij naar Vilnius vliegen en verder zullen er ook videoconferenties gehouden worden . Hoofdzaak voor Danilevicius is de nationale ploeg terug op een hoger niveau te brengen. Zelf speelde hij 74 interlands en is hij met 21 goals nog steeds recordhouder wat het aantal goals voor Litouwen betreft.

In 1995 kwam Tomas als 16-jarige in Beveren terecht (hij woonde op de Kallobaan). Hij speelde dat seizoen niet in competitie wel in twee matchen van de Intertoto, nl. thuis tegen het Roemeense Piatra Neamt en op het Bulgaarse Tarnovo. Beveren degradeerde dat seizoen en Danilevicius belandde verrassend bij Club Brugge. Na een uitleenbeurt aan toenmalig tweede klasser Ingelmunster speelde de aanvaller ook nog voor Dinamo Moskou en Lausanne. Daar versierde hij een contract bij Arsenal dat hem in 2001 uitleende aan Beveren. In 30 matchen scoorde hij 12 keer en werd topschutter. Het werd zijn laatste Belgisch seizoen, ItaliĆ« lonkte en daar speelde hij achtereenvolgens voor Livorno, Avellino, Bologna (waar zijn dochter geboren werd), Grosetto, Juve Stabia, Latina Calcio en Parma. Door die laatste club werd hij nog uitgeleend aan het Sloveense Gorica waar hij loopbaan beëindigde in 2014. Danilevicius speelde 56 matchen in de Serie A en scoorde 10 goals, in de Serie B speelde hij er 244 (63 goals).

RB