Zondag 25 december 1977

Seizoen 1977-1978, beker van België 1/8 finales

FC BOOM 0 - 2 SK BEVEREN

Krachtige Waaslanders verdiend naar de kwartfinales.

Dat SK Beveren zich oververdiend voor de kwartfinales van de Belgische beker heeft kunnen plaatsen kwam er niet zozeer door een eigen glansprestatie maar wellicht meer door de onmachtigheid van de Steenbakkers. De Waaslanders voerden dan wel doorlopend de forcing maar, vooral in de eerste helft, noteerden we te veel ordeloze aanvallen.
De bezoekers hadden het zich wellicht gemakkelijker kunnen maken indien Bob Stevens reeds in de tweede minuut één van de zeldzame scoringsmogelijkheden had benut. Bert Cluytens had een ideale voorzet in huis maar Bob miste volledig zijn kopbal en weg was de kans.
De mannen van Urbain Braems bleven echter wel de pressing voeren maar de combinaties waren te slordig zodat de Beverse spitsen zelden werden aangespeeld zoals het zou moeten gebeuren. Linksachter Baecke was in die periode trouwens de meest efficiënte "aanvaller" bij de bezoekers en dat zegt wellicht voldoende.
Halfweg de eerste helft toch even sensatie toen verdediger Clement een vrije trap van Cluytens uit de lucht grabbelde met zijn handen maar gelukkig voor hem liet scheidsrechter Schoeters de vrijschop hernemen in plaats van de verwachte strafschop te fluiten. In de daaropvolgende tegenaanval werd de Nederlander Kok op links weggestuurd. De uitgekomen Jean-Marie Pfaff zag tot zijn opluchting het centerschot van de Boomse spits voorlangs zijn doel passeren.
De krachtverhoudingen tussen beide ploegen werden pal voor de rust dan toch uitgedrukt op het scorebord.
Een hoekschop van Cluytens werd vrijwel ongehinderd binnen gekopt door rechtsachter Jaspers : 0-1, meteen de ruststand.
Ondanks de voorsprong bleven de bezoekers ook na de rust de lakens uitdelen maar stilaan verdween ook de krampachtigheid uit de Beverse combinaties en daar had de ingevallen Lisazo zeker zijn aandeel in. Even na het uur werd Jean Janssens weggestuurd door Schönberger maar doelman Gruben dook gepast in de voeten van de Beverse aanvoerder. Beveren bleef op zoek gaan naar het geruststellende tweede doelpunt en een kwartier voor tijd werd die zoektocht dan ook beloond. Een combinatie, waarbij ook de sterk ingevallen Lisazo betrokken was, belandde tot bij Schönberger die prachtig afrondde : 0-2, de mooiste fase van de namiddag. De wedstrijd was nu helemaal gespeeld en de Waaslanders mochten zich al beginnen opmaken voor de kwartfinales.

De ploegen :
FC Boom :
Gruben, Maris, Clement, Verboven, Van Hoorebeeck, Tielemans, Vinck (75' Mampaey), Kok, Koens, Redel en Van der Auwers.

SK Beveren : Jean-Marie Pfaff, Jaspers, Vangenechten, Buyl, Baecke, Hofkens, Schönberger, Hoebeeck, Cluytens, Stevens (63' Lisazo) en Jean Janssens.

Doelpunten : 45' Jaspers 0-1, 75' Schönberger 0-2.

Gele kaarten : Vinck en Hoebeeck.

Scheidsrechter : Schoeters

Toeschouwers : 7500

Kersverse Witte Duivel Marc Baecke :
"Nog niet echt nagedacht over profvoetbal".
Vorige woensdag maakte de linksachter Marc Baecke op Sclessin zijn debuut in het nationale elftal tijdens de vriendschappelijke partij tegen Italië en is daar best trots op. "Mijn eersteling als Witte Duivel was, naar ik heb gehoord, geen mislukking op het sportieve vlak. Financieel zaten we er natuurlijk wel naast door met 0-1 te verliezen. Ik lig nog tot 1981 onder contract bij SK Beveren en heb in feite nog nooit echt nagedacht over het profvoetbal. Ik ben op dit ogenblik tewerkgesteld bij onze shirtssponsor Combori en die combinatie met het voetbal ligt me uitstekend, maar ik zeg nooit "nooit", aldus de 21-jarige Baecke.